Oamenii au nevoie de politica, asa cum au nevoie de un arbitru. Fiindca politica este mecanismul prin care oamenii iau decizii cu privire la stabilirea ordinii din jurul lor. Iar ordinea inseamna, de fapt, nu neaparat liniste, cat mai degraba acord pe baza unor avantaje reciproce. Altfel spus, simplificat, un om respecta regulile si pe cei din jurul sau, atat timp cat simte ca beneficiaza si el de pe urma acestei stari. Astfel, pastreaza ordinea. In momentul in care nu mai simte ca avantajele sunt reciproce, reactioneaza si apeleaza la politic sa i se faca dreptate (plecand de la premisa ca nu isi face dreptate singur). Iar dreptatea facuta de politic este (sau ar trebui sa fie) instituirea unor reguli gandite ca raul cel mai mic posibil. Sau, ca varianta alternativa, un bine gandit din perspectiva celui mai defavorizat om din societate.

A gandi politica drept o activitate pentru crearea de reguli, ordine, bunastare, dezvoltare pentru cel mai defavorizat om din societate este insa o mentalitate foarte diferita de ce avem noi in prezent. Simplificat, omul cu cea mai proasta pozitie in Romania poate fi definit simplu ca fiind femeie, roma, analfabeta, saraca, din mediul rural, singura, cu copii. Din perspectiva acestui om, preocuparile politicienilor din prezent par science-fiction. Si nu voi repeta aici discursul populist conform caruia politicienii trebuie sa se intoarca la agenda cetateanului, fiindca si pe femeile analfabete, din mediul rural, cu copii si fara venituri le intereseaza, cel putin principial, cine le conduce si cum sunt alesi acesti conducatori. Fiindca de acestia depinde ulterior un ajutor social mai mare, o „pomana” in plus sau o mai mare atentie din partea institutiilor.

Poate ca nu doar aceasta este cea mai defavorizata categorie sociala din Romania. Sunt cu siguranta multe alte definitii, dupa multe alte criterii. In fapt, dupa modul in care isi definesc aceste categorii, se diferentiaza si partidele politice. Ele isi proiecteaza propriile publicuri tinta ca fiind defavorizate si doresc sa le sprijine prin proiectele pe care le sustin. Din aceasta perspectiva, populismul ne indeamna sa ii apreciem pe cei care spun ca vorbesc in numele celor multi si saraci, a celor mici, a celor fara putere sau venituri si sa ii condamnam pe cei care vorbesc in numele celor cu bani, cu afaceri, cu sanse mai mari in viata. Aici intervine greseala, fiindca aceste partide, indiferent de grupurile in numele carora vorbesc, ar trebui sa isi proiecteze legile si planurile ca venind in sprijinul unui cetatean ipotetic, care se afla in cea mai dezavantajoasa situatie posibila, astfel incat regulile sa nu devina obiect de negociere si sa depinda de situatia sociala, demografica, economica sau politica a fiecarui cetatean in parte. Iar, pe parcurs, sa isi ajute si propriul electorat. Este insa un exercitiu foarte interesant sa vedem in numele a ce vorbesc, de fapt, politicienii romani si care este tinta lor politica. Partidele asa-zis reformiste isi disputa reguli pentru europenizarea societatii, venite in sprijinul unei populatii care a fost blocata, in dezvoltarea sa, de ani indelungati de neocomunism si coruptie. Se fac reforme si legi noi, care permit initiativa privata a celor care voiau sa isi dezvolte afaceri si nu puteau in climatul etatist din Romania. Se schimba institutii astfel incat cei care pretind rezolvarea propriei situatii sa poata beneficia de un raspuns prioritar din partea statului (se introduc prime de urgenta, ca solutii de debirocratizare; se cere celeritate actului de justitie, pentru ca si cei cu multe dosare pe rol sa nu fie blocati in activitatea lor; se introduc mecanisme private de rezolvare a problemelor sociale si de educatie, pentru ca si cei care au bani sa poata beneficia de servicii de calitate).

La un nivel mai inalt, se discuta despre reguli care sa ofere optiuni de protejare a marilor producatori sau oameni de afaceri (fie din tara, fie din strainatate). De asemenea, se analizeaza reguli despre cum sunt alesi politicienii si ce rol au acestia, de fapt. Toate aceste reforme, aparent moderniste, au in spate o premisa falsa, care le va face sa fie treptat respinse de populatie. Motivul este acela ca, pe cele mai multe dintre aceste reforme, populatia nu le percepe nici ca pe reguli gandite pentru a introduce ordinea in societate (respectiv, sa creeze o reciprocitate a avantajelor pentru toti cei implicati) si nici ca solutiile cele mai putin rele posibile. Discutia despre taxa de inmatriculare pentru automobilele din import e un exemplu major: el arata ca se cauta solutii de favorizare a importatorilor autorizati in detrimentul populatiei, careia i s-a blocat o alternativa mai ieftina. In consecinta, o categorie de populatie (cea care traieste de pe urma importurilor de masini noi) beneficiaza foarte mult, in timp ce restul populatiei, adica majoritatea, pierde. E un tip de calcul care se aplica aproape invariabil la majoritatea deciziilor luate de politica romaneasca din ultimii ani. Si asta doar pentru ca in prim-planul deciziilor politicienilor au stat nu cetatenii cei mai putin defavorizati, ci aceia care doreau sa devina cei mai favorizati. Miza politicii in Romania nu este aceea de a oferi reguli si norme pentru cei care, chiar si teoretic, s-ar putea afla in varianta cea mai proasta, ci de a mari avantajele pentru cei care deja sunt in pozitii favorabile. Partidele politice sunt centre de afaceri (asa cum demonstreaza dezvaluirile Elenei Udrea despre suma pe care politicienii o „investesc” pentru a fi „investiti”) si nu centre de solutii pentru indivizi teoretici. Si au si ele o proprie definitie pentru cetateanul abstract pe care vor sa il ajute: varsta medie, barbat, cu bani, cu afaceri, inteligent, cu relatii, dispus sa investeasca si sa isi recompenseze prietenii, descurcaret, nemultumit de statutul sau social insuficient de glorios. Are si el nevoie de ajutor, nu-i asa?

Articol publicat si in Ziarul Financiar

Persoane de interes:    Elena Udrea   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro