Fundatia Multimedia continua seria analizelor privind institutiile si actorii politici romanesti, oferind noi date cantitative ce contribuie la conturarea unei imagini cat mai complete asupra principalelor paliere institutionale: Presedintie, Guvern si Parlament.

Analiza de fata cuprinde o comparatie a activitatii guvernelor din perioada 1997-2012, a Parlamentului si a celor trei presedinti pe care Romania i-a avut in aceasta perioada. Variabila masurata, ce sustine analiza comparata este una formala: actele emise de cele cele trei autoritati publice mentionate. Urmarind frecventa acestor acte, cititorul va descoperi o serie de aspecte interesante ce permit trecerea de la analiza institutionala la cea politica. Aceasta deoarece numarul de acte emise de autoritatile publice exprima nu doar consistenta lor administrativa, ci contureaza si dimensiunea lor politica.

Astfel, se constata o concentrare a activitatii legislative la nivelul Executivului, o scadere a intensitatii de lucru a Parlamentului (exprimata in numarul de legi adoptate) in timpul mandatului prezidential al lui Traian Basescu sau o medie lunara relativ constanta de ordonante de urgenta emise pe intervale de timp ce acopera mandatele prezidentiale.

Concluziile noastre releva ca Guvernul, urmat de Presedintie, sunt institutiile cele mai active. Actele emise confirma concluzia pe care o subliniam in analizele anterioare: dominatia (alternanta) Presedinte – Guvern pe zona emiterii actelor, in timp ce functia legislativa a Parlamentului este tot mai estompata.
Raporturile politico-institutionale dintre presedinte si premier si controversele iscate pe acest palier se regasesc implicit in spatele informatiilor cifrice pe care analiza le ofera.

Persoane de interes:    Traian Basescu    Victor Ponta   

Administratorul