Romania are nevoie de reforme in agricultura pentru a putea face fata mediului competitiv de pe piata europeana, considera o serie de analisti din domeniu, citati de Reuters.

Oficialii de la Bruxelles descurajeaza acordarea subventiilor pentru agricultura de subzistenta deoarece are in vedere sprijinirea fermelor de dimensiuni medii – un model care a facut Uniunea competitiva pe pietele internationale. „Pina acum, autoritatile au recurs la subventii de stat pentru a atrage electoratul sarac din zonele rurale”, se mai arata in articolul Reuters. In opinia presedintelui asociatiei ANCER a comerciantilor en-gros de cereale, Ion Scurteli, aceasta este o „gindire anti-reformista si situatia trebuie schimbata”. (Ziarul de Iaşi)

Analiza publicată de Reuters subliniază contextul dificil în care se află agricultura românească acum şi miza foarte importantă pe care o reprezintă aceasta pentru parcursul integrării europene. Se subliniază situaţia dramatică a unei categorii foarte largi de populaţie şi nevoia presantă de reformă. Tonul la adresa guvernării actuale este accentuat pozitiv, subliniindu-se măsurile oportune luate recent în această direcţie (în special prin crearea a 3.000 de case de credit agricol, în 2005, şi a sprijini astfel agricultorii să aibă acces la creditare.

La prima vedere, poate fi vorba despre o analiză realizată la iniţiativa Reuters pentru un subiect de impact în contextul semnării, de către România, a tratatului de aderare, dar şi al scepticismului generat de decizia Uniunii Europene de a admite un stat considerat nepregătit.

Pe de altă parte însă, nu putem să nu remarcăm faptul că singurele voci de specialişti citate provin din spaţiul românesc. Nu se cere opinia nici unui specialist străin sau oficial european, ceea ce sugerează că analiza a fost realizată exclusiv la Bucureşti, posibil în urma unei comenzi venite de la Bucureşti. Din acest unghi de interpretare, miza întregii analize poate fi sublinierea necesităţii ca statul român să renunţe la subvenţiile acordate agricultorilor (se subliniază, în mod repetat, că această măsură este una de susţinere a agriculturii de subzistenţă, ceea ce este contraproductiv în perspectiva integrării).

Acestă analiză poate fi un prim semnal al faptului că autorităţile se pregătesc să îşi creeze terenul pentru eliminarea subvenţiilor agricole, măsură care va fi receptată din plin de o mare parte a populaţiei.


Administratorul