(Inca) presedintele Basescu a iesit la atac. O face insa cu disperarea celui care nu ii mai iese nimic. Tot ce a incercat in ultimul an nu i-a mai reusit. Dimpotriva, nici una din capcanele presedintelui nu au functionat, atunci cand a venit vorba de Victor Ponta:

  • Invitarea la guvernare si oferirea functiei de premier – Ponta nu s-a prabusit, dimpotriva. A reusit masuri de reparatie sociala si a echilibrat economia (iesirea din recesiune de anul trecut a fost chiar surprinzatoare). Efectul: Ponta si USL au crescut in sondaje, iar USL a fost prima formatiune care a castigat alegerile pe care le-a organizat, o premiera in ultimii 20 de ani (FDSN e ultimul partid care a realizat acest lucru, in 1992). Iar Ponta a fost, inevitabil, reconfirmat in functia de premier.
  • Pactul de coabitare l-a intarit pe Ponta, nu l-a slabit. In ciuda evidentei capcane, Ponta a stiut sa joace cartea coabitarii tot pentru a guverna. A intuit corect ca oamenii obisnuiti nu mai vor scandal cu Basescu si ca perioada de razboi s-a terminat. Lumea il vedea pe Traian Basescu drept perdant, si om cu care nu mai merita sa te lupti, cata vreme ai deja 70% din Parlament. Contrar unor voci, lumea nu a votat in primul rand pentru ca Basescu sa fie dat afara de la Cotroceni, cat mai degraba sa scape de Basescu din fruntea statului. Si, in urma alegerilor, si mai ales a pactului de coabitare, exact asta s-a intamplat. Presedintele a devenit nesemnificativ, iar guvernarea a putut sa se deruleze fara otrava de la Cotroceni. Ponta nu doar ca n-a fost daramat de nucleul activistilor duri ai USL, dar a inceput iar sa creasca in sondaje, aratand clar ca este principalul beneficiar al acestui pact. Economia a inceput sa creasca, fondurile europene au inceput sa intre in tara, tara a fost scoasa din izolare, iar despre Romania au inceput chiar sa apara vesti bune…
  • Acum, presedintele iese iar la atac. Nu poate sparge USL, nu poate sa-i fragilizeze pozitia premierului in raport cu propriii sustinatori, nu-i nimic. Il ataca pe zona economica si de guvernare. Da lectii, arata unde greseste guvernul. Si incearca sa sparga ceva din imaginea de succes pe care si-o construieste premierul – mai ales dupa turneele sale externe, dupa cresterea din absorbtia fondurilor europene si dupa masurile sociale luate pentru a repara ceva din raul facut de PDL in trecut. Calculul lui Traian Basescu arata bine pe hartie, si are ceva substanta teoretica – atunci cand cineva se afirma, trebuie sa il ataci din toate pozitiile, pentru a-i limita cresterea. Practica este cel care distruge acest atac. Pentru ca principala problema a unui astfel de atac tine de credibilitatea sursei. Presedintele nu mai este credibil ca sursa de intelepciune guvernamentala. El este cel care a girat guvernele care au blocat fondurile europene, care au izolat Romania in exterior si care au taiat salarii si pensii, dand foarte multi oameni afara. A veni acum tot aceiasi sa spuna ca USL si Ponta fac rau tarii este extrem de naiv.

 

Este posibil ca presedintele sa nu vrea neaparat sa fie credibil – caz in care planul are mai multa logica. Este posibil ca presedintele sa mizeze mai degraba pe provocarea lui Ponta de a iesi din carapacea sa, de a abandona actul de guvernare si de a incepe un nou scandal. Un astfel de calcul ar putea merge, daca premierul ar incepe sa raspunda. Fortarea unei noi suspendari, declansarea unor noi crize politice – desi nu-i aduce nimic bun presedintelui, i-ar aduce foarte mult rau lui Victor Ponta. Si poate ca presedintele mizeaza pe lipsa de maturitate a premierului in a gestiona asemenea situatii.

Este insa destul de probabil ca premierul sa nu cada nici in aceasta capcana, iar presedintele sa ramana fara replica. Caz in care va trebui sa inventeze altceva pentru a-si lansa noul parid si pentru a recupera din pierderile de imagine din prezent. Sigur, solutia cea mai simpla ar fi sa lase o alternativa sa apara singura, fara el, fara Elena Udrea, fara EBA si Macovei, fara Preda, Boc si Falca, fara toti cei care au girat anii negri de pana mai ieri. Dar o astfel de solutie este mult prea rationala si mult prea sanatoasa la cap pentru a fi luata in calcul, chiar si de catre un jucator atat de inteligent precum a fost, pana de curand, presedintele…

In Romania de astazi, presedintele este un actor secundar. Tot jucator, dar doar de umplutura, nici macar de rezerva. Iar asta este ce il roade cel mai tare pe cel care dorea sa fie supranumit “Zeus”…


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro