Victor Ponta FMI

Daca iesim putin din agenda tv, vedem ca exista viata si dincolo de televizor. Ca, in timp ce PDL isi trece examenul vietii, in confruntarea cu mai energicul PMP, Guvernul a depasit episodul deszapezirilor si a revenit la butoanele economiei. Si, prin cateva masuri, pune premisele unui an in care economia poate creste din nou. Dupa masura reducerii TVA la paine din 2013, noile masuri anuntate par a avea un impact extrem de important. Nu o spun eu, ci o recunoaste chiar seful misiunii FMI in Romania, care a notat in dimineata asta cateva lucruri:

1.     “Bugetul pe 2014 este unul de investitii”. De mult timp nu a mai avut Romania un buget de investitii intr-un an electoral. De obicei, investitiile erau oprite, iar singurele masuri proactive erau cele de sprijin social. Iata ca, pentru prima data dupa mult timp, exista si cresteri de salarii si pensii (cele din ianuarie), dar si investitii

2.     “Suntem increzatori ca, in acest an, creditele vor creste din nou”. Este un semnal pozitiv pentru economie, care are nevoie de relansarea creditarii. Principala cauza – cele doua scheme guvernamentale: “Prima Casa” si noua schema de creditare anuntata ieri de Guvern.

3.     “Romania a reusit sa emita bonduri la 30 de ani, ceea ce este o performanta majora”. Acest credit dat de FMI inseamna o crestere de imagine pentru Romania, care se va traduce in imprumuturi tot mai ieftine. Deci, in poveri pentru viitor tot mai mici.

4.     “Preturile la gaze pentru casnici cresc potrivit unui calendar stabilit (nota mea: de guvernul Boc!), dar persoanele vulnerabile vor fi sustinute (nota mea: de guvernul actual)”.

5.     “Continuam sa prevedem o crestere a PIB la 2,2% in 2014, si la alte sectoare, nu numai agricultura”. Asta este un raspuns pentru carcotasii care spuneau ca in 2013 cresterea economica a fost posibila doar datorita agriculturii.

6.     “Romania poate deveni exportator de energie, ceea ce ar putea duce la crearea de noi locuri de munca”. Sigur, acest obiectiv, pentru a se realiza, trebuie sustinut de toate partidele.

7.     “In zona reformelor structurale s-au facut progrese mai bune. Este cazul Romgaz”. Ramane de vazut in ce masura aceste zone vor iesi din categoria “gaurilor negre”

8.     La intrebarea legata de impactul accizei pe combustibil in preturi, reprezentantul FMI a raspuns: “Impactul pe inflatie va fi temporar, iar inflatia va ramane in coridorul estimat de 2,2%”. Adica, asa cum spunea si guvernatorul BNR, nu cresc preturile semnificativ din cauza accizei. Asta nu inseamna ca presedintele va renunta sa iasa periodic sa proclame altceva

“Ratele” lui Ponta sunt, asadar, un program perceput ca unul care ajuta economia, care poate contribui la relansarea creditarii si a consumului si care nu pune in pericol fundamentele cresterii din acest an. Daca masura va fi preluata de banci (si nu vad de ce n-ar fi), aproape un milion de romani vor avea sansa unei pasuiri, in cazul in care au dificultati cu plata ratelor.

Nu este o stergere de datorii (asa cum se vor repezi unii sa critice), ci este o reesalonare, cumva asumata temporar de stat, care nu il costa pe contribuabil mai nimic (cata vreme sumele respective, intrate in consum, vor reveni rapid la bugetul de stat in valoare chiar mai mare). Si ii ajuta pe cei cu rate mici, nu pe cei care isi permit sa plateasca mii de euro lunar catre banci (imi vine in minte doar o notarita care investeste in terenuri agricole langa Bucuresti).

Si, in contextul in care Guvernul a anuntat scaderea comisioanelor bancare (saptamanile trecute) si, in acelasi timp, se va tine de cuvant si cu denuntarea clauzelor abuzive – am avea in fata primul cabinet care chiar lupta cu bancile si ii ajuta pe consumatori in mod direct.

O abordare de stanga, binevenita dupa perioada crizei, in care toata lumea ar trebui sa fie multumita: cei care au credite vor avea posibilitatea sa se redreseze financiar si sa isi pastreze o parte din bani pentru casa; bancile vor evita costurile urmaririi rau-platnicilor si vor stimula creditarea in continuare; cetatenii obisnuiti, care nu sunt atinsi de program, beneficiaza oricum de reducerea comisioanelor bancare, dar si de o economie in crestere; iar publicul, pe scara larga, va vedea in stat nu doar o structura care asteapta sa il jupoaie de bani de fiecare data, ci si un sprijin in relatia cu bancile. Daca s-ar aplica si suprataxarea tranzactiilor speculative, pe model european, ar fi chiar si mai bine, dar aceasta este deja alta poveste…

Persoane de interes:    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro