Un sondaj secret comandat de PSD a dezvaluit rezultate care i-au facut pe Mircea Geoana si Adrian Nastase sa se ia la cearta in sedinta de ieri a Biroului Permanent. „Corupt, nu se tine de cuvant”, au fost doar doua dintre numeroasele calificative negative cumulate de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, in timp ce liderul partidului, Mircea Geoana, aduna o serie de aprecieri preponderent pozitive in cercetarea calitativa efectuata simultan cu un sondaj de opinie Metromedia.

Pe acest fundal, Mircea Geoana a reprosat departamentelor conduse de Adrian Nastase ca nu comunica deloc cu conducerea, cu alte cuvinte cu Geoana, si ca iau decizii de capul lor si ies in presa cu diverse documente – cum ar fi proiectul de lege privind ascultarile telefonice, initiat de patru deputati PSD – care prejudiciaza imaginea partidului.

 

Percepţia crizei şi instabilităţii în PSD se accentuează, pe măsură ce tot mai multe ziare insistă asupra dovezilor războiului dintre Năstase şi Geoană.

Cea mai importantă observaţie care se impune este aceea că, deşi la prima vedere această percepţie îi afectează în egală măsură pe toţi cei implicaţi, cel mai dezavantajat de evoluţia situaţiei este Mircea Geoană. Motivul este simplu: el deţine oficial preşedinţia partidului şi în timpul mandatului său în PSD s-a instaurat instabilitatea (trebuie precizat că nici anterior debutului acestui mandat în PSD nu era linişte, dar atunci haosul era parecum legitimat de starea de tranziţie).

Dincolo de variabilele care influenţează, într-o măsură mai mare sau mai mică, performanţa directă a acestuia, dintre care cea mai importantă este lupta pentru câştigarea dominaţiei efective asupra structurii de partid, Mircea Geoană ar putea ajunge să se facă vinovat, în percepţia publică, de leadership slab.

Mai mult, el s-a dovedit – cel puţin ca imagine – incapabil de a genera coerenţă şi unitate (v. şi episodul “inundaţiile”, care l-a prezentat pe Ion Iliescu în ciudata postură de furnizor de armonie pentru partid), dar şi inabil în a imprima partidului iniţiativă şi elanuri constructive.

Desigur, toate aceste eşecuri aparente sunt determinate, într-o măsură mai mare sau mai mică, şi de lipsa de sprijin a altor lideri, dar în final preşedintele partidului, cel care concentrează cea mai mare cantitate de putere, este şi cel care contabilizează cea mai mare cantitate de eşecuri.

Este important de observat că actuala imagine de instabilitate a PSD fragilizează capacitatea partidului de a beneficia de scăderea încrederii populaţiei în Alianţă. În măsura în care se accentuează percepţia slăbiciunii şi conflictualităţii PSD, social-democraţii nu vor mai putea atrage voturile care migrează dinspre actuala putere, ceea ce, într-un cerc vicios, va alimenta instabilitatea internă.

Persoane de interes:    Adrian Năstase    Mircea Geoană   

Administratorul