Presedintele vorbea, saptamana asta (fara sa dea credit autorului sintagmei, dar asta conteaza mai putin) despre „doua Romanii”. El descria astfel cum arata tara azi. Sunt de acord cu sintagma, chiar daca nu sunt de acord cu modul in care descria cele doua multimi. Eu le-as descrie asa:

  • exista o Romanie a celor care vor haos, instabilitate, dezordine si scandal; cei care ar face orice (si de o parte si de alta) sa talibanizeze Romania, sa exagereze argumentele fiecarei tabere, doar pentru a-i exclude total pe cei​lalti;​
  • si o Romanie a majoritatii romanilor, pentru care scandalul politic este o aberatie; cei care cred ca politicienii (indiferent de partid) trebuie sa se inteleaga si sa lucreze pentru ei, pentru a le face viata mai buna, venituri mai mari, drepturi mai sigure, institutii care sa-i protejeze etc​.​

Aceste doua Romanii sunt, uneori, in contradictie. Uneori, o zona minoritara din politica vrea scandal, ignorand ceea ce majoritatea tacuta doreste. Din punctul meu de vedere, aceasta saptamana a fost una in care talibanismul putea sa castige. In care scandalul putea redeveni regula, iar criza putea deveni reala. Azi, nu avem criza politica, si putem consemna cum s-a terminat o saptamana de dispute:

  1. Esec de mobilizare la motiunea de cenzura; nici parlamentarii liberali nu prea au fost convinsi de motiune, altfel ar fi venit, din respect; au votat mai putini decat se asteptau.
  2. Multi agitatori incearca iar sa bage panica in zona mediului de afaceri, vorbind de o cadere a leului – care e, de fapt, o fluctuatie (azi, 4,469; ieri 4,46; deci, cre​stere de 0,07%); asa au zis si saptamana​ trecuta, dar economia este in continuare stabila (Banca Mondiala confirma, chiar ieri, directia buna).
  3. Reactiile externe, saptamana asta, au fost foarte echilibrate – partenerii externi vor stabilitate si nu haos; prin urmare, nu sunt de acord cu politizarea justitiei, si nici cu tentativele opozitiei de a genera dezordine. Romania e una din ultimele tari sigure si stabile din regiune – si cred ca doar rusii isi doresc iesirea din aceasta situatie.
  4. Liberalii nu isi conving nici sustinatorii sa vina la protestele lor – doar cateva zeci de oameni in orasele in care s-au organizat. Intr-un fel, sahul pesedistilor (anuntul unor contra-manifestatii) a functionat – ambele tabere s-au prins ca nu e bine sa existe confruntari in strada. Dupa cum, in afara campaniilor, nu prea e bine sa fie confiscata strada celor care o folosesc legitim.
  5. Tentativa de schimbare cu forta a majoritatii a cam esuat, cel putin saptamana asta – cei care au organizat acest lucru trebuie sa isi asume ca au gresit – sigur, ma astept sa nu o faca; exagerarile dinspre opozitie ar putea face rau Romaniei; din fericire, la exagerarile opozitiei nu s-a raspuns cu exagerari din partea puterii.
  6. Cele doua planuri se vor mentine separate – ​pe de o parte, ​cazul din justitie al domnului Ponta va continua in justitie (unde continua procedurile, are loc un schimb de informatii, in vederea clarificarii acuzatiilor aparute  pana acum​); si, pe de alta parte, planul politic, unde majoritatea e stabila, coalitia e solida iar functionarea guvernarii e certa.

Pe scurt, Romania nu a intrat intr-o criza politica. Inca.

Vara este insa lunga…

Persoane de interes:    Klaus Iohannis    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro