In zilele urmatoare, Traian Basescu se va intalni cu un papa demisionar, iar Victor Ponta se va intalni cu noul presedinte al Frantei, Francois Hollade. Ce inseamna acest lucru? Dincolo de coincidenta, exista si un sens mai profund, care reflecta o schimbare de paradigma…

Dupa ani de zile in care Traian Basescu a pretins ca este singurul lider respectat afara, cu prieteni in lumea buna occidentala si singurul care poate ajuta Romania in politica externa, o succesiune de evenimente noi arata ca lucrurile nu mai stau chiar asa (daca au stat vreodata).

Traian Basescu are un concurent solid in politica externa, in persoana premierului Ponta, care incepe treptat sa ii ia tot mai mult din “puterea” presedintelui Basescu in acest domeniu. Cum? Prin gesturi pragmatice si sistematice, care arata romanilor o noua abordare in politica externa (zona de atributie si pentru premier, nu doar pentru presedinte, conform Constitutiei).

Iata 5 momente care marcheaza un adevarat “power-shift”, in favoarea lui Victor Ponta si care ridica majore semne de ingrijorare la Palatul Cotroceni. A se citi in aceasta nota isteria noua generata de consilierii prezidentiali, care incep sa reincalzeaza “ciorba” despre cum Ponta este o amenintare la adresa directiei occidentale a Romaniei…

1. Victor Ponta relanseaza Parteneriatul Strategic cu Franta. Intalnirea cu Francois Hollande (cel pentru care premierul Ponta a riscat major in tara, sustinandu-l printr-o postare controversata pe blog, inainte de alegerile de anul trecut) va insemna un pas inainte pentru Romania, dar si pentru social-democratia romana. Hollande e vocea noii generatii a social-democratiei si influenta sa in proiectul european este una importanta. O relatie solida Ponta-Hollande va asigura Romaniei o sansa de dezvoltare economica si politica.

2. Victor Ponta este prieten cu noii lideri ai Europei – chiar daca nu este batut pe spate de Angela Merkel (asa cum i se intampla, la propriu, presedintelui Basescu), Ponta a dezvoltat relatii foarte bune cu cativa lideri importanti, care vor fi vocile majore ale Europei de maine. Pe langa Hollande, mai exista Martin Schulz, cel care ar putea prelua presedintia Comisiei Europene. De asemenea, lideri social-democrati din Italia, Anglia, Danemarca sau Belgia, ca sa dam doar cateva exemple. Plus parteneriate corecte cu liderii unor tari precum Bulgaria sau Polonia. Pe masura ce popularii predau stafeta in UE, socialistii care o preiau au o relatie foarte buna cu premierul roman, si nu cu presedintele Basescu.

3. Victor Ponta ii convinge treptat pe liderii europeni ca nu este dictator, ci ca este un pro-occidental convins. Dupa vara trecuta in care s-a confruntat cu un blocaj generat de campanii intense de manipulare, treptat europenii se conving ca Ponta nu e un despot. Ii vad abilitatile de comunicare (adresarea intr-o italiana fluenta la Torino, in fata social-democratilor italieni, a fost impresionanta), il vad discutand nonsalant cu lideri importanti, ii vad si conexiunile pozitive cu trecutul (relatia cu Tony Blair nu este intamplatoare). Si mai vad ceva – anume orientarea pro-occidentala a politicilor sale, in care se respecta total angajamentele luate in fata partenerilor strategici – SUA, UE, NATO, FMI…

4. Comportamentul din timpul crizei carnii de cal – o bila in plus pentru guvern. Faptul ca s-a reactionat repede (in week-endul trecut, cand autoritatile franceze nu lucrau, dar si prin anunturile facute la inceputul saptamanii) a limitat major potentialul inflamarii unei teme negative pentru Romania. Sigur ca impactul subiectului va afecta exportatorii de carne din Romania, asa cum se va intampla si cu cei din Italia, Franta, Olanda sau Suedia. Dar s-a evitat, prin implicare directa si ferma, transformarea Romaniei in “tapul ispasitor” de serviciu. Or, acest lucru este o noutate in politica externa romaneasca, ce nu va trece neobservata.

5. In fine, dar deloc neimportant – Victor Ponta dubleaza mesajul extern al presedintelui, nelansand netaxate greseli ale acestuia. Astfel, evidentierea cu argumente tehnice a esecului negocierilor pe bugetul european din perspectiva Romaniei a fost un moment in care, pentru prima data dupa mult timp, presedintelui nu i-a mai functionat strategia de a comunica ce vrea in legatura cu activitatea sa la UE. Ponta a developat intr-o alta perspectiva “succesul” asumat de Basescu si a aratat romanilor ca, desi poate nu avem de ce ne plange, nici nu ne putem lauda cu ce s-a obtinut. Prin aceasta pozitionare, Victor Ponta il va incomoda sensibil pe Traian Basescu in perioada urmatoare.

Ce se va intampla in continuare? Cu siguranta, Traian Basescu nu va accepta cu usurinta pierderea preeminentei in acest domeniu. Dupa ce a pierdut instrumentele de putere executiva, dupa ce a pierdut influenta in Parlament, pierde treptat si dominatia din zona relatiilor externe. Si asta nu pentru ca Guvernul ii ia locul, ci pentru ca Guvernul incepe sa joace intr-o zona abandonata ani de zile de premieri ca Boc sau Ungureanu. Dupa ce 2012 a fost anul in care s-a dat lupta pentru puterea politica interna (executiva si legislativa), anul 2013 poate fi anul in care se da lupta pentru dominatie in zona relatiilor internationale ale Romaniei.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro