Sageata crestere

Citesc analize peste analize, si nu incetez sa ma crucesc. Oameni pe care ii consideram inteligenti apar la televizor si spun despre cum Ponta nu a facut ceea ce toti oamenii normali la cap vad ca a facut – a blocat un ministru rus aflat sub sanctiuni occidentale sa survoleze Romania, ci ca, de fapt, totul ar fi fost un joc de sah in care Ponta si Putin mimeaza conflictul.

Sunt curios cat sange in instalatii ar avea acei analisti in fata unei decizii de acest gen, cand ​partenerii iti solicita sa inchizi spatiul aerian impotriva unui oficial rus si sa aplici aceasta decizie stiind ca exista oricand riscul escaladarii unui conflict cu niste rusi care sigur nu fac jocuri americane. Pentru ca, daca respectivii analisti ar duce la capat scenaritele lor ciudate, ar trebui sa includa pe lista „actorilor” si​ UE si​​ NATO, pentru ca ​ei sunt cei care au dorit inchiderea spatiului aerian. Deci, in aceasta logica, si ​vesticii mimeaza conflictul cu Putin.

Dar analizele nu se opresc aici – teza apropierii lui Ponta de Rusia este fascinanta cu atat mai mult cu cat nu exista niciun argument care sa o sustina. Este o teorie nefalsifiabila, care se bazeaza pe argumente pe care doar analistii le cunosc si pe care nimeni nu le poate combate (pentru ca, nu-i asa, jocul public anti-rusesc al premierului, se spune ca e doar parte a acestei scenete).

Cateva intrebari pentru acesti „tovarasi”:

–        Cumpararea de avioane militare F16 este parte a unui joc pro-rusesc? Pentru ca Ponta e primul premier care a concretizat promisiunea mai veche a tuturor guvernelor, de a intari prezenta americana aici, inclusiv prin cumpararea de avioane compatibile cu flotila americana?

–       Inceperea constructiei bazei americane de la Deveselu este parte a unui joc pro-rusesc? Sigur, unii vor spune ca aceasta actiune e realizata de Traian Basescu, dar guvernul care finanteaza aceasta operatiune este tocmai Guvernul Ponta, dupa ani de zile in care alte guverne nu au facut-o.

–       Aducerea in tara a unor investitori strategici americani precum Chevron si Exxon este si ea parte a unui joc pro-rusesc? Expunandu-se atacurilor unor propagande ecologiste (unele autentice, altele stimulate din est), Ponta a facut, si la acest capitol, dovada unei abordari pro-americane mai explicite ca oricand. Nici un premier nu si-a asumat o astfel de decizie pana acum. Ponta a facut-o. Pentru Rusia, nu?

–   Asumarea explicita a obiectivului independentei energetice este parte a unui joc pro-rusesc? Pentru cei care se fac ca​ nu​ inteleg, incerc sa traduc ce inseamna independenta energetica – este independenta fata de Rusia, pentru ca Rusia e singura tara fata de care suntem dependenti. Constructia unei strategii prin care Romania sa devina actor activ pe piata energiei in regiune inseamna concurenta cu Rusia si ruperea unor relatii de dependenta cu aceasta tara. Sigur, Ponta face acest gest tot in scopul ascuns al cresterii dependentei de rusi, nu? Caraghios.

–      Concretizarea sprijinului economic si politic pentru Republica Moldova este parte a unui joc pro-rusesc? Acest Guvern este cel care a inceput efectiv lucrul la gazoductul care ar putea ajuta Moldova sa scape de dependenta de gazul rusesc, a inceput sa dea efectiv fonduri de sprijin pentru educatie si sanatate, a dus SMURD in Moldova, ​a sustinut eliminarea vizelor si integrarea rapida a Moldovei in UE si va face tot ce e nevoie pentru ca acest obiectiv sa fie realizat. Dupa ani de zile de promisiuni neonorate ale presedintelui Basescu si ale guvernelor Boc si MRU, Ponta isi asuma explicit aceasta integrare economica. Este si asta o forma de adormire a vigilentei tuturor, nu?

– In fine, ca sa nu mai lungim lista, punerea in aplicare a unei decizii ​a NATO (nu doar Romania a luat decizia, ci tot Vestul democratic) care insemna expunerea Romaniei in fata unui posibil conflict deschis cu Rusia este si asta parte dintr-un joc pro-rus, nu? Cum, habar nu am, dar sigur analistii respectivi se vor chinui se demonstreze. In aceste zile am avut cea mai puternica afirmare a sprijinului occidental pentru Romania, prin interventii in favoarea tarii noastre si impotriva Rusiei a departamentului de Stat al SUA si a NATO. Ambele ne-au luat apararea si au avertizat Rusia sa inceteze. Generatii intregi, romanii si-au dorit sa aiba un astfel de aliat. Si, dupa 10 ani de la aderarea la NATO, apar astfel de beneficii. Cum or fi ele parte a unui joc pro-rusesc? In loc sa ne bucuram ca, pentru prima data in istoria ei, Romania este protejata cu adevarat, iar SUA are chiar profundul interes de a investi si a-si consolida pozitia in zona, preferam sa cautam motive ascunse in zone total absurde.

​​

Azi, Romania a mai primit o veste buna – INS estimeaza cresterea economica pe primul trimestru la +3,8%​, cea mai mare crestere din Europa​. In contextul in care continua sa scada taxele (s-au desfiintat in aceste zile vreo 90 de taxe si tarife, a scazut TVA la paine si va scadea in curand si CAS-ul), in contextul in care industria are una dintre cele mai spectaculoase cresteri din UE (la industria auto am intrat in top 10 european, depasind Italia, de exemplu), si in contextul in care vestile despre absorbtia de fonduri si de investii sunt tot mai multe. Si asta e parte tot dintr-un plan pro-rusesc nu? Sigur ca adversarii lui Ponta n-au ce sa spuna, dar chiar nu puteau gasi o teorie mai usor de asimilat? Sigur ca mai sunt multe de facut, sigur ca progresul trebuie sa inceapa sa se si vada in buzunarele oamenilor, sigur ca drumul este lung, dar in nici un caz nu cred ca acest drum duce spre Moscova si spre Putin.

Persoane de interes:    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro