Presedintele Basescu a cerut petrolistilor sa scada tarifele la combustibili, fie si numai din cauza vremurilor negre pe care le traverseaza tara.. Basescu va invita, saptamana viitoare, conducerile celor patru companii – Petrom-OMV, Lukoil, Rompetrol si RAFO – la o noua discutie, pentru a fi informat asupra solutiilor pe care le propun societatile din industria petroliera.

Paradigma preşedintelui-jucător, lansată de Traian Băsescu încă din timpul campaniei electorale, a fost pusă în aplicare, etapizat, în primele nouă luni de mandat. Implicarea sa, prin comentarii şi sugestii, în foarte multe domenii de activitate a atins un punct critic în momentul în care a trasat Guvernului agenda (recomandările de acţiuni pe sistemul energetc, vamal şi de sănătate).

Momentul culminant din punctul de vedere al implicării sale în domenii nedefinite, dar nici excluse de mandatul său constituţional a fost însă reprezentat de recomandările adresate marilor companii petroliere privind scăderea preţului carburanţilor. Prin această solicitare, încununată de succes, Băsescu a depăşit un prag, acela al preşedintelui mediator, şi a intrat în zona “preşedintelui executiv” care nu se mai limitează la a trasa agenda guvernării, ci chiar îşi asumă personal atribuţii care în mod normal ar reveni primului-ministru.

Urmările concrete ale intervenţiei sale în chestiunea preţului carburanţilor i-au adus şefului statului un capital important de popularitate.

Însă, pe termen mediu şi lung, acţiunile sale sunt riscante. Băsescu vrea să dicteze pe zone în care nu este mandatat să acţioneze. Schema poate reuşi o dată, de două ori, dar nu poate funcţiona la nesfârşit din mai multe motive.

1. Forţarea excesivă şi nelegitimă a mandatului poate genera o contra-reacţie solidară a unei mari părţi a societăţii societăţi (opoziţie, o parte a puterii, mass-media, mediul de afaceri, societatea civilă etc.)

2. Extinderea acţiunilor preşedintelui în zone neacoperite de atribuţiile sale formale  riscă să-l aducă pe în situaţia de a vorbi despre anumite teme, fără însă a putea mobiliza structurile statului să acţioneze. În acest caz, imaginea preşedintelui autoritar riscă să se prăbuşească în mod accelerat.

3. Băsescu creează aşteptări la nivelul populaţiei faţă de un anumit model prezidenţial de acţiune şi reglare a problemelor care nu va putea fi aplicat de fiecare dată când este nevoie. Petroliştii au răspuns acum favorabil cererilor preşedintelui, dar nu este deloc sigur că o vor face de fiecare dată, aşa cum este şi mai puţin sigur că pe alte zone, cel puţin la fel de sensibile (preţul medicamentelor, de exemplu), Băsescu va avea parte de acelaşi răspuns pozitiv. În momentul în care va apare o problemă de calibru similar, majoritatea populaţiei care îi dă credit acum lui Băsescu se va aştepta la o “intervenţie salutară” din partea şefului statului. În momentul în care această intervenţie nu va veni sau nu va avea rezultate, reproşul principal adresat lui Băsescu nu va fi că nu poate face ceva, ci că nu vrea!

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul