O scurta trecere in revista a activitatii pe Twitter a principalilor politicieni romani si a partidelor reprezentate in Parlament indica o activitate destul de restransa (in special in zona conturilor oficiale ale partidelor).

In timp ce prezenta este extinsa (cea mai mare parte a actorilor politici principali avand conturi de Twitter), continutul generat lasa de dorit: acesta se rezuma in mare parte la preluari prin mecanisme automate de pe conturile de Facebook, daca nu se iau in calcul conturile devenite inactive, fie odata cu finalul unor campanii electorale, fie in urma abandonarii din alte motive a acestui canal de comunicare.

Precizare metodologica: s-au considerat active conturile care furnizeaza informatii si mesaje specifice sferei Twitter (inclusiv mentionari, hashtag-uri, retweet-uri, functia Favorite etc.). Conturile care preiau doar automat continut de pe alte platforme social media, fara a necesita administrare, au fost considerate inactive.

Politicieni

Dintre principalii lideri politici, Victor Ponta, Valeriu Zgonea si Alina Gorghiu sunt cei activi pe Twitter.

De la mijlocul lunii aprilie, spre aceasta categorie par a aspira, de asmenea, Klaus Iohannis si Catalin Predoiu. In ceea ce priveste contul lui Klaus Iohannis, pe 16 aprilie 2015 a fost dezactivat mecanismul care prelua automat mesajele de pe Facebook (mecanism care a functionat inca de la crearea contului), echipa acestuia publicand ulterior primul mesaj (si singurul) pe data de 18 aprilie. Contul lui Catalin Predoiu, pe de alta parte, pastreaza in continuare mecanismul de preluare automata de pe Facebook, dar incepand cu 15 aprilie 2015 furnizeaza si continut exclusiv.

Cazul contului Elenei Udrea este unul special: incepand din februarie 2015, pe acesta sunt preluate doar postari de pe Facebook, insa facandu-se trimiteri manuale prin intermediul mecanismului TinyURL (cu alte cuvinte, este un cont administrat).

Infografic Politicieni Twitter - mai 2015

Partide

Dintre partide, singurul cont activ este cel al PSD.

Conturile PNL, UDMR, PLR au apelat la o legatura automata cu Facebook pentru a furniza continutul, in timp ce restul partidelor sunt total inactive pe Twitter. PPDD nu este prezent pe Twitter.

Infografic Partide Twitter - mai 2015

 

Persoane de interes:    Alina Gorghiu    Klaus Iohannis    Victor Ponta   

infopolitic