Alianta PNL-PD conduce in topul preferintelor electoratului, iar PNG devanseaza pentru prima data PRM in optiunile de vot ale electoratului, releva o cercetare a Institutului Pro si Data Media.

Institutul PRO a dat publicitatii ieri un pachet de studii referitoare la situatia politica actuala in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European.

Primul dintre acestea, realizat in colaborare cu DATA MEDIA, este un sondaj de opinie efectuat in perioada 15-21 ianuarie 2007. Potrivit concluziilor prezentate de Institutul PRO, Guvernul Tariceanu se bucura inca de sprijinul populatiei, in ciuda retragerii PC din Executiv, a formarii PLD si a conflictului dintre PNL si PD. Datele trebuie analizate tinandu-se cont de contextul in care au fost masurate: inceperea scandalului biletelului si anuntarea intentiei de suspendare a presedintelui.

Este, asadar, un moment de plecare, care va constitui punctul de referinta in viitorul imediat. Alianta D.A. era, in ianuarie, considerata in continuare o solutie pentru electorat, care isi indreapta simpatia in egala masura catre PD si PNL. Echilibrul dintre cele doua partide este vizibil si la alegerile pentru Parlamentul European. In cazul in care cele doua formatiuni din Alianta ar candida separat la europene, PSD ar avea cele mai mari sanse sa obtina cele mai multe voturi. PLD nu reuseste inca sa coaguleze foarte mult sprijin electoral, plasandu-se sub pragul electoral.
Interesant este ca, in ciuda agitatiilor politice de la inceputul anului, aproape 70% din populatie se declara putin sau deloc interesata de politica. In paralel, populatia se declara optimista in legatura cu modul in care integrarea europeana va influenta viata romanilor.
Cel de-al doilea studiu, realizat de Institutul PRO, este o simulare a distributiei mandatelor de europarlamentar, plecand de la sondajul DATA MEDIA. Principala concluzie este ca participarea separata la alegeri a PNL si PD tinde sa favorizeze PSD. Desi nu ar inregistra un scor foarte mare, in comparatie cu principalii competitori, PSD ar putea fi castigatorul alegerilor, conform simularii. De asemenea, pe axa electorala centrala se afla trei competitori relativ egali ca forta electorala: PD, PNL si PSD, fapt care sporeste conflictualitatea de pe scena politica. Cel mai avantajat grup politic din Parlamentul European este cel popular, care, prin insumarea mandatelor obtinute de PD si UDMR, va beneficia de cel mai mare numar de parlamentari romani (10). Aceste cercetari vor fi continuate in lunile urmatoare.

Articol publicat si in Ziarul Financiar


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro