Cam asta este intrebarea a aproape 75% dintre cei care, de obicei, vin la vot in Romania. Pentru ca, de fapt, cam atatia sunt cei care au venit si au dat un semnal extrem de dur presedintelui in functie. Sigur, conform regulilor, cvorumul nu este atins. Presedintele se salveaza la “masa verde”, chiar daca se laudase ca nu va miza pe asta. Cu toti mortii de pe listele neactualizate de primari, cu toate discutia despre cati romani cu drept de vot mai exista in Romania…

Ce ramane dupa acest vot? Propun 9 concluzii:

1. USL a fost capabil de cea mai mare mobilizare politica din ultimii 20 de ani. Indiferent de finalitate, USL a reusit o performanta fara precedent. A plecat de la putin peste 4 milioane de voturi la localele din iunie si a ajuns la aproape 8 milioane la referendum. O extraordinara performanta de mobilizare, care ar trebui sa dea fiori reci adversarilor lor politici. Un astfel de proiect, daca ramane viu pana in noiembrie, nu va avea adversar la parlamentare.

2. Basescu a suferit cea mai usturatoare infrangere a unui politician de mare calibru. Aproape ca am spune ca seamana cu acel 3% luat de Petre Roman in 2000, la alegerile prezidentiale – cu nuanta ca, de fapt, Petre Roman se astepta la aceasta infrangere. Traian Basescu a pierdut cu 7-0 un referendum in care nu a avut nici un argument. Sigur ca se poate iluziona ca, boicotand, el de fapt nici macar n-a jucat. Dar s-a ascuns dupa ce a incercat, vreo doua saptamani, sa joace si n-a avut nici un argument care sa prinda la electorat.

3. In lupta cu cineva fara scrupule, nu poti sa ai scrupule. USL a preferat sa joace corect, sa accepte cerintele UE, sa nu schimbe listele electorale, sa nu puna doua zile de vot, sa tina o conditie ciudata de cvorum… Si a pierdut.

4. Liderii europeni sunt mare dezamagire a acestei perioade, prin arbitrariul cu care s-au implicat in lupta din Romania. Nu sunt aparatori ai democratiei si ai statului de drept, ci jucatori direct interesati, de o parte sau de alta. Vor suferi cei care chiar se uitau cu admiratie la UE, ca la un model de urmat. Vor vedea ca Europa nu este un model de democratie, ci o Romanie mai curata si mai scrobita.

5. Clivajele din Romania se vor accentua. Intr-o vreme, existau doua Romanii. Acum, exista mai multe! Si cel care accentueaza aceste falii este chiar cel care clameaza acum inchiderea lor – Traian Basescu. De asemenea, cel care ar trebui sa faca gesturi concrete pentru asigurarea consensului este tot “mediatorul” Basescu.

6. Presa nu poate fi substitut al apararii democratiei, oricat de tentant ar fi lucrul asta. Societatea civila nu exista, fiind acaparata politic in mod profund. Presa mimeaza rolul societatii civile, dar agenda pe care o urmareste este evident comerciala. Apararea democratiei cu agenda comerciala este la fel de rea ca si absenta apararii democratiei din cauza politizarii. Acest referendum ne-a aratat ca presa nu este un factor de protejare a democratiei, ci dimpotriva. Instigarile la incalcarea de reguli – de o parte sau de alta – au fost nenumarate, iar politicienii sunt mult prea tentati sa tina cont de ele.

7. Traian Basescu a esuat in a impune mediatic vreo tema, ceea ce reprezinta decesul sau politic. A avut la dispozitie saptamani intregi, in care a perorat despre lovituri de stat si despre frici absurde. Niciuna din temele sale (indreptarea Romaniei spre Rusia, lovitura de stat, arestarea judecatorilor, desfiintarea CCR etc) nu a prins la electorat. Este prima campanie electorala in care mesajul lui Basescu nu a fost unul important. Ce l-a salvat pe Basescu a fost strategia perversa din jocul cvorumului (a cerut cvorum si, dupa ce l-a avut, s-a folosit de el pentru a se salva). Comunicarea a fost o dezamagire. 8. Singurii care au contat mediatic in tabara anti-Basescu au fost Ponta si Antonescu, in special primul. Alti lideri nu au contat, ceea ce reprezinta o problema. Mesajul USL, de altfel foarte puternic (pentru ca prezenta o realitate care rezona cu nevoile reale ale unei populatii isterizate de actiunile presedintelui) nu a prins decat atunci cand a fost lansat de cei doi lideri.

9. Premierul Ponta va avea o provocare in pozitionarea sa, din cauza ca se afla intre cei care il forteaza sa continue razboiul politic cu Basescu si cei care ii cer sa se concentreze doar pe guvernare si, eventual, chiar coabitare. Un premier trebuie sa fie atent la economie si la soarta tarii. Un lider politic major, trebuie sa continue lupta cu adversarul cel mai important. De modul in care va gasi un echilibru intre cele doua va depinde scorul USL de la alegerile din toamna.

Referendumul insemna o victorie electorala pentru USL, dar si o infrangere tehnica pentru acelasi USL. Nu asistam la nici o victorie pentru Traian Basescu, oricat de mult ar clama el acest lucru. In mod normal, un presedinte care nu ia nici macar un milion de voturi de partea sa, dar 7,2 milioane sunt impotriva sa, nu mai are nici un fel de legitimitate sa spuna ceva, vreodata. Asta nu il va opri din a incerca, evident… Dar, acest lucru se va vedea spre toamna, cand USL, daca ramane in picioare, nu va mai avea nici un adversar din partea lui Traian Basescu sau a formatiunii sale politice (oricum s-ar numi).


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro