Ponta si Iohannis

1. Iohannis s-a intalnit cu Basescu si incearca sa ascunda asta. A dat, fara sa-l forteze nimeni, o declaratie in care anunta ca nu s-a mai vazut cu Basescu din 2008. Si, inevitabil, apar dovezile, tot mai multe, ale unor intalniri si discutii care au avut loc intre timp. Nu doar momentul de la Vila Lac, dar si altele, perfect banale, dar ascunse dintr-un motiv care nu este explicat. Iohannis fuge de asocierea cu Basescu, desi aceasta exista, presedintele in functie a anuntat ca il va vota, iar Iohannis insusi a spus ca e mandru ca va fi votat de presedinte. La ce va duce aceasta fuga de adevar? La conturarea unui mare semn de intrebare – daca Iohannis ascunde adevarul despre ceva atat de neimportant, despre ce altceva mai ascunde adevarul? Cum poti avea incredere in cineva care se ascunde in acest fel?

2. Datele Eurostat constata ca Romania ramane pe plus, chiar daca exista o tentatie incredibila din partea multor voci de a sugera ca economia este in recesiune. Nu ma contrazic cu specialistii, dar prefer sa nu mai ascult vocile partizane din tara. Si, in plus, sa ma uit dincolo de cifre – arata aceasta economie ca una in recesiune? S-au creat cca 100.000 de noi locuri de munca in acest an, se pregateste reducerea CAS, luna trecuta s-a incasat peste plan, industria romaneasca are o rata de crestere de +9% (cam cea mai mare din UE). In trimestrul doi vine din urma agricultura, dar si lista de investitii pregatita deja in buget si lasata pentru toamna (exista un spatiu fiscal de cca 2% din PIB de cheltuit, iar asta se va vedea destul de direct). Sigur, cei care vor sa faca propaganda neagra, sa vorbeasca despre cat de rau este in Romania, o pot face si o vor face. Cred ca, pana la urma, si zona analizelor economice devine tot mai asemanatoare cu cea a sondajelor de opinie – credibilitatea mesajului e profund legata de credibilitatea sursei.

3. Romania a devenit principalul partener economic al Moldovei, iar la finalul lunii intra in functiune celebrul gazoduct, care va incepe sa puna la adapost tara vecina de furia Rusiei. Pasii concreti facuti de Romania sunt buni, nu trebuie politizati si nici legati de campania electorala. Romania are nevoie de o relatie excelenta cu Moldova, iar semnalele din prezent sunt incurajatoare.

4. Furia starnita pe internet impotriva pensionarilor si a batranilor, in general, care au participat la “Plimbarea libertatii”, organizata de jurnalistii Antenei 3, este incredibila pentru un stat care se vrea democratic si echilibrat. Autori care semneaza cu furie texte impotriva batranilor, care sunt descrisi ca povara acestei tari si ca piedica in calea europenizarii  noastre (va amintiti ca si presedintele, intr-o vreme, ii facea “puturosi” si cerea taierea pensiilor) isi asuma o directie profund periculoasa. Instigarea, ura, dezbinarea – au ajuns la cote nebanuite. Spatiul public devine tot mai incins, iar cei care vor gasi solutii de a stimula unitatea, coeziunea nationala, incluziunea si dialogul ar putea castiga foarte mult. 10 ani de scandal si razboi intre diverse categorii sociale stimulat de sus, de la varf, sunt totusi prea multi.

5. Partidele autointitulate “de dreapta” vor oferi un spectacol ce seamana tot mai mult cu anul 2000, cand nu au fost capabile de unitate in fata stangii si au prezentat foarte multi candidati care se concurau unii pe altii. Iohannis, Predoiu, Diaconescu, MRU, Udrea, Macovei – sunt nume care vor lupta pentru a obtine sprijinul votantilor dreptei. Vor castiga, dupa mine, cei care vor sti sa intre pe agenda media, inainte de toate. Nu este suficient sa ai mesaj consistent, original si interesant, daca el nu se vede la televizor si in presa.

Vara se anunta interesanta in continuare…

Persoane de interes:    Elena Udrea    Klaus Iohannis    Traian Basescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro