Sambata seara, Mircea Geoana a acceptat invitatia fostului sau rival, Dan Ioan Popescu, seful pesedistilor bucuresteni, si a participat la o banala sedinta a TSD-sector 5. Un prim efect: un atac virulent, in premiera, la adresa lui Adrian Nastase. Atac lansat de tinerii din TSD Bucuresti, la care Geoana si Dan Ioan Popescu au asistat ca spectatori. „Cine e Adrian Nastase? Un presedinte de partid care a crezut ca PSD poate fi condus ca un SRL, in care fiecare membru al conducerii avea o norma lunara de indeplinit. Nu mai are sens sa amintim de trupele lui Nastase conduse de triada Oprea-Bittner-Petrache. Este clar, Nastase nu poate fi un model pentru tinara generatie. Singura sansa ar fi daca Nastase si-ar da demisia de onoare din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, asa cum a renuntat si Schröder“, a declarat simbata Catalin Stochita, finul lui Marian Vanghelie.

Tinerii pesedisti din Bucuresti nu l-au incoltit doar pe Nastase. Victor Ponta, identificat drept apropiat al fostului premier, a fost a doua lor tinta. El a fost acuzat ca a introdus pe listele parlamentare „numai copii si nepoti ai demnitarilor PSD“ si ca „dupa ce s-a vazut ministru si deputat, a uitat de tinerii din partid“, potrivit aceluiasi Stochita.

Ieri, Victor Ponta s-a declarat ultragiat si a precizat ca astazi va ridica problema la sedinta conducerii centrale a PSD. „Eu nici nu am fost invitat la sedinta, m-au criticat in lipsa. Eu am facut listele parlamentare pe Bucuresti? Sau conducerea filialei si liderii partidului din 2004?! Mircea Geoana trebuia sa ia atitudine simbata si sa le spuna ca noi, PSD, trebuie sa ne batem cu PNL-PD si cu Traian Basescu, nu intre noi“.

 

 

Evenimentul în sine – criticarea lui Adrian Năstase de către o organizaţie de sector a partidului din care face parte – nu ar fi neapărat un subiect de interes, dacă din audienţă nu ar fi făcut parte Mircea Geoană. Participarea sa la o manifestare comună a unei organizaţii de tineret a unui sector al capitalei nu este un gest obişnuit sau justificabil în lipsa unei agende ascunse. De asemenea, prezenţa alături de Dan Ioan Popescu, lider aflat în umbră de mai multe luni şi care este afectat de percepţia izolării în partid, sugerează de asemenea o motivaţie anume care a determinat deplasarea lui Geoană la o asemenea întâlnire.

În aceeaşi măsură în care aceste două elemente nu pot fi întâmplătoare sau efectul unei coincidenţe, nici critica îndreptată împotriva lui Adrian Năstase nu este una accidentală. Mai mult chiar, pentru publicul larg ea poate părea chiar de neînţeles; în fond, Năstase nu conduce partidul, nu a luat decizii în numele acestuia, nu a fost recent implicat în scandaluri care să pună partidul în dificultate şi nici nu s-a bucurat în mod special de atenţie sau vizibilitate în această perioadă.

Combinarea tuturor acestor elemente conduc la concluzia premeditării acestui demers critic, fapt care ar putea trimite la crearea unei alianţe în PSD (Geoană şi Dan Ioan Popescu) îndreptate, în mod explicit, împotriva fostului preşedinte al partidului.

Pe această cale se consacră efortul actualului lider al PSD de cucerire a redutelor din partid, prin înţelegeri încheiate cu diverse centre de putere în scopul obţinerii dominaţiei cel puţin parţiale asupra acestuia.

Lansarea indirectă a criticii la adresa lui Năstase este menită probabil să testeze terenul, prin observarea reacţiilor. Este posibil ca, dacă acestea vor fi încurajatoare, Geoană să treacă la ofensiva deschisă împotriva fostului premier. Principala problemă va rămâne însă identificarea unui pretext în acest sens; va fi dificilă justificarea unui asemenea atac la acest moment, scoasă din contextul luptei pentru putere asupra structurii de partid.

Alegând să îl atace pe Adrian Năstase, Geoană ar putea avea şanse de a câştiga puncte în plan public, în condiţiile în care ar ataca un simbol al vechiului PSD înlăturat de la putere; în acest fel, el ar putea deschide un dialog cu categorii noi de electorat, perspectivă pe care a afirmat în mod deschis că o agreează.

Pe de altă parte însă, acest eventual gest de blamare a lui Năstase nu ar putea fi scos din context; iar în acest caz contextul este reprezentat de susţinerea explicită acordată unor personaje precum Marian Oprişan sau Dan Ioan Popescu, simboluri de grad secund, dar de aceeaşi natură ca şi fostul preşedinte al partidului. Din acest punct de vedere, atitudinea lui Geoană de delimitare de “vechea gardă” din PSD ar fi strict formală şi percepută ca o jumătate de măsură sau chiar ca un dublu limbaj.

Persoane de interes:    Adrian Năstase   

Administratorul