Contractul de privatizare a Petrom (incheiat de PSD si gestionat de PC – n.r.) se afla in analiza Presedintiei, a declarat, ieri, Traian Basescu, inainte de plecarea in SUA. El a precizat ca a cerut documentul de la Ministerul Economiei si Comertului si ca ii multumeste ministrului Codrut Seres pentru ca i l-a pus „imediat” la dispozitie. Basescu si-a argumentat decizia prin faptul ca a cerut „acum mai bine de o luna gasirea unor solutii pentru distribuirea corecta a comercializarii energiei electrice, iar zilele trecute, ceea ce s-a intamplat cu pretul combustibililor a fost de natura sa ma ingrijoreze”.

Prezent aseara la emisiunea Nasul, presedintele PSD, Mircea Geoana l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul ca practica un santaj asupra PSD si ca politizeaza populist un subiect (pretul benzinei) care ar trebui tratat de autoritati prin masuri administrative (presiuni economice si fiscale asupra petrolistilor pentru a reduce pretul combustibililor, asa cum au procedat multe guverne din Europa).

 

Intervenţia preşedintelui în zona petrolului este rezultatul sesizării unei oportunităţi importante de situare a lui Traian Băsescu pe poziţia de apărător al intereselor cetăţeanului.

Dată fiind audienţa largă şi interesul cvasi-general de care se bucură evoluţia preţului la carburanţi, preşedintele şi-a ales un subiect deosebit de generos. De asemenea, el a beneficiat şi de un context favorabil – imediat după cerinţa sa adresată Consiliului Concurenţei de a analiza mişcările de pe piaţa combustibililor, companiile petroliere au lansat semnalul ieftinirii benzinei, iar această simultaneitate s-a tradus, pentru mare parte a populaţiei, într-o relaţie cauză-efect: preşedintele a intervenit şi benzina s-a ieftinit datorită intervenţiei sale.

Insistenţa cu care abordează în continuare problematica legată de piaţa petrolului sugerează că Traian Băsescu vede în acest subiect o modalitate de a rămâne puternic ancorat în agenda populaţiei. Pentru aceasta, eroul negativ al scumpirii benzinei sunt producătorii, iar cel mai vizibil dintre aceştia este Petrom. Atacând Petrom, prin ridicarea unor suspiciuni la adresa acestei companii, Băsescu se poziţionează pe sine în relaţie de adversitate cu un adversar al populaţiei.

Mai mult, obiectivul său secundar este unul politic, sugerând indirect că atitudinea actuală a Petrom (care îşi permite scumpiri nejustificate ale carburanţilor) este o consecinţă a neregulilor derivate din procesul de privatizare, coordonat de PSD. Cu alte cuvinte, într-un grad mai mare sau mai mic, populaţia poate înţelege că adevăratul vinovat de scumpirea benzinei este PSD. Rămâne de văzut dacă preşedintele va continua în sensul declanşării unui atac direct la adresa Petrom la întoarcerea din SUA.

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul