Cam acesta este mesajul pe care Adrian Nastase il transmite, simbolic, spre Traian Basescu dupa sedinta Consiliului National de la finalul saptamanii trecute. Indiferent de declaratiile reale, de atitudinea celui in cauza, de modul in care s-a mediatizat revenirea lui Adrian Nastase, exista o singura interpretare care conteaza din perspectiva sefului statului: adversarul pe care a incercat sa il distruga in ultimii trei ani si cel care l-a facut sa obtina victoria cea mai stransa din istoria alegerilor prezidentiale din Romania s-a intors si se pregateste de lupta.

Exista deja o reactie in zona sustinatorilor lui Traian Basescu, previzibila si virulenta: comentariile in media incearca sa readuca in atentie bagajul negativ de imagine al lui Nastase; cei care l-au urat pe Nastase atunci cand se pregatea sa devina presedinte isi aduc aminte ca nu le-a trecut; institutiile care l-au haituit in acesti ani se vor remobiliza, probabil, exemplar; vor urma noi deplasari la DNA, noi articole acuzatoare, noi dezvaluiri despre diversele aspecte ale vietii recente a fostului premier. Existenta lui Adrian Nastase permite celor din PD-L sa reactiveze discursul radical din perioada alegerilor, mizandu-se pe mobilizarea celor care s-au opus mereu ascensiunii PSD. Pentru formatiunea condusa de Emil Boc, aceasta revenire poate fi un semnal pozitiv din perspectiva relatiei sale cu electoratul, fiindca este foarte simplu de sustinut un discurs agresiv anti-Nastase.

Pentru PSD, in acelasi timp, efectul va fi unul dual. Pe de o parte, atacurile care se vor inteti vor pune partidul sub presiune si il vor forta sa raspunda mai clar si mai direct. Avandu-l pe Adrian Nastase in echipa de conducere, va fi foarte complicat daca liderii nu se vor solidariza cu el. Alternativa ar insemna o atitudine confuza si contraproductiva, pe care o analiza rationala ar trebui sa o respinga. Daca PSD se va mobiliza in jurul lui Nastase, este foarte posibil ca discursul acestuia, evident anti-Basescu, sa indice o directie clara, fara ambiguitati, de care activul de partid si electoratul PSD aveau nevoie. PSD are sansa de a redeveni un actor principal pe scena politica, mai ales daca PD-L se va raporta la Nastase ca la principalul adversar. In acest caz, situatia politica va duce la o repolarizare similara cu cea din 2004, in care se confruntau cele doua tipuri de public si de voci politice traditionale din Romania (cu un PSD de partea publicului conservator si asistat si cu PD-L de partea publicului dornic de reforme radicale). Paradoxal, o asemenea evolutie ar fi avantajoasa pentru PSD, fiindca ii permite sa isi clarifice situatia si sa isi refaca relatia cu un public ignorat in acesti trei ani.

Principalul perdant al situatiei va fi PNL, partid aflat la guvernare, in minoritate si izolat de propriul sau electorat. Macinat de o lupta interna pentru putere, inca insuficient de vizibila, PNL va pierde si pozitia in actuala triada politica, fiind prins la mijloc de celelalte doua forte. Incapabil sa fie radical fata de PSD (fiindca are nevoie de acesta pentru a mai supravietui cateva luni), PNL nu va putea sa mai pretinda prea mult de la electoratul general al Aliantei D.A. De asemenea, PNL nu va putea sa foloseasca eventuala iesire de la guvernare ca o forma de santaj, cata vreme acest lucru nu depinde esential de vointa sa (asumand ca premierul Tariceanu nu isi va da demisia).

Adrian Nastase se afla in situatia unui lider care nu mai are foarte multe lucruri de pierdut. Dupa trei ani de asediu mediatic, in care a fost expus poate la cele mai puternice acuzatii pe care un politician roman a trebuit sa le suporte (comparabile cu cele pe care Ion Iliescu le-a suportat in anii ’90), Adrian Nastase este un politician foarte greu de ignorat. Cu o functie politica pe care o va valorifica la maximum, cu o experienta importanta in lupta cu autoritatile statului, precum si cu dorinta de a se revansa fata de cei care l-au atacat, Adrian Nastase pare a fi un motor electoral ideal pentru PSD. Indiferent daca are sau nu sanse pentru a castiga eventuale alegeri prezidentiale, Adrian Nastase este in prezent un lider care indeplineste o conditie esentiala inainte de un ciclu electoral: vrea cu disperare sa castige alegerile. Daca organizatiile aveau nevoie de o locomotiva electorala, politica si organizatorica, de vineri au primit una ? in masura in care sunt dispuse s-o accepte. Si, macar si din acest punct de vedere, adversarii lui Nastase vor avea o grija in plus.

Traian Basescu nu va accepta cu usurinta noua situatie. De multe ori, se poate evalua nivelul de interes al unui eveniment pentru presedintele Basescu prin modul in care se raporteaza la acesta. In cazul de fata, Traian Basescu nu a avut nici o reactie publica. In afara de apropiatii sai care au dat imediat mesaje publice prin care critica ce se intampla in PSD, presedintele tace. Electoratul sau ar putea sa creada ca presedintele ignora cu condescendenta o situatie care nu il influenteaza. Perioada urmatoare ne va arata insa daca presedintele este sau nu marcat de resuscitarea principalului sau adversar. Dupa trei ani de lupte absurde si inegale intre doi membri ai aceleiasi tabere, iata ca scena politica se apropie de o normalizare: lupta se va da intre adversari politici si electorali reali, nu circumstantiali. Indiferent de cine va castiga aceasta lupta (iar, pentru moment, favorit este inca Traian Basescu), democratia romaneasca va avea de castigat. Spectacolul politic ar putea sa aiba, in sfarsit, o miza logica, fiind rezultatul unei dispute derivate din clivaje autentice. Iar spectatorii s-ar putea chiar sa devina interesati.

Articol publicat si in Ziarul Financiar

Persoane de interes:    Adrian Năstase    Emil Boc    Ion Iliescu    Traian Basescu   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro