Ceea ce a decis astazi procuratura in cazul Anastase-Legea pensiilor aduce deservicii pentru justitia romana, pentru statul de drept si, mai ales, pentru discursul cu privire la reforma justitiei. Oamenilor li se spune clar ca nu sunt egali – daca fac o infractiune, ei sunt anchetati in functie de apartenenta sau nu la puterea politica actuala! In preajma raportului de monitorizare pe justitie pe care il va face public UE, procurorii decid ca un caz flagrant – prezentat pe inregistrarile oficiale ale Camerei Deputatilor, nu trebuie sa fie investigat si ca nu se incepe urmarirea penala. Caracterul politic e evident si, intr-o buna masura, rusinos…Modul in care s-a transmis decizia este dubios: s-a dat pe sest, in miezul verii, dupa zece luni de la momentul sesizarii, tocmai in plin sezon de vacante, pentru a fi impact minim. Si, ca un facut, in aceeasi zi este eliberat si Catalin Voicu, pentru ca presa sa comenteze flamand un alt subiect, in loc sa analizeze atent dedesubturile acestui NUP rusinos.Al naibii de cinic este ca procurorii au ales sezonul vacantelor sa transmita aceasta stire, in conditiile in care pensionarii afectati de masura nu au deloc bani pentru vacante. Mai ales dupa aceasta lege a pensiilor. Ei sunt, din pacate, singurii spectatori ai acestei puneri in scena jenante! Asta dupa ce, timp de un an, toti cei din PDL s-au chinuit sa ne explice tuturor ca scaderea de venituri (generata de cresterea TVA, impozitarea pensiilor mici si de recalcularea absurda si gresita a multor pensii) inseamna de fapt un lucru bun, chiar si pentru pensionarii lasati pentru iarna viitoare cu spectrul infometarii si inghetului.

Socanta este si motivatia data de procurori, care anunta ca nu s-a constatat frauda in stenograma scrisa a sedintei, ca si cum doamna Anastase ar fi fost dispusa vreodata sa consemneze in scris ceea ce s-a vazut ca a facut, rapid, improvizat, de la microfon! Chiar asa fraieri sa ne creada?

Este o decizie care ne poate face sa ne gandim la rolul pe care il au in statul nostru procurorii – cei numiti in prezent de catre presedinte la propunerea ministrului de justitie. Ca o paranteza, vreau sa ii indemn pe curiosi sa consulte site-urile care monitorizeaza decretele prezidentiale. Fundatia din care fac parte a facut, de-a lungul timpului, monitorizari si analize cu privire la decretele de numiri si schimbari de procurori si judecatori de catre Traian Basescu, comparativ cu ceilalti presedinti de pana acum. Si am constatat ca Traian Basescu, in acesti 6 ani si jumatate de conducere a tarii, a dat de peste 20 de ori mai multe decrete de schimbari de procurori decat ceilalti presedinti! Si nu e vorba doar de cifre absolute, ci si de medii lunare si anuale. Traian Basescu a schimbat enorm de multi magistrati in acesti ani, sistemul fiind azi compus in majoritate din oameni numiti de domnia sa. In aceste conditii, el continua sa critice justitia pentru lipsa de rezultate. Si continua sa afirme ca nu poate combate coruptia din cauza sistemului! Sistemul este format din oameni numiti de domnia sa, iar rezultate precum NUP-ul doamnei Anastase ne arata clar cum vede, de fapt, regimul Basescu reforma justitiei.

In analiza politica, discutia despre activitatea procurorilor este mult separata de discutia despre activitatea judecatorilor. Chiar daca ambii par a face parte din puterea judecatoreasca, procurorii sunt mult mai legati de partea executiva. In SUA, de pilda, procurorul general este membru din cabinetul presedintelui. In alte tari, precum Italia sau Brazilia, procurorii sunt functionari publici si se bucura de un statut de independenta similar cu cel al judecatorilor. In Romania, situatia e mixta. Pe hartie, se vorbeste de puterea judecatoreasca. In practica, procurorii sunt numiti de un om politic la propunerea unui om politic. Ambii, din executiv. Deci, ar cam face parte din executiv. Asa ca, in prezent, daca cineva crede ca o astfel de decizie reprezinta o expresie a vointei politice a actualei puteri politice, nu greseste – din pacate – absolut deloc!

Sursa: infoportal.ro

Sursa: http://www.ebihoreanul.ro


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro