Premierul a declarat ca nu este de acord cu introducerea in textele noilor Regulamente a unei prevederi care sa dea ragaz presedintilor Camerelor sa conteste documentele la Curtea Constitutionala.

„Nu sunt de parere ca este necesara acordarea celor 15 zile pentru sesizarea Curtii. Am discutat cu colegii mei si nu vom accepta propunerea PSD”, a spus Tariceanu. El i-a asigurat pe liberalii argeseni ca Alianta va merge pana la capat cu schimbarea din functii a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu, fara sa accepte vreun compromis. Consiliul National de Coordonare al Coalitiei de guvernamant se va intruni astazi pentru a discuta despre oferta PSD de deblocare a activitatii din Legislativ, in schimbul acordarii unui ragaz de 15 zile inainte ca noile Regulamente ale Camerelor Parlamentului sa intre in vigoare. Pana acum, PC si UDMR s-au declarat de acord cu propunerea social-democratilor.

 

Atitudinea premierului Tăriceanu faţă de PSD pare să demonstreze o radicalizare a atitudinii liberalilor faţă de principalul partid de opoziţie. PNL s-a decis să continue până la capăt acţiunea de debarcare a celor doi preşedinţi social-democraţi ai celor două Camere ale Parlamentului şi respinge oferta PSD, privind încheierea unui armistiţiu politic între Putere şi Opoziţie până la rezolvarea problemelor cauzate de gripa aviară.

Ultimele răbufniri ale liberalilor (a se vedea şi ştirea cu Ludovic Orban) ascund însă altceva, şi anume faptul că PNL şi premierul Tăriceanu nu mai sunt dispuşi să accepte fără nici o reacţie jocul politic şi de imagine practicat de PD şi de preşedintele Băsescu.

Desi il ataca pe Traian Basescu, miza PNL este aceea de a se calibra ca fiind singurul partid autentic anti-PSD, in timp ce PD si Basescu sunt dispusi la compromisuri. Pentru prima data dupa decembrie 2004, liberalii (acuzati ca au intelegeri secrete cu PSD) incearca sa-si motiveze propriul electorat, eludand mesajul de tip guvernamental si folosind unul de tip doctrinar-electoral.

Şeful executivului s-a ferit să atace în mod direct partenerul de alianţă democrat şi să intre într-o dispută deschisă cu Băsescu. Poziţia sa extrem de decisă în ceea ce priveşte schimbarea lui Năstase şi Văcăroiu din fruntea Camerelor reprezintă însă o dezavuare publică a dorinţei preşedintelui Băsescu şi implicit a PD de rezolvare a conflictului dintre Putere şi Opoziţie declanşat în Parlament.

Atitudinea democraţilor, dar şi a lui Băsescu, faţă de situaţia din educaţie şi punerea în discuţie a proiectului de buget pe anul viitor, după ce fusese aprobat de executiv, au contribuit şi ele la tensionarea relaţiilor dintre partidele Alianţei.

Liberalii, asupra cărora apasă responsabilitatea guvernării, s-au decis într-un sfârşit să se manifeste ca principal partid aflat la putere. Gestionarea eficientă a crizei gripei aviare de către miniştrii liberali ai Agriculturii şi Sănătăţii oferă PNL un oarecare ascendent politic şi de imagine faţă de partenerii democraţi şi şeful statului. Declaraţiile publice ale liderilor liberali nu vor rămâne însă fără reacţie din partea PD şi a preşedintelui Băsescu.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu   

Administratorul