Vocile anti-USL comunica in prezent despre cat de gresita a fost strategia USL in ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, concentrandu-se pe pierderea functiei de la Senat. Mai mult, vocile triumfaliste din PDL (insotite, previzibil, si de Mircea Geoana) transmit ca Victor Ponta a facut un cadou celor din PDL, prin oferirea acestei functii lui Vasile Blaga. Sa presupunem ca este cadou. Cat de otravit este acesta?

Ce poate aduce bun aceasta functie? Institutional, mai nimic. Functia de la Senat este prea mult mitizata, ea neavand nici forta si nici instrumente politice reale. Discutia despre rolul sefului Senatului in procedura de suspendare a Presedintelui este gresita, pentru ca ea se poate purta doar intr-o alta configuratie a Parlamentului. Aceasta se va realiza doar dupa alegeri, cand va fi ales si alt presedinte al Senatului. Deci, a discuta ca Geoana il putea ameninta pe Basescu in timp ce Blaga nu o face reprezinta o gluma. Se spune ca, mai mult decat aduce PDL, aceasta functie inseamna o pierdere pentru PSD. Chiar asa? Ce facea Geoana inainte si acum nu se mai poate face? Functia, au spus-o majoritatea, nu mai era de mult timp la PSD. Inlocuirea lui Geoana a fost mai degraba un gest de igiena si de coerenta interna, decat o actiune care are drept scop functia respectiva. Sigur, exista o pierdere de imagine, pentru ca oamenii nu inteleg subtilitatile jocurilor politice. Si, pe termen scurt, multi vor crede discursul PDL despre infrangerea USL, si vor pune aceasta infrangere in spatele liderilor actuali ai USL, in special in spatele lui Victor Ponta. Dar termenul scurt va trece, si se vor vedea lunile urmatoare efectele pe fond.

Care sunt acestea? Aici intervine partea interesanta – pentru ca acest joc a dus la doua consecinte. Prima – e deja cunoscuta: Geoana nu mai este membru PSD, iar jocul sau politic dubios nu mai poate crea semne de intrebare in interiorul partidului. Pe directia actuala, Geoana va ramane o cantitate neglijabila in politica romaneasca, pentru ca mai nimeni din oamenii importanti nu este dispus sa isi riste cariera politica intr-o aventura alaturi de fostul utilizator de spa.

A doua consecinta – Blaga redevine personaj politic greu in PDL. Aparent, USL are o problema cu intarirea PDL, adversarul direct. Practic, lucrurile sunt mult mai nuantate. Pentru ca jocul politic se complica iar – PDL era in plina defensiva, oamenii lui Boc fiind arestati pe rand in Ardeal, in timp ce vocile din jurul presedintelui vorbeau tot mai mult despre lansarea unei noi platforme politice. Aceasta platforma s-ar fi putut face mai usor daca PDL s-ar fi demantelat total. Daca ar fi fost abandonat, impreuna cu numele vechi, si s-ar fi pornit un nou drum. Doar ca, acum, prin functia primita de Blaga, drumul nu mai poate fi pornit atat de usor. In acest joc politic cu suma nula (electoratul PDL fiind, de fapt, destul de limitat) sansele unei noi constructii politice ar fi existat daca electoratul acesta ar fi fost preluat rapid si total. Fara un electorat cu care sa se inceapa efectiv o constructie, orice “noua republica” este doar o idee pe hartie. Fara capital electoral, ea nu exista. Si, fara o noua constructie, PDL ramane anchilozat in jocul actual – in care s-a plafonat la 15-16%, in care este perceput drept cel mai corupt partid, cel care a provocat haosul si saracia din prezent. Cu PDL viu si activ (iar Blaga reprezinta o garantie pentru greii PDL ca partidul nu moare), alternativa de dreapta nu mai este o optiune. Iar USL opreste, macar temporar, strategia celor din jurul lui Traian Basescu de a continua fragmentarea excesiva a electoratului, care avea un singur scop – acela de a ciuguli tot mai mult de la formatiunea de pe primul loc.

Cadoul lui Ponta, intentionat sau nu, este unul otravit pentru PDL. Cu Blaga la Senat si cu Boc sustinut de baroni, PDL ramane un partid al trecutului, total legat de guvernarea actuala. Sigur – asta inseamna acum bani si bugete. Dar inseamna si plafonare definitiva la viitoarele alegeri.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro