1. Nimeni, in Romania, nu va discuta serios, despre proiectul federalizarii UE, pentru ca presa noastra s-a concentrat doar pe referirile la Romania (care, apropo, n-au existat!). Normal la cap ar fi sa discutam ce inseamna o federatie europeana, ce puteri se muta de la Bucuresti la Bruxelles, ce inseamna asta in taxe, in drepturi, in libertati… Personal, cred ca o federatie e necesara, dar e nevoie si de extinderea elementelor democratice in UE – alegerea directa a liderului UE, de exemplu… Sigur, discutia e lunga si merita aprofundata. Pentru Romania, discutia e si mai complicata, in contextul in care cedarea de suveranitate inseamna o slabire a statului actual. Pentru ca nu cred ca, in criza, birocratii europeni se vor preocupa prea mult de cresterea standardelor de viata la periferie. Cititi Asimov pentru versiunea usoara a teoriilor despre cum sunt abandonate periferiile unor megastructuri politice in perioade de declin. Sansa noastra este, in context, iesirea UE si a lumii in ansamblu din declin. Ceea ce cred ca va mai dura…

2. DESPRE ROMANIA, BARROSO A FOST AMBIGUU – am vazut cum a preluat presa din Romania mesajul. Pe scurt, s-a spus ca Barroso vrea „instrumente mai bune” impotriva tarilor membre UE care incalca statul de drept. Am ascultat live discursul, si mesajul este, de fapt, ambivalent. Barroso a vorbit de „some states” in care s-a statul de drept a fost in pericol, fara sa nominalizeze. Dar a spus ca e nevoie de instrumente ceva mai tari decat doar declaratiile politice, DAR SI ceva mai putin tari decat apelarea la art 7 din Tratat. Adica, pentru cei care vor sa vada si cealalta jumatate: desi PDL vrea sanctionarea Romaniei foarte dur, prin art 7 (care inseamna taieri de fonduri si de drepturi), Barroso a refuzat si a spus ca e nevoie de alt instrument. Asadar, ceva mai echilibrat decat PDL.

3. STATUL SOCIAL TRAIESTE!, cel putin in viziunea lui Barroso. A spus clar si limpede ca statele cele mai puternice sunt cele care au grija de serviciile sociale si de fundamentele statului social. Modelul statului social european ramane, asadar, o conditie esentiala pentru un stat puternic. Probabil, Barroso nu si-a luat acordul pe discurs de la Boc sau Basescu. Sunt curios cum PDL isi va aduce aminte brusc, in campania electorala, de virtutile statului social. A acelui stat in care au taiat salarii si pensii, in care au eliminat ajutoare, in care au cerut somaj pentru profesori, au inchis spitale si scoli si au eliminat sporuri. Probabil, asa cum au trecut peste noapte de la stanga la dreapta, tot peste noapte vor redeveni sociali!


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro