Adrian Nastase ramane unul dintre cei mai importanti politicieni ai Romaniei ultimilor 20 de ani. Putini sunt politicienii despre care s-a vorbit la fel de mult, cu bune si cu rele, cu scandaluri si mari reusite, cu polarizarea societatii, cu “cele doua Romanii”, cu ruptura intre pesedisti si anti-pesedisti, cu imaginea externa extraordinara si discreditarea interna, cu partea academica ireprosabila si stilul personal de a conduce guvernul si partidul…

Ce s-a intamplat in aceste zile a readus in atentia tuturor romanilor tot ceea ce stiau si credeau despre Adrian Nastase si s-a produs din nou o extraordinara polarizare intre sustinatori si contestatari. Sunt cateva lucruri pe care le putem retine, constatativ:

1. Adrian Nastase va continua sa fie unul dintre simbolurile PSD, fapt constatat din reactiile de solidaritate ale majoritatii liderilor importanti ai partidului. Lider respectat deopotriva de cei din generatia sa si de cei din generatiile mai tinere (care vad in Adrian Nastase un reper sau un model). Gesturile de solidaritate s-au vazut, iar empatia generata de aceasta drama este remarcabila. Adrian Nastase va continua sa influenteze politica romaneasca mult timp de acum inainte, indiferent de parerea sau dorinta adversarilor sai.

2. Rezervorul de ura din societate este imens, fapt constatat in media si in viata politica. Adversarii lui Adrian Nastase au confundat cele doua planuri (sentinta din instanta si drama omului Adrian Nastase) si au ajuns sa dea mesaje grotesti, care sfideaza orice ramasita de umanism. S-a ajuns mult prea departe in declaratii (Macovei, Neamtu, Turcescu) si actiuni (protestul fularelor), iar acest lucru va marca sigur viata publica romaneasca in acest an. Ura nu se va regasi insa si in voturi, mai cu seama ca instigarea la ura si violenta vine din partea unui partid si a unor personaje compromise politic si moral.

3. PDL a ramas fara obiectiv, dupa condamnarea lui Adrian Nastase. Oricat de ciudat ar parea, PDL si Traian Basescu isi construisera o buna parte din strategia politica in jurul acestui obiectiv, al condamnarii cu orice pret in instanta a fostului premier. Acest obiectiv, dupa procese extrem de controversate, proceduri abuzive si cu intrebari la care nu s-a raspuns nici pana acum, a fost atins. Cu un capital de imagine distrus de guvernare, nici PDL si nici Traian Basescu nu par sa aiba resurse pentru a merge mai departe.

4. Tabloidizarea acestui eveniment este jignitoare, iar lipsa de standarde in presa este halucinanta. Oameni care isi dau cu parerea absurd si despre gest, si despre comportamentul celor implicati, si despre ce este in spatele fularului sau gloantelor… Putina decenta nu ar strica, dar suntem naivi daca ne imaginam ca aceasta va exista. Oamenii se vor arunca, in continuare, ca niste corbi peste acest subiect, uitand cat de caraghios este sa tratezi acest caz ca unul obisnuit.

5. Traian Basescu va continua sa taca, pentru ca nu are curaj sa faca mai mult – domnia sa este blamat clar de majoritatea romanilor pentru presiunea pe care a pus-o pentru ca acest verdict sa se produca. Iar acum este perceput ca fiind autorul moral al gestului disperat facut de fostul premier. De aceea, Traian Basescu nu poate decat sa stea ascuns, sa evite declaratii si sa nu se poata lauda cu acest verdict.

Nu stiu ce va urma in acest caz. Mi se pare nedrept tot ce i se intampla in acest moment fostului premier, un om care merita mult mai mult respect din partea tuturor. Mi-ar placea ca omul Adrian Nastase sa isi revina rapid si sa isi regaseasca linistea si echilibrul alaturi de familie, la adapost de toate aceste mizerii. Romania ar trebui sa invete din aceasta situatie, dar ma tem ca inca nimic nu se va schimba.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro