Cateva adevaruri nespuse despre victoria simbolica a lui Mircea Diaconu, in urma deciziei definitive a Curtii de Apel Bucuresti:

1. Mircea Diaconu, un om de un bun-simt extraordinar, care impresioneaza prin decenta si candoare, dincolo de toate calitatile sale profesionale, primeste un semnal pozitiv extraordinar, care se poate transforma intr-un forcing electoral de exceptie. Diaconu invinge sistemul si o face intr-un mod incredibil de onest – cuminte, de jos, fara jocuri, fara smenuri, fara culise. Mai mult decat discursul fostului candidat prezidential Crin Antonescu, in 2009, Mircea Diaconu chiar incarneaza „revolutia bunului-simt” in prezent.

2. Verdictul da un sah major PNL, partidul care a decis sa uite de propriile principii si sa mearga pe linia de interpretare pe care a inspirat-o Traian Basescu, atunci cand i-a blocat candidatura lui Mircea Diaconu. Chiar Crin Antonescu s-a delimitat absurd de celebrul actor, dand o dovada atat de lipsa de respect fata de acest om, cat si de lipsa de inteligenta politica. Fostii parteneri din USL, liderii social-democrati, sunt singurii care i-au dat mesaje de incurajare. Preluand total discursul prietenilor lui Basescu, liberalii, precum si Crin Antonescu personal, au aratat ca tradarea proiectului USL este desavarsita.

3. In alegeri, Diaconu poate fi un cui in talpa PNL si a lui Crin Antonescu, mai cu seama pentru ca el va lua in mod special voturi din acea zona. Si, in loc sa actioneze ca locomotiva electorala pentru PNL, Diaconu va actiona ca frana pentru acest partid, contribuind indirect la erodarea si mai accentuata a acestuia.

4. Mai mult ca orice, decizia Curtii de Apel ne arata ca nu exista o singura dogma cu privire la justitie. Pana acum, exista un singur cor, un singur grup de „traducatori” ai justitiei din Romania, care pretindeau un monopol legitim pe aceasta zona – este vorba de apropiatii regimului Basescu, cei care au fost artizanii „maretelor reforme” gestionate de fostul ministru Monica Macovei, dar nu numai. Ei, prin publicatiile in care scriu, prin editorialele pe care le semneaza, prin declaratiile pe care si le asuma – transmiteau ca exista o singura cale de interpretare a legii, a lor. Iata ca o alta explicatie a legii, asumata cu mult curaj de un om din afara sistemului, chiar impotriva sistemului, are castig de cauza. Poate parea un moment mic, o cauza aparent nesemnificativa, dar ea inseamna enorm – este dovada ca nu exista monopol pe interpretarea legii intr-o singura zona. Prin urmare, efectele pot fi extrem de importante in ceea ce priveste perceptia justitiei in Romania.

5. Mircea Diaconu poate deveni un lider politic important al unei Romanii viitoare, daca va continua pe acelasi drum al onestitatii, sinceritatii si simplitatii. Este un om care a castigat un prim razboi cu un regim pervers, fara sa aiba drept aliat decat un principiu. Un astfel de om poate deveni important, pentru ca romanii au nevoie de astfel de simboluri de succes.

Sunt extrem de incantat ca, intr-o tara in care prea multe lucruri par predefinite, exista si un astfel de moment. Mult succes in alegeri, Mircea Diaconu!


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro