Cam de acest numar depinde, in realitate, succesul motiunii de cenzura, daca va fi depusa de PSD. Acesta este rezultatul ultimului studiu al Institutului PRO, care a vrut sa masoare cat de fundamentate in practica sunt scenariile care vorbesc de iminenta caderii guvernului. Pornind de la actuala configuratie a Parlamentului, de la numarul de voturi pe care poate conta fiecare partid in parte, de la declaratiile politice facute de partide, se poate vedea relativ simplu care sunt factorii de care depinde, in mod esential, sansa acestei motiuni. Ultima motiune de cenzura inainte de inceperea ciclului de cateva scrutinuri de importanta politica majora. Concluzia noastra este ca doar in cazul in care PSD, PD si PLD se mobilizeaza exemplar si trec peste toate obstacolele existente, se poate spera sa se obtina numarul necesar de 232 de parlamentari, pentru ca motiunea sa fie aprobata. Cel e trei partide au la dispozitie cam 248 de parlamentari, la care se mai pot adauga 3-4 independenti. Cata vreme necesarul este de 232, se poate ajunge la un plus de maximum 20 de voturi. Este aceasta o tinta realista? In teorie, cu siguranta. In practica insa, este cu totul alta discutie.

Am identificat cel putin sapte conditii principale care trebuie intrunite cumulativ pentru ca demersul lui Mircea Geoana sa fie unul de succes. (1) Continutul motiunii trebuie sa fie suficient de putin agresiv la adresa PD pentru ca acest partid sa nu se confrunte cu o disonanta majora atunci cand va fi de acord cu ea. De pilda, este obligatorie criticarea doar a ministrilor liberali, nu si a celor sustinuti de PD. Se va intampla acest lucru? Vom vedea. (2) In ziua votului va trebui sa fie prezenti toti cei aproape 250 de parlamentari ai celor trei partide amintite mai sus, pentru ca necesarul de 50%+1 se raporteaza la totalul parlamentarilor si nu la totalul celor prezenti. (3) Ar trebui ca toti acesti alesi sa voteze, in bloc, pentru motiune. Si asta in contextul votului secret, precizat clar de regulamentele in vigoare. Deja se spune ca democratii vor sa impuna propriilor membri sa isi arate votul inainte de exercitarea lui. Un astfel de scenariu este posibil, dar numai daca toate celelalte conditii descrise aici vor fi indeplinite. (4) Pentru ca discursul PLD impotriva liberalilor sa se concretizeze, va fi nevoie ca partidul lui Stolojan sa aiba in fata o perspectiva pozitiva in ceea ce il priveste. Chiar daca dorinta de a-i lovi pe liberali este foarte mare, e greu de crezut ca cei din PLD nu se vor gandi deloc la propria situatie.

Or, in prezent, aceasta este foarte complicata: cu scoruri mici in sondaje, PLD se teme inca de eventuale alegeri. Are nevoie fie de timp, fie de existenta unui acord mai ferm de colaborare cu cei din PD. (5) Dincolo de calculele referitoare la vointa conducerilor de partide, trebuie avute in vedere si interesele punctuale ale parlamentarilor. Sa nu uitam, de pilda, ca liderii grupurilor parlamentare ale PSD sunt Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, ambii cu argumente importante impotriva acestei motiuni. De asemenea, sa nu ii uitam pe cei care stiu clar ca nu vor mai fi realesi intr-un viitor scrutin, fie ca este uninominal sau pe liste. (6) Ceea ce lipseste in prezent este constientizarea clara a unei perspective post-motiune. La fel ca in momentul suspendarii presedintelui, este foarte greu de imaginat, pentru publicul larg, care ar putea fi o alternativa coerenta la actualul guvern in configuratia politica din acest moment. Acesta este un argument important pentru ca PNL sa se simta in continuare sigur de pozitia sa, chiar daca amenintarea cu motiunea este reala. Si, in fine, conditia (7) se refera la comportamentul efectiv al PNL. Acest partid poate, prin atitudinea sa, sa ostilizeze foarte mult pozitia celor din PD sau PSD, sau chiar si a celor din alte partide care, in prezent, vor sa voteze alaturi de guvern. Fie din disperare, fie dintr-un calcul politic gresit, liberalii se pot arata ca aroganti sau dispretuitori, putand genera astfel un vot irational in Parlament.

Nu stiu daca motiunea va trece sau nu, fiindca variabilele luate in calcul sunt mult prea volatile. Stiu insa ca sentintele cu privire la succesul acestui demers trebuie sa fie ceva mai sceptice. Aproape pentru fiecare partid exista argumente pro si contra foarte puternice. Iar acestea vor influenta major comportamentul celor care vor trebui sa aleaga intre bila alba si cea neagra. Ceea ce putem anticipa este ca momentul post-motiune va fi si mai interesant decat cel din prezent. Fiindca el va influenta, probabil decisiv, modul in care fiecare dintre partide se va prezenta in alegeri. Vom vedea daca Mircea Geoana va redeveni un lider respectat si cu autoritate in partid sau daca gruparile care deja se contureaza in prezent vor forta debarcarea sa. Vom vedea daca liberalii vor fi pe mai departe dispusi sa il sustina pe Calin Popescu-Tariceanu. Vom vedea daca UDMR a transat sau nu disputa sa „teritoriala” cu UCM si cu Tokes. Vom vedea daca democratii se vor intelege sau nu cu cei din PLD. In functie de toate aceste lucruri, dar si de multe altele care, invariabil, vor continua sa apara, vom putea discuta despre cine are cu adevarat sanse sa castige viitoarele alegeri. Adevaratele Alegeri, cu A mare, care vor influenta cum se vor „implementa” miliardele europene in anii care vor veni.

Articol publicat si in Ziarul Financiar


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro