Steagul Moldovei

Vad analize despre cat de rau ii va fi Moldovei pentru ca e rupta in doua de votul de duminica. Cateva observatii optimiste:

1. Altadata, scorul pro-Est a fost mai mare decat acum. Deci, chiar daca schimbarea spre Vest se produce lent, totusi se produce. Partea plina a paharului este ca drumul se Vest este continuat.

2. Divizarea nu produce mereu lucruri rele. Romania e divizata politic din nou, dupa votul din 16 noiembrie, cum a fost mai mereu in trecutul sau post-decembrist (au existat mai mereu doua Romanii). Asta n-a impiedicat-o sa isi continue progresul (lent poate, dar totusi progres). Divizarea inseamna diversitate, iar o democratie autentica gaseste cai sa isi multumeasca si minoritatile, nu doar majoritatile. Sigur, sunt si diferente, dar mereu sunt.

3. Daca Guvernul roman, Presedintele ales si UE vor continua eforturile de integrare, Moldova va fi pusa la adapost de parcursul actual. Pana la urma, e nevoie de ambele parti pentru acest dans – Vestul a invitat Moldova la dans, Moldova a raspuns pozitiv, acum e din nou randul Vestului. Pana acum, Victor Ponta a avut inteligenta de a accelera parcursul european al Moldovei prin gesturi foarte concrete de guvernare, care au insemnat investitii in educatie, cultura, energie si sanatate.

4. Deschiderea spre spatiul UE prin ridicarea vizelor (produsa anul asta), dar si prin acordul de liber schimb economic se va produce – poate lent, dar structural si de necontestat. Oamenii si economia vor incepe tot mai mult sa se integreze in spatiul european, iar asta va aduce in viata lor si mai multa Europa. Deja, este o miscare cu un singur rezultat, si depinde doar de cat de mult supravietuieste proiectul European.

5. Am vazut imagini cu oamenii care gandesc ca Estul este singura lor sansa si care se tem ca de Diavol de alternativa la Rusia. Cel mai rau lucru ar fi ca acestia sa fie ignorati si desfiintati de castigatorii acestor alegeri. Acesti oameni au temeri reale, sedimentate in timp, indiferent daca sunt fondate sau nu. Iar temerile lor nu pot fi inchise decat prin politici care sa le aduca si lor (sau mai ales lor) prosperitate, libertate si demnitate. Dictatura majoritatii nu este lectia pe care Occidentul trebuie sa o serveasca azi tinerelor sale democratii. Dimpotriva…


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro