Presedintele Traian Basescu si-a adus aminte de justitie, in acelasi mod in care si-a adus mereu aminte. Vorbeste despre cum s-a incalcat independenta justitiei, la interviul dat pentru EVZ, dar tot acolo aminteste ca l-a sunat el personal pe seful Parchetului General: “Eu l-am sunat sa-i spun ca nu e bine, domnul procuror”. Deci, cum e bine? E bine daca presedintele da indicatii procurorului-sef, dar nu e bine daca Victor Ponta vorbeste la televizor despre procurori. Cititorii informati isi aduc aminte de multe alte momente in care domnul Traian Basescu a dat indicatii procurorilor – recunoscute chiar de el sau prin intermediul presei. Dupa cum isi aduc aminte si de momentele in care procurorii primeau ordine de la Monica Macovei, tot prin intermediul presei (ce indicatii dadea in mod direct nu se stie public, inca).

Cateva fapte (nu vorbe) simple, care arata ca, pe tema Papici, e mult zgomot pentru nimic

Procedura de inlocuire a fost derulata de procurorul general, conform legii. Este vorba de incheierea unui interimat, si de numirea unor procurori care, anterior, fusesera nominalizati de ceva timp de Ministerul de Justitie. Deci, decizia a luat-o Parchetul. Nu ministerul de justitie, nu Ponta, nu USL-ul.

Procurorii inlocuiti, inclusiv domnul Papici, raman in activitate, raman procurori, fara sa mai ocupe respectivele pozitii de conducere, dupa ce li s-a incheiat mandatul in acele posturi. Activitatea lor ca procurori va continua. La fel, vor continua sa se ocupe de toate dosarele de care s-au ocupat si pana acum. Inlocuirea lor a fost influentata tocmai de terminarea unui interimat. Banui ca si lor, ca si domnului Morar, le-ar fi placut sa fie sefi pana la pensie, indiferent ce scrie in lege. Asadar, isteria a aparut tocmai pentru ca s-a aplicat legea!

Au plecat oamenii lui Morar, dar vin tot oameni de-ai lui Morar, oameni care s-au ocupat pana acum tot de cauze importante de coruptie. Asadar, pleaca oamenii lui Morar si sunt inlocuiti cu alti oameni de-ai lui Morar…

In declaratiile publice, procedura a fost apreciata ca fiind corecta de Daniel MorarCe vrem mai mult de-atat? Acesta a spus, conform unui site de stiri, ca „Dl. Papici era imputernicit printr-o delegare şi i s-a terminat mandatul. E dreptul procurorului general sa înceteze o delegare. N-aş vrea sa intru in detalii. Aşa este cum spune Koversi. Discuţia este juridică. Regulamentul spune că delegare se face la propunere procurorului general”. Asadar, daca si domnul Morar spune ca e in regula…

Mai mult, incheierea interimatului s-a facut dupa ce respectivii procurori au finalizat dosarul referitor la acuzatiile aduse lui Liviu Dragneaprivind fraudarea referendumului de suspendare a presedintelui Basescu, de anul trecut. Deci, nu le-a fost blocata activitatea! Ingerinta era daca dosarul Dragnea era blocat si daca respectivilor procurori nu li s-ar fi prelungit interimatul saptamana trecuta, tocmai pentru a termina acest dosar. Dimpotriva, s-a asteptat pana cand acestia au terminat activitatea pe dosar, tocmai pentru a nu exista suspiciuni.

De notat din nou ca, intr-o interventie publica de astazi, presedintele Traian Basescu a recunoscut ca a intervenit in justitie, si l-a sunat pe procurorul general, cerandu-i sa nu puna in aplicare aceasta inlocuire. Nu este prima data cand Traian Basescu recunoaste public ca a intervenit in justitie. Dar e mare tupeul sa spui ca aperi justitia de ingerinte prin ingerinte explicit asumate.

Declaratiile publice ale premierului Ponta si ale ministrilor sai nu au continut niciodata ingerinte la adresa justitiei, nu s-au facut public solicitari catre procurori. Premierul a explicat cazul aseara la RTV. Acum, unii se sperie de o fraza – dar este o fraza care explica un proces care n-are nici o legatura cu Guvernul! Oricat de tare ar fi isteria in zona unor analisti, eu nu cunosc declaratii in care procurorului sef sa i se fi dat indicatii pe acest caz. Cunosc doar declaratia presedintelui Traian Basescu…

Asadar, iata cateva informatii despre faptele din jurul inlocuirii acestor procurori. Ceva ce arata ca, daca dam la o parte patima unor oameni care ar vrea sa conduca justitia la fel ca si pana acum, nu e mare branza. E doar aplicarea legii in cazul incetarii unor delegari in functie. Nimeni nu e dat afara, nimanui nu i se iau dosarele. Dimpotriva.

Sigur, exista un motiv de suparare pentru tabara Basescu/Macovei (daca o mai exista, cu adevarat, o astfel de tabara) – anume, faptul ca nu mai pot dicta asa cum vor ei in justitie. Independenta justitiei si fata de USL si fata de Basescu pare sa fie un castig important, chiar daca unii tipa acum foarte puternic.

Sursa foto: Libertatea


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro