Parafrazand celebrul slogan de campanie al lui Ion Iliescu din anii 90, putem spune ca primirea la Casa Alba a primului ministru este un semnal care ofera raspunsuri politice, strategice si economice suficient de puternice pentru a linisti societatea romaneasca pentru multi ani de acum inainte. Care sunt aceste raspunsuri?

 

1. Americanii aduc si mai multi militari in Romania. Parteneriatul Strategic devine si mai concret, iar SUA se bazeaza in continuare pe Romania. Folosirea bazei militare de la Mihail Kogalniceanu, din Constanta, pentru repatrierea soldatilor americani este parte a acestui parteneriat. SUA au incredere in romani, iar acest lucru se vede – si se va vedea si in scutul anti-racheta, care va fi construit. Efectele in planul securitatii sunt imense – Romania are un partener care ne asigura protectie, intr-o lume cu miscari si turbulente tot mai ciudate.

 

2. Americanii aduc mai multi bani in energie. Intalnirile cu companii precum Chevron si Exxon sunt confirmari ale unui interes crescut pe zona de energie in Romania. Independenta energetica, in primul rand, inseamna independenta fata de Rusia. Si, celor care spun ca schimbam o dependenta cu alta, le aduc aminte ca dependenta de Rusia insemna dependenta de resurse de afara, ale Rusiei, si de un partener care provine dintr-un stat departe de standardele democratiei occidentale; in acelasi timp, “dependenta” de SUA e diferita pentru ca se refera la o dependenta in care resursele sunt ale noastre, deci controlabile si de noi, cu perspective de preturi mai mici pentru consumatori si cu posibilitatea unui control democratic mult mai mare. Cam cum depindem acum de Romgaz si de gazul pe care aceasta companie il extrage acum…

 

3. Americanii aduc mai multi bani in alte sectoare economice grele, precum IT. Companii precum IBM, Microsoft, Oracle, Intel, HP si altele, inseamna o sansa pentru sectorul IT romanesc pe care nu o pot rata – sansa de a incepe sa joace global, de a se dezvolta la un nivel fara precedent. Romanii au o forta de munca foarte calificata in acest sector – peste 20% dintre absolventii de facultate au specializari in matematica, stiinte si tehnologii (in timp ce, spre exemplu, americanii au doar 15%). Avem peste 60 de parcuri industriale in domeniu, peste tot in tara, si o piata care creste tot mai mult. Se incepe proiectul ELI Magurele, care inseamna cea mai mare investitie de cercetare din UE. O prezenta mai importanta in Romania a unor astfel de companii aduce prestigiu si sanse de crestere.

 

4. Americanii aduc tehnologii la care Romania poate doar visa in cursul acestei generatii. In toate domeniile in care se pot implica – fie ca vorbim de IT, industria auto (sa nu uitam de Ford), de agricultura (si intentia unor companii din SUA de a investi in agricultura bio sau in industria agro-alimentara) sau de energie (atat de comentata tehnologie de extractie a gazelor de sist, promovata de Chevron, e de cateva zeci de ori mai avansata decat tehnologia deja folosita in Romania – da, desi nu se vorbeste despre asta, Romania a exploatat gaze de sist in trecut, cu tehnologii mult mai vechi si mult mai daunatoare mediului).

 

5. Americanii pot deschide granitele catre cetatenii romani, prin mecanismul Visa Waiver. Atingerea acestui obiectiv depinde de scaderea ratei de refuz a vizelor din prezent (azi, prea multi oameni fara forme corecte vor sa plece in SUA) si de conditii mai flexibile acceptate de Congresul american. Apropo de rata de refuza – azi aceasta e de 17%, in scadere fata de aproape 25% in 2010, de exemplu. Daca ajungem la o rata de refuz de 10%, iar Congresul SUA accepta aceasta rata, Romania poate scapa de vize. Acest lucru se poate intampla in urmatorii ani.

 

Din pacate, din motive ce tin de partizanat politic, avem in continuare prea multa patima politica in discutarea acestor aspecte. Sustinatorii lui Traian Basescu minimalizeaza aceasta vizita, pentru ca cel care merge la Washington este Victor Ponta.

Analistii, cu cateva notabile exceptii, sunt rezervati sa laude momentul, pentru a nu fi perceputi ca sustinatori ai lui Ponta. Vizita nu este insa una a unui lider de partid sau a unui candidat in alegeri. Este o vizita pe care americanii o percep oficial – ei primesc reprezentantul statului roman, si semnalele sunt catre Romania, nu catre PSD sau Victor Ponta.

De aceea, mesajul american catre romani ar merita o soarta mai buna, mai ales ca vestile de peste Ocean sunt chiar pozitive. Daca n-ar fi fost, vizita nu s-ar fi facut deloc…

Persoane de interes:    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro