Manipulare

Cum sa ne batem cuie in talpa singuri, fara sa ne-o ceara nimeni? Simplu – luam o declaratie a Victoriei Nuland, care se refera in mod evident la Ungaria, si o prezentam opiniei publice ca fiind referitoare si la Romania. De ce facem asta? Pentru ca a inceput campania electorala si toti premierii cu numele Victor trebuie bagati in aceeasi oala. Indiferent ca unul e prieten cu Traian Basescu in timp ce celalalt, adversar al lui Traian Basescu, tocmai s-a intors dintr-o vizita in SUA unde aceeasi doamna Nuland i-a adresat doar cuvinte frumoase.

 

Cum se face manipularea? Iata cativa pasi:

 

1.    Se ia citatul doamnei Nuland si se traduce in romana asa cum ne convine (sugerez, celor care inca nu sunt familiarizati cu agitatiile din presa romaneasca, sa vada cum prezinta stirea PRO TV, si cum o prezinta Mediafax. Pro TV se refera la “democratia neliberala”, in timp ce Mediafax vorbeste de liderii care acopera oficiali corupti, aruncand referirile la “democratia neliberala” undeva in spate). De ce e importanta referirea la “democratia neliberala”? Acesta este un concept cheie in discursul lui Viktor Orban, fiind lansat si argumentat incepand cu aceasta vara. Iar reactia diplomatiei americane se refera exact la acest concept.

2.    Se ignora o a doua cheie de interpretare a acestui discurs, respectiv referirea la “Europa Centrala”, care nu cuprinde Romania niciodata, in nici o viziune politica, geografica sau geopolitica. Referirea este insa util ignorata in manipulare, pentru ca ea indica evident ca nu este vorba despre Romania.

3.    Se ignora, de asemenea, tot ce a facut recent administratia SUA in relatie cu Romania, tocmai pentru ca alaturarea ar fi disonanta. Ar fi de neinteles de ce saptamana trecuta SUA transmiteau un mesaj pozitiv despre cum Romania se alatura efortului international impotriva ISIS (nu vorbesc de fotografia lui Ponta cu Obama, ci de intalnirea lui Ponta cu … Nuland), iar acum, prin aceiasi oameni, ar transmite mesaje anti Romania. Sigur, insa, pentru a nu crea imaginea unei Americi schizofrenice, se elimina convenabil din descriere acest fapt.

4.    In fine, a inceput campania electorala. In aceasta nota, probabil ca ne vom astepta la tot mai multe manipulari si dezinformari. De ce sa vorbim de bine Romania, mai interesant este sa ne mintim singuri ca suntem mereu ultimii. Si, ca sa inchei in aceeasi nota, sunt curios cat de multa lume va crede manipularea EurActiv (exact, ​cei care a​u​ mintit cu informarile gresite despre portofoliul alocat Romaniei) care acum s-a trezit sa spuna despre nominalizarea Romaniei pentru viitoarea Comisie ca ar fi un candidat cu probleme, in contextul in care este printre putinele persoane care a primit, din prima, vot favorabil unanim.

Persoane de interes:    Traian Basescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro