Romania fara moguli, oligarhi, baroni sau interlopi este inca o utopie la care oameni din generatia mea nu pot decat sa viseze. Inca… Daca am incerca o simpla cautare pe Google a numelui fostului patron de la Realitatea, am constata cat de putin mai conteaza acesta in prezent: cateva stiri despre situatia de la Realitatea, niste acuzatii ciudate la adresa SRI si plangeri despre cum a fost el escrocat in afaceri de partenerii sai! Culmea, nu? SOV socheaza prin ton si prin neputinta. Omul care chiar anul trecut continua sa se prezinte drept unul din marii “jucatori” politici ai Romaniei, a ajuns astazi un personaj care nu prea mai conteaza in agenda media. Sic transit…

Pentru cei care, ca si mine, s-au saturat de stilul preluat din Est, perfectionat de Basescu si penibilizat de oligarhii proprii de a pune democratia in vitrina in timp ce puterea se joaca, mai mult sau mai putin pe ascuns, intre doar cativa oameni si fara nici o legatura cu majoritatea cetatenilor, constatarea acestei realitati este ca o gura de aer proaspat. Ne-am obisnuit atat de tare cu anormalitatea ultimilor ani incat nu stim sa apreciem cat de fireasca este absenta oligarhilor din spatiul public, din spatele politicienilor si din discursul tuturor celor care gestioneaza puterea in Romania. Regimul Basescu a fost cel in care “oligarhii” si “grupurile de interese” au ajuns la apogeu, canibalizand un sistem care inca nu apucase sa se democratizeze suficient. Si, in ciuda mesajelor aparent corecte emise, Traian Basescu a avut un rol fundamental in impunerea acestor noi repere in viata noastra. Nu pentru ca Traian Basescu s-ar fi batut cu mogulii, ci pentru ca el le-a permis ascensiunea, le-a legitimat prezenta in spatiul public si i-a ajutat sa devina personaje publice, cu putere politica imensa si cu efect absollut devastator asupra credibilitatii si autoritatii statului.

O Romanie in care SOV este doar un personaj mediocru in peisaj este o Romanie mai curata din multe puncte de vedere. Sigur, curatenia spatiului public nu este desavarsita. Pentru a se intampla asta, este nevoie in special de disparitia din acelasi spatiu public a sursei raului din acesti ani – si aici nu vorbesc de moguli, ci de cei care i-a promovat pana acum: presedintele actual al Romaniei.

Nu stiu ce se va intampla cu televiziunile din Romania si nici daca o noua generatie de lideri/manageri/patroni va insemna si o schimbare calitativa. Nu putem decat spera. Presa are nevoie de credibilitate, inainte de a avea nevoie de bani sau de putere. Fara credibilitate, ea nu poate exista cu adevarat.

Pentru moment, constat ca absenta din viata publica a lui SOV nu inseamna aparitia altcuiva in locul sau, ca personaj public. Ceea ce este, pana la urma, un alt element de normalitate. Intr-o tara democratica, legile anti-trust functioneaza, iar structurile de comunicare in masa nu sunt instrumente de propaganda politica, ci chiar canale de informare. Cu partizanate asumate explicit, cu politici editoriale explicate si acceptate de public, cu limite clare ale posibilitatilor lor de manipulare.

Varianta cea mai proasta de evolutie in anii urmatori ar fi ca acest episod, pe care il constatam acum, sa fie doar o exceptie. Iar ca trusturile media sa continue sa acopere piata publica, piata politica, piata ideilor si deciziilor – blocand sau pervertind comunicarea ce ar trebui sa existe intre cetateni si decidenti. Asta ar duce, alaturi de alti factori, la distrugerea totala a democratiei in Romania si indreptarea noastra spre un model de “dezvoltare” tot mai primitiv.

Varianta cea mai buna ar fi ca, fie prin schimbul actual de generatii, fie prin cresterea rolului comunicarii directe prin internet, trusturile media sa fie tot mai mult presate sa preia si functii democratice. Iar societatea sa reglementeze, inclusiv prin legi anti-trust corecte, o piata jurnalistica ce are nevoie tot mai mare de reprofesionalizare si de etica. Nu este suficient sa speram – trebuie sa fortam cu totii, din zona civica, pentru ca asa ceva chiar sa se intample.

Sursa: Infoportal


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro