In Parlament, PUR, PSD si PNL au depus separat cite un proiect de lege electorala. Toate au un numitor comun: vot uninominal, insa in viziuni diferite. Guvernul vrea ca o comisie parlamentara speciala sa „mixeze” proiectele.

Tema votului uninominal va deveni, foarte probabil, un nou subiect de mare interes pe agenda clasei politice româneşti. În scopul popularizării sale vor contribui atât partidele (fiecare cu propria viziune), cât şi alte structuri ale societăţii civile (ong-uri implicate, presa, specialişti). La nivel de imagine, tema va cunoaşte o expansiune puternică, putând conduce chiar şi la reorientarea agendei publice româneşti. La fel ca în cazul altor subiecte cu caracter procedural, vizibilizarea temei votului uninominal se va face în detrimentul altor teme legate de guvernarea efectivă.

Faptul că Guvernul doreşte o comisie pentru modelarea proiectelor existente arată că actuala majoritate a preluat pragmatismul fostei majorităţi: o comisie parlamentară este una dintre cele mai ineficiente formule de lucru post-decembrist (fapt dovedit şi de modul extrem de anevoios în care s-au modifica până acum legile importante).

La nivel de imagine, se va insista asupra faptului că Guvernul doreşte vot uninominal, în timp ce dificultăţile apar din cauza celor din opoziţie, care împiedică prin amendamente coagularea unui proiect unitar.

Chiar dacă votul uninominal nu va fi introdus (ceea ce înseamnă consecinţe zero la nivel politic), la nivel de imagine subiectul poate fi o temă câştigătoare pentru Putere. Iar cele mai multe premise sugerează că votul uninominal este extrem de dificil de introdus prin metode de această natură. Partidele au lansat aceste teme evident din motive de imagine (mai mult sau mai puţin susţinute şi în plan concret; spre exemplu, proiectul PUR nu are nici o reflectare în plan concret, deoarece operaţionalizarea votului uninominal ar elimina total acest partid de pe scena politică).

Mass-media poate cădea în această capcană a susţinerii fără discernământ a temei votului uninominal, care s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată „obsesie”. Analizele politice arată că votul uninominal, pe lângă avantajele sale legate de simplificarea procesului electoral şi acordarea unei mai mari responsabilităţi (neverificată însă în practică până acum foarte mult), are şi dezavantaje importante. Faptul că cele trei proiecte înaintate acum în Parlament vorbesc de variante relativ radicale ale votului uninominal ne face să credem că subiectul este promovat fie din dorinţa de a nu se finaliza cu ceva concret, fie în necunoştinţă de cauză.

Experienţa europeană (mult mai apropiată tradiţiei culturale româneşti decât cea americană) arată că votul uninominal trebuie ponderat cu cel proporţional şi, din acest motiv, elaborarea unui sistem uninominal trebuie făcută cu foarte multă grijă. Estimările teoretice făcute arată că aplicarea directă şi neponderată a votului uninominal ar conduce la dezechilibrarea totală a sistemului electoral românesc (prin exacerbarea mult prea puternică a votului pentru putere şi eliminarea aproape totală a pierzătorilor, mult dincolo de problema de reprezentare; sistemul uninominal poate elimina complet din parlament partide care depăşesc pragul electoral sau chiar partide cu o reprezentare majoră, dar secundar).

Această ponderare a fost propusă, spre exemplu, de proiectul de anul trecut al Asociaţiei Pro Democraţia (într-un alt moment în care se „mima” interesul clasei politice pentru votul uninominal). Pentru a se ajunge la o formulă optimă de sistem electoral e însă nevoie de o dezbatere publică reală, în care opiniile de specialitate să conteze mult mai mult decât opiniile politice.

Pentru a se crea o astfel de presiune, e necesar inclusiv ca mass-media să forţeze depolitizarea deabzaterii în sensul ajungerii la o soluţie practică utilă (în acest moment, introducerea unor elemente de vot uninominal e mai importantă decât discutarea teoretică a problemei; prin urmare, presiunea care va trebui exercitată trebuie orientată către elementele de ordin practic şi nu principial).


Administratorul