În prima ieșire publică din ultimele zile pe tema jurnaliștilor răpiți, Traian Băsescu a declarat ieri (Radio Mix) că “Nivelul de intoxicare pe care l-a suportat presa românească a fost comparabil cu cel de la Revoluție.”

Președintele a mai declarat că persoanele care au intoxicat presa în acest caz sunt cunoscute, ele sunt și din România și din Irak, iar numele lor va fi dat publicității după ce cazul va fi rezolvat.

Ieșirea publică a lui Traian Băsescu este o mișcare tactică timpurie menită să-i securizeze imaginea în condițiile în care presa conștientizează tot mai mult că este victima unei intoxicări la scară mare și va dori să-i sancționeze pe autori.

Practic, președintele Băsescu răspunde marți (după ce o făcuse și Adriana Săftoiu luni) la întrebările ridicate de ziarul Ziua într-una din edițiile trecute, când punea problema identificării autorilor intoxicării presei din ultima perioadă.

Președintele Băsescu încearcă să se delimiteze și, pentru a nu fi culpabilizat, a lansat un mesaj care sună mai degrabă ca semnal de solidaritate față de presă, care a căzut victimă manipulatorilor.

Băsescu  vrea să devină astfel cel care face dreptate presei prin asumarea misiunii de a-i găsi pe cei care au păcălit-o.

Mesajul lui Traian Băsescu are însă o problemă de credibilitate. Marea majoritate a scenariilor și intoxicărilor au vizat asocieri puternic defavorabile PSD. Prin urmare, este logic să ne gândim că cei care s-ar afla în spatele manipulărilor fac parte din actuala putere.

Băsescu și-a asumat personal gestionarea cazului prin constituirea la Cotroceni, sub directa sa coordonare, a celulei de criză. Prin urmare, el și-a asumat responsabilitatea atât pentru eliberarea jurnaliștilor, cât și pentru gestionarea comunicațională a cazului.

Mai mult, dacă lucrurile stau așa cum spune președintele – că intoxicarea presei a creat autorităților “probleme extraordinare” – se pune întrebarea de ce nu a ieșit public președintele pentru a solicita personal mass-mediei să nu mai dea crezare zvonurilor, să nu le mai difuzeze pentru că fac rău jurnaliștilor?

Un alt lucru care poate fi dedus din declarațiile lui Băsescu este că cei trei jurnaliști nu au fost eliberați. Mesajul potrivit căruia autoritățile au stabilit un contact cu răpitorii indică un semnal foarte clar pe care președintele dorește să-l transmită și anume că jurnaliștii sunt în continuare în mâinile răpitorilor.

Mesajul de delimitare de ieri al președintelui are menirea de a evita acuzarea sa că a permis, prin pasivitate, exacerbarea zvonurilor.

Cu toate acestea, interviul amplifică zona speculativă.

În afară de acest mesaj despre jurnaliști, președintele Băsescu a mai lansat și alte mesaje (fără să explice o legătură directă) despre Omar Hayssam. Referirile pornesc de la ideea că existau de foarte mult timp informații de la serviciile secrete în legătură cu problemele acestui om de afaceri, dar de fiecare dată a existat voința politică de a nu lua în considerare aceste informații.

Practic, Băsescu a asociat tema jurnaliștilor răpiți cu cea a infracțiunilor din trecut ale lui Omar Hayssam, fără să spună nimic clar despre implicarea sirianului în criza ostaticilor (în momentul în care a fost întrebat de eficiența serviciilor secrete în acest caz al răpirilor, Băsescu a făcut trimiterea la informațiile transmise despre filiera Hayssam, din ultimii 7 ani; aceasta înseamnă fie că această filieră a fost implicată în răpire, fie că dezvăluirile despre Hayssam sunt mijloace de speculare politică a subiectului).

În acest fel, Băsescu anticipează chiar acțiuni coercitive la adresa celor care au fost în funcții de răspundere politică în ultimii ani (în special în ce privește membrii fostului guvern, această instituție fiind direct vizată de declarațiile președintelui).

În paralel cu declarațiile președintelui, constatăm că tot mai multe voci au încept să vorbească despre intoxicarea mass-media, dar și despre responsabilitatea autorităților.

Interesantă în acest sens este poziția jurnalistului de la “Academia Cațavencu”, Cornel Ivanciuc, care a avut aseară, în emisiunea “Miezul problemei” de la Național TV, o poziție negativă față comportamentul puterii și al președinției în cazul jurnaliștilor răpiți. Atitudinea sa atrage atenția pentru faptul că este în totală contradicție față de curentul de opinie indus recent de Academia Cațavencu (asocierea PSD cu mafia arabă, culpabilitatea lui Omar Hayssam).

Mesajele lui Ivanciuc:

–         “jurnaliștii sunt răpiți de-adevăratelea”,

–         “nu sunt în custodia vreunui stat partener NATO”,

–         “Omar Hayssam nu a pus în scenă răpirea”

–         puterea exploatează imagologic cazul pentru că “recuperează nişte avantaje politice dintr-o situaţie care-i convine de minune prin deschiderea mai multor fronturi de luptă împotriva PSD”

Mesajele sunt surprinzătoare având în vedere profilul jurnalistului. Ele contribuie la deschiderea unui nou orizont valorificare politică a cazului, alternativ la discreditarea PSD și îndreptat împotriva puterii. Pentru perioada următoare, nu este exclus ca cele două scenarii de exploatare politică să se dezvolte în paralel.

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul