Citesc consternat cum se vantura prin presa ideea ca Guvernul face jocurile comunistilor din China, invitand premierul Chinei la Bucuresti si organizand un summit economic cu investitori chinezi saptamana viitoare. Teza e urmatoarea: UE nu este de acord cu aceasta abordare, in care China trateaza direct cu state membre UE si ar vrea o relatie prin Bruxelles.

Prin urmare, daca Guvernul Romaniei il primeste pe premierul chinez la Bucuresti, tradeaza Europa si creeaza o problema imensa intregului continent. Tare, nu?

Altfel spus, aceasta vizita nu doar ca nu e utila, dar face rau Romaniei! E bine ca n-a fost niciodata invitat in Romania un premier chinez in ultimii 10 ani? Eu cred ca nu.

Dincolo de propaganda, iata care sunt pe scurt reperele vizitei de saptamana viitoare:

 

1. Este prima vizita in Romania a unui premier chinez dupa 19 ani, si una din cele mai importante vizite in Europa. Va veni la Bucuresti cea mai mare delegatie oficiala care viziteaza Europa Centrala si de Est.

2. La Bucuresti, se vor semna acorduri care, conform surselor, vor concretiza marile proiecte discutate in vara, in vizita facuta la Beijing de premierul roman. Asta ar putea aduce investitii de cateva miliarde in anii urmatori.

3. In afara premierului chinez, la Bucuresti vor fi prezenti cateva sute de oameni de afaceri din China, si alte cateva sute de oameni de afaceri din toata Europa Centrala si de Est, intr-un summit economic care reuneste peste 1000 de invitati.

4. Reuniunea este una de amploare, la Bucuresti venind vreo 16 premieri din toata regiunea, ceea ce inseamna ca actiunea nu este una doar romaneasca.

5. Forumul economic nu este o inventie romaneasca. El s-a mai organizat anii trecuti in Polonia, de exemplu, iar atunci nu s-a isterizat nimeni pe ideea ca polonezii divizeaza Europa.

6. Imaginea Romaniei in lume va avea de castigat, cata vreme vor exista stiri care ajung peste tot despre aceste actiuni. Vor fi la Bucuresti, de altfel, cateva sute de ziaristi straini cu aceasta ocazie. Si nu cred ca vor vorbi despre temerile unor talibani din presa noastra, ci despre relatiile economice dintre aceasta parte a lumii si China.

 

Sa admitem, pentru o clipa, ca teoria criticilor ar fi corecta si ca UE ar fi usor geloasa pe Romania pe organizarea acestui eveniment. De ce ar fi acest lucru ceva rau? De cand intarirea regionala a Romaniei si asumarea unui rol activ in UE (pana la urma, un obiectiv dorit de toata lumea) ar fi ceva rau?

Anul acesta, pentru prima data in istorie, Romania a fost un beneficiar net al banilor europeni (a absorbit mai multi decat a dat catre Bruxelles), a intarit relatiile cu partenerul strategic SUA, a deschis canale de discutie si colaborare cu parteneri ignorati in trecut, precum Franta, a reparat blocajul din relatia cu Germania si a inceput consolidari regionale importante, cu tari precum Polonia sau Turcia.

Toate acestea ar putea insemna, in viitor, bani mai multi pentru Romania, influenta mai mare, interes mai solid pentru investitori. Este rau? Eu cred ca nu…

Persoane de interes:    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro