moneda 1 euro

O data la sase luni, Trezoreria SUA emite o analiza care studiaza masura in care tarile isi utilizeaza moneda pentru a obtine un avantaj competitiv asupra exporturilor americane. Acest raport a oferit o critica rara la adresa politicilor economice germane, avertizand ca modelul de crestere al acesteia, pe baza exporturilor, este daunator pentru zona Euro. Germania a raspuns acestor critici la scurt timp dupa prezentarea lor, sustinand ca aceste acuzatii sunt de neinteles pentru autoritatile de la Berlin.

Masurile criticate de catre trezoreria SUA

 • Administratia Obama a criticat Germania pentru ca mentine un excedent comercial mare in cadrul zonei Euro si a semnalat, de asemenea, limitarea cererii interne, ca fiind un risc atat pentru redresarea zonei Euro, cat si pentru redresarea economica la nivel mondial.
 • Conform raportului bianual, ritmul anemic de crestere a cererii interne al Germaniei si dependenta de exporturi au impiedicat reechilibrarea, intr-o perioada in care multe alte tari din zona Euro au fost sub presiunea de a reduce cererea si de a comprima importurile, pentru a promova adaptarea. Rezultatul net generat pierderi deflationiste pentru zona Euro si pentru economia mondiala.
 • Conform raportului, surplusul Germaniei a fost mai mare decat cel a Chinei in 2012, indemnand cea mai mare economie din Europa sa faca mai mult pentru a reechilibra cresterea de pe continent. Acest lucru ar oferi pietelor posibilitatea de a stimula exporturile altor tari europene.

Raspunsul Germaniei

 • Germania a ripostat la criticile SUA privind modelul sau de crestere eocnomica, bazata pe export, descriind atacul ca fiind de neinteles. Germania a reiterat respingerea raportului Trezoreriei, spunand ca nu merita critici, in timp ce Ministrul de Finante a a spus ca nu exista dezechilibre in economia tarii si ca surplusul de cont curent nu reprezinta un motiv de ingrijorare.
 • Germania a respins, de asemenea, afirmatiile potrivit carora rezultatul net genereaza pierderi deflationiste atat pentru zona Euro, cat si pentru economia mondiala, subliniind ca excedentele de cont curent sunt un semn al competitivitatii economiei germane si a cererii globale de produse de calitate din Germania.
 • Martin Kotthaus, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante, a fost citat spunand ca economia germana inovatoare contribuie in mod semnificativ la cresterea economica la nivel mondial, prin intermediul exporturilor si a importurilor de componente pentru produsele finite. Mai mult, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Economiei, Stefan Rouenhoff, cresterea economica de anul viitor va fi determinata de cererea interna.

Reactii

 • Analistii sunt de parere ca, in timp ce Germania ar putea beneficia de o crestere a cererii interne, criticile aduse politicilor sale economice sunt nedrepte. Tony Nash, Vice-presedintele IHS, a declarat ca zona Euro trebuie sa obtina o crestere de undeva, iar Germania este locul in care acest lucru este cel mai probabil sa se intample. In plus, Nash considera ca este mai bine pentru zona Euro sa aiba forta propulsoare de export extrem de concentrata, eficienta si calificata in Germania, decat sa nu aiba niciun motor important de crestere.
 • Fondul Monetar International s-a alaturat Departamentului de Trezorerie al SUA, mustrand Germania cu privire la surplusurile comerciale inregistrate, respingand afirmatia Guvernului Cancelarului Angela Merkel, potrivit careia cresterea exporturilor sunt un semn de sanatate economica.
 • Prim-directorul adjunct al FMI, David Lipton, a cerut Guvernului Merkel sa reduca surplusul de export la o rata adecvata, pentru a-si ajuta partenerii din zona Euro sa-si reduca deficitul. Lipton a cerut Germaniei sa renunte sa mai priveasca orizontul global in formarea politicilor. Acesta a adaugat ca FMI nu cere Germaniei sa-si schimbe modelul de afaceri, ci sa puna cererea interna din Germania intr-un echilibru mai bun, prin promovarea cresterii salariilor si a investitiilor.
 • Holger Schmieding, economistul-sef al Berenberg Bank din Londra, a respins criticile SUA, spunand ca acestea nu iau in considerare o reechilibrare care a avut deja loc si ca subestimeaza efectul pe care il are competitivitatea Germaniei asupra altor natiuni din zona Euro.

Concluzii

 • Critica Trezoreriei SUA cu privire la politica economica a Germaniei pare a surveni intr-un context inoportun din punct de vedere politic – avand in vedere alte doua evenimente recente: dezvaluirile despre supravegherea telefonului Cancelarului german de catre SUA si propriile drame politice de la Washington, cu privire la ridicarea plafonului de indatorare sau blocarea finantarii guvernului
 • Mai mult, avand in vedere responsabilitatea directa a mai multor actori economici americani pentru declansarea crizei economice, candidatul evident pentru postura de economie occidentala majora a carei politica economica iresponsabila a reprezentat un pericol persistent pentru economia mondiala, ar fi Statele Unite ale Americii.
 • In lucrarea Avutia Natiunilor, Adam Smith a critica mercantilismul, doctrina economica ce postula ca schimburile comerciale sunt o activitate cu suma nula. Smith a subliniat ca, prin schimburi comerciale, ambele parti participante au ceva de castigat; in caz contrar, acestea nu ar finaliza tranzactia. In acest context, criticile aduse Berlinului pot parea, cel putin la prima vedre, inoportune. De ce ar trebui Berlinul sa se simta vinovat de faptul ca entitati din intreaga lume prefera ceea ce companiile germane au de oferit?
 • Este de notat insa in raportul Trezoreriei accentul pus pe criticile la adresa masurilor de austeritate. Trezoreria sustine ca exporturile considerabile ale Germaniei impiedica capacitatea tarilor europene cu probleme sa se recupereze.
 • Nu in ultimul rand, trebuie relevat faptul ca raportul Trezoreriei americane este relevant in primul rand din punct de vedere politic. Dincolo de mesajele cu privire la lipsa de utilitate a politicilor de austeritate, raportul se pozitioneaza critic fata de politicile Angelei Merkel intr-un moment in care legitimitatea sau utilitatea lor parea indiscutabila. Ele pot influenta dinamica negocierilor pentru formarea noii coalitii de guvernare din Germania. In egala masura, trebuie evidentiat faptul ca nu este pentru prima oara cand acuzatii cu privire la lipsa de viziune a politicilor economice germane sunt lansate in dezbaterea publica. Este insa pentru prima oara cand ele au caracterul formal asumat de raportul Trezoreriei americane.

© Sursa imagine: fineartamerica.com


Administratorul