Desi nu mai detine functia de prim-ministru, PSD are in continuare cele mai importante sanse sa castige alegerile de anul viitor. Stiu, cei care citesc stiri pe net nu sunt convinsi de asta, tocmai pentru ca majoritatea celor care citesc stiri pe net nu prea voteaza PSD.

Asta nu inseamna insa ca in restul Romaniei nu se gasesc suficient de multi sustinatori ai PSD pentru ca acest partid sa aiba, aproape ca de fiecare data, cele mai multe voturi si dupa alegerile de anul viitor. Iata care sunt, pe scurt, principalele motive pentru care PSD va castiga alegerile si la anul.

  1. PSD are cei mai multi alesi locali – iar sistemul de vot da sansele cele mai mari celui care ocupa functia. Practic, pentru a-l invinge pe un primar, de exemplu, trebuie fie sa ai norocul ca primarul respectiv sa isi dea demisia sau sa nu mai candideze din cauza problemelor cu legea (situatie care nu mai este una exceptionala, dar totusi inca nu una majoritara), fie sa se uneasca mai toti cei care i se opun si sa propuna contracandidati unici.
  1. Dreapta va fi in continuare fragmentata. Traian Basescu, Monica Macovei si “partidul societatii civile” vor fragmenta din votul pe care ar putea sa il ia noul PNL. Teoretic, PNL a unit dreapta si ar putea profita si de bazinul sustinatorilor lui Klaus Iohannis. In realitate, acest lucru nu pare a se intampla – iar potentialul dreptei de a avea un scor impresionant ramane unul scazut. Dreapta este fragmentata si de lipsa unei mize comune (asa cum era cea de anul trecut, de la prezidentiale – lupta impotriva candidatului stangii si prevenirea ca stanga sa ofere Presedintele Romaniei). In acest context, este de asteptat ca stanga sa profite si sa prezinte public imaginea unui partid care ramane pe primul loc in ierarhia romanilor, chiar daca scorul de pe primul loc nu semnifica si o majoritate absoluta.
  1. Nu exista o alternativa la PSD-ul actual, nici dinspre centru, nici dinspre stanga extrema. Practic, unirea stangii (realizata in ultimii 15 ani) face ca PSD sa nu aiba concurent. Victor Ponta a anuntat ca nu pleaca din partid (deci nu exista risc de sciziune), ALDE nu are decat partial tangente cu electoratul PSD, UNPR nu mai conteaza, iar un partid de extrema (fie extrema nationalista, fie extrema stanga) nu exista intr-o pondere suficient de convingatoare. Practic, monopolul PSD asupra electoratului stangii, combinat cu ocuparea unei pozitii importante in administratia locala face ca PSD sa isi pastreze prima sansa in a-si recapata aproape toate mandatele detinute.
  1. Stanga va profita si de prezenta in opozitie – chiar daca nu face acum o opozitie agresiva, insasi prezenta in opozitie ajuta. Cata vreme stanga ramane unita, cata vreme nu va exista o concurenta majora pe acest palier electoral, PSD-ul are toate sansele sa culeaga voturile celor care vor guvernare de stanga si care se simt nereprezentati de guvern sau de presedinte. Are de partea sa un discurs potentat de o guvernare buna (si de o mostenire pe care orice alt guvern va veni nu o va putea contesta) si nu ii ramane decat sa valorifice statutul de favorit.
  1. Un scor bun la locale (datorita argumentelor de mai sus) va potenta ulterior un scor bun si pentru alegerile parlamentare – unde este posibil ca PSD sa ramana pe primul loc in clasament. O astfel de plasare i-ar da dreptul sa pretinda un rol in formarea viitorului guvern (indiferent de forma).

Celor care cred ca PSD a fost decimat de problemele cu DNA si anul viitor acest lucru va conta, le aduc aminte doua lucruri – mai intai, acelasi lucru parea valabil si anul trecut, iar la alegerile prezidentiale structura de partid a PSD a mobilizat cele mai multe voturi pentru candidatul la presedintie de la Ion Iliescu incoace. Iar apoi, tabloul trebuie privit in ansamblul sau – nu doar liderii PSD au probleme cu DNA, ci si cei din PNL. Pana la urma, PSD are probleme cu vreo 10 sefi de CJ, dar si PNL are probleme cu vreo 8. PSD a fost lovit mai mult in fiefurile traditionale (8 judete afectate – Olt, Mehedinti, Ialomita, Arges, Buzau, Dambovita, Braila si Neamt), in timp ce PNL are probleme doar in 4 fiefuri (Cluj, Mures, Timis si Bihor). In acelasi timp, insa, este greu de crezut ca atat PSD, cat si PNL pot pierde teren decisiv in propriile fiefuri. Spre exemplu, desi are probleme in Olt, tot PSD este favorit sa castige alegerile in acest judet. Acelasi lucru e valabil si in partea cealalta – desi PNL are probleme cu DNA in Cluj, este aproape imposibil ca PSD sa profite acolo si sa castige alegerile.

Cam o treime din judetele din tara sunt judete in care alegerile vor fi castigate la mai puțin de 10 procente diferenta (deci, le putem numi judete “de lupta” intre PSD si PNL). In aceste judete, DNA a lovit relativ echilibrat cele doua partide (PSD-ul are probleme in Constanta, Prahova, Iasi, Valcea, Bacau si cateva sectoare din Bucuresti; in acelasi timp, PNL are probleme in Bacau, Iasi, Valcea, Hunedoara si Caras).

La alegerile locale va conta ceva mai mult aparatul de partid, pentru mobilizare, decat mobilizarea publica prin campanie clasica de comunicare. Prin urmare, desi pare ca PSD a iesit din prim-planul comunicarii publice, acest lucru nu este neaparat unul rau din punct de vedere strategic! Daca va sti sa profite in proximitatea campaniei si daca va folosi aceste luni pentru a-si consolida structurile interne, PSD isi pastreaza prima sansa la alegerile locale. Si, implicit, prin contagiune, si la alegerile parlamentare care urmeaza.

Sursa foto: rfi.ro

Persoane de interes:    Klaus Iohannis    Monica Macovei    Traian Basescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro