Functia fundamentala a unui partid politic este, sau ar trebui sa fie, cea de reprezentare. Un partid e facut sa reprezinte un numar de cetateni in decizia politica. Reprezentarea trebuie sa fie simpla si clara, pentru ca omul obisnuit sa se poata regasi in mesajul partidului, in oamenii propusi de partid, in valorile care par ca exista in jurul acelui partid. Si, implicit, sa-l voteze.

Sunt curios, in aceste zile, pe cine mai reprezinta PDL Bucuresti. Cu mesajele sale impotriva “intelectualilor” (scuze pentru ghilimele), PDL se indeparteaza de un public pe care il atrasese in anii 2000. Cu parteneriatul pe care il are cu PNG si PRM, PDL s-a indepartat oricum de o zona de oameni cumpatati, cu bun-simt si cu o anumita decenta. Cu “discretia” cu care se raporteaza la penalii din propriul partid, PDL se indeparteaza si de cei chiar credeau in misiunea anti-coruptie a partidului. Iar cu un lider precum Elena Udrea, PDL s-a indepartat de cei care credeau ca PDL poate fi un partid reformat, modern, al unei noi generatii educate si civilizate.

Ma intreb ce mai ramane. Clasa de mijloc intreprinzatoare? A fost lovita direct de masurile de guvernare luate de colegii doamnei Udrea. Tinerii? Somajul in randul tinerilor este astazi, in Romania, tot mai mare, iar tinerii absolventi sunt blocati in a-si gasi un loc de munca in meseria pentru care s-au pregatit. Cei educati? Nu prea. Bugetarii, pensionarii sau oamenii care castiga putin din mediul privat? Iarasi, nu cred…

Mai ramane publicul needucat, izolat, fara preocupari politice sau civice, eventual atras de subculturi etnice sau de populisme excesive. Acest public are nevoie si el de reprezentare, nu-i asa? Iar acestui public nu trebuie sa ii oferi prea multe subtilitati – mita electorala si gargara de mahala e suficienta. Acum cativa ani, strategia era simpla: nu era nevoie de vorbe – erau suficiente pictoriale destupate si actiuni tabloide. Acum, insa, e ceva mai complicat. Dupa o guvernare esuata, dupa cele mai dure masuri anti-sociale din ultimii 20 de ani, dupa o erodare extraordinara, aceasta abordare nu mai e suficienta. Doamna Udrea este cel mai detestat om politic din Romania, alaturi de Emil Boc. Si bucurestenii care o vad in postura de primar general sunt in jur de 1-2 la suta! Atat de jos a ajuns in cotele de incredere doamna Udrea incat spune peste tot ca nici macar nu isi pune problema sa candideze la primarie!

PDL Bucuresti se afla in fata unei dileme: care este cea mai simpla solutie de a pacali infrangerea care pare inevitabila? Cum sa le aratam romanilor, dar mai ales colegilor de partid, ca prabusirea nu este catastrofala? Pentru un partid care castiga pe banda rulanta alegerile in Bucuresti, ceea ce se va intampla in acest an va fi spectaculos.

Probabil, scorul PDL va ramane unul care sa inceapa cu cifra 2. Dar, nu se mai obtine functia de Primar General (PDL Bucuresti nu e capabil nici sa propuna un candidat comparabil ca potential politic cu Sorin Oprescu), nu se mai castiga majoritatea in CGMB, nu se mai pastreaza probabil nici cei doi primari de sector. Cu un scor relativ mic, poate doar cu un primar de sector si izolat politic, PDL in Bucuresti va fi practic zdrobit. Iar fieful care il ajuta pe Traian Basescu sa castige alegeri nationale se va apropia de colaps. Si, pe cale de consecinta, infrangerea devastatoare din Bucuresti va prefata infrangerea din toamna – care va condamna, practic, partidul, la resetare.

Ma intreb cine va plati atunci pentru aceasta situatie? Este o intrebare care merita o analiza aparte. Doamna Udrea va cauta, cu siguranta, o cale de supravietuire.

Sursa: Infoportal

Persoane de interes:    Elena Udrea    Emil Boc    Traian Basescu   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro