Good news, bad news

Luni, Romania a primit cateva vesti bune in urma negocierilor dintre Guvern si FMI. Vesti bune care vor produce efecte asupra milioane de romani (sincer, despre milioane este vorba), si care conteaza in cresterea veniturilor pentru categorii sociale extrem de importante, din cele mai afectate in anii de austeritate si prigoana bugetara, din vremea guvernelor Boc. N-a trecut mult, iar vestile respective au fost intoarse pe dos de ziaristi si analisti foarte “talentati”, gata sa explice tuturor cat de rau le va fi acestor milioane de oameni. N-am vazut de mult o atat de mare frenezie in a demonstra ca albul este negru, doar pentru a spune ceva de rau. Suntem, cu siguranta, o natie ciudata, cu elite mediocre si incapabile sa iasa din razboaiele politice in care s-au inregimentat.

Iata cateva exemple ale acestor abordari ticaloase:

– Lectia 1. Nu conteaza vestile bune, conteaza doar vestile proaste! Ce daca vestile bune ajuta cateva milioane de romani (5,3 milioane pensionari, vreo 800 de mii de angajati carora le creste salariul minim, vreo 30 de mii de tineri angajati ca profesori debutanti sau medici rezidenti, ca sa nu mai vorbesc de sutele de mii de firme care vor beneficia de reducerea de CAS si posibilele noi locuri de munca…). Mai bine vorbim de impactul unor taxe si impozite noi (in fapt, majoritatea nu sunt noi, ci doar indexate cu rata inflatiei). Ce daca Mugur Isarescu (apropo, stiti cine e, nu?) spune ca “impactul noilor taxe si impozite este limitat, si consecintele in lant sunt, de asemenea limitate!”. Ce daca, pana la urma, Isarescu gireaza deciziile Guvernului si spune ca inflatia va fi mai mica decat cresterile de venituri, cresterea economica este corecta si sustenabila, iar impactul noilor taxe este mai mic decat considera alarmistii de serviciu? Mai bine ii ascultam pe analistii respectiv, care spun cum noile taxe vor creste preturile in draci la toate capitolele!

– Lectia 2. Chiar daca pare victorie, daca o prezinti hotarat ca infrangere, poate prinde! De aici, titluri precum “FMI l-a facut KO pe Ponta”. Daca Ponta a parut ca a convins FMI si de reducerea CAS si de cresteri de salarii si pensii, nu putem lasa ca aceasta idee sa se impuna, nu? Doar nu riscam sa se creada ca avem un premier puternic in negociere? Efectul – desi evidenta arata ca Guvernul impune masuri bune, propaganda mincinoasa arata contrariul!

– Lectia 3. Nu conteaza simtul proportiilor – lumea nu isi va aminti de trecut si nici nu va pune lucrurile in context. Un titlu ca “Acordul cu FMI, mai periculos ca oricand pentru Romania!” sugereaza iadul pe pamant. Nu conteaza ca, de data asta, FMI sustine masuri de crestere de venituri si crestere de investitii (apropo, cresc investitiile, chiar daca nu se vede din cauza corului de bocitoare). Si, mai ales, nu conteaza ca doar acum cativa ani FMI imprumuta Romania cu zeci de miliarde de euro, pentru a se putea plati salarii si pensii, cerand in schimb taieri de salarii si disponibilizari. Atunci, acordul cu FMI nu era periculos? E periculos acum, cand Guvernul mareste salarii si pensii? Si de unde pana unde obsesia reactivarii unor mari economisti ca Ialomiteanu, care este prezent in toate studiourile tv, dand sentinte si vorbind despre ce e bine si ce e rau – uitand cat de mare a fost “performanta” sa si a celor ca el? Suntem cu totii masochisti, sau pur si simplu omul a devenit mai credibil decat Mugur Isarescu, de exemplu?

– Lectia 4. Chiar daca se dau vesti bune, nu le credeti. Ele nu exista, si cautam argumente in orice sa ne arate ca nu exista. De aici, titluri precum “Reducere CAS nu e bugetata pentru 2014” sau “FMI confirma noile taxe si impozite, dar nu si reducerea CAS”. Asadar, da, reducerea CAS suna bine si este exact ce vrea economia. Dar nu conteaza ca ea a fost asumata de Guvern – ea nu exista, cata vreme spunem noi ca nu exista. Le spunem romanilor suficient de des ca Guvernul minte, si ignoram angajamentul luat. Asa cum s-a facut la reducerea TVA la paine, cand luni de zile aceeasi propaganda mintea ca nu se va aplica. Dupa ce s-a aplicat, mintea ca nu are efecte. Dupa ce s-a vazut ca are efecte, minte acum ca se va renunta la masura. Orice, doar sa negam evidenta…

– Lectia 5. Daca nu putem nega, hai sa panicam romanii cu alte vesti proaste inventate! De exemplu: “Mancarea se scumpeste cu 7% de anul viitor”, sau “Carburanti mai scumpi, alimente mai scumpe”, sau“Pretul carburantilor explodeaza”, sau “Cum vor creste facturile la gaze si electricitate”. Din nou, nu conteaza ca exista un indicator major care cuprinde toate schimbarile, care se numeste inflatie, si care este anticipat a creste in limite foarte decente, mai putin decat cresterile de salarii si pensii, de exemplu. Pensiile, de pilda, se indexeaza cu aproape 4%, in timp ce inflatia anticipata este undeva putin peste 2%. Ce inseamna asta? Inseamna ca veniturile pensionarilor vor creste mai mult decat vor creste preturile.

– Lectia 6, cea mai perversa, data chiar de Traian Basescu: modelul din 2010 era mai bun, atunci cand se taiau salarii si pensii! Presedintele Traian Basescu tocmai a anuntat ca solutiile Guvernului de a aduce bani la buget nu sunt bune, pentru ca va creste povara pe intreprinzatori. Din nou, acelasi discurs fara continut (info pentru cei de buna credinta – n-au crescut taxele, ci s-au indexat cu inflatia unele deja existente; a doua informatie: acciza indexata inseamna vreo 3-4 centi in plus la pretul benzinei, cel mult, cata vreme ponderea accizelor in pret e pana in jumatate). Ce e nou este preocuparea de a arata modelul total diferit – Traian Basescu spune ca Boc a facut bine in 2010 (cand, reamintesc, a taiat salarii cu 25%, a marit TVA cu 5 procente si a vrut sa taie pensiile cu 15% – cu rezultate catastrofale, cata vreme economia s-a prabusit, s-au pierdut 700 de mii de locuri de munca si s-a prabusit nivelul de trai pentru bugetari si pensionari), si ca acela este modelul de urmat. Cumva, fara sa-si dea seama, Traian Basescu confirma diferenta de model dintre el si ai lui, pe de o parte, si guvernul actual, pe de alta parte.

Ca sa nu devina tinte ale acestei propagande mizerabile, unii chiar cad in capcane, si incearca sa sugereaza ca, de fapt, FMI se inseala, si ca se puteau lua masuri mai bune (adica, partial din discursul portocaliu). Pare mai simplu sa accepti paradigma unor televiziuni cu iz neprofesionist-isteric decat sa faci calcule simple si sa iti dai seama ca discutia este aberanta. O scadere a CAS de asemenea proportii, in paralel cu cresteri de venituri pentru bugetari si pensionari poate insemna mai multi bani in consum si in economie. Aceste lucruri, coroborate cu inflatia redusa si cu continuarea cresterii economice si a investitiilor in infrastructura – sunt vesti bune. Impactul lor va fi unul pozitiv asupra intregii economii, in ciuda panicii media induse incepand de luni.

In aceasta galagie, putini s-au prins de dimensiunea de stanga a masurilor, dar le minimalizeaza si asa, vorbind de “marasm economic” si “lipsa de viziune”. Sau, daca s-au prins, au preferat sa o ignore. Insa, in ciuda propagandei, viziunea este clara, si este in acord cu tot ce s-a promis in campanie. Sprijin pentru cei mai loviti de criza, pentru pensionari, pentru tinerii care intra in sistem (dupa ce s-au deblocat posturile, se maresc salariile la debutanti in educatie si sanatate – doua zone cheie), marire salariu minim (pentru sprijin in favoarea celor ce muncesc) si reducerea impozitarii muncii (reducerea CAS ajuta angajatorul, dar il ajuta in special pe zona crearii de noi locuri de munca, pentru ca ii reduce costurile la acest capitol). Toate – dovezi ca se poate face si crestere economica si echilibru social, cu masuri care stimuleaza cresterea economica. Adica, discursul european al stangii, in prezent, singura sansa de relansare a economiei romanesti, dupa esecul austeritatii dreptei populare din ultimii ani. Sigur, se vor gasi atat de multi analisti care sa explice cum nimic din cele de mai sus nu sunt adevarate, cum panica si dezastrul vor pune stapanire pe romanii carora le cresc veniturile si cum economia noastra se va prabusi daca nu revenim sub aripa protectoare a politicilor de dreapta de inspiratie Boc-Basescu-Udrea. Eu cred insa ca, macar la acest capitol, realitatea va fi mai tare decat propaganda…

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro