RECORD: Traian Basescu a emis peste 4200 de decrete de schimbari de procurori si judecatori, cu o medie de 50 de decrete pe luna! Cu aceste schimbari, Traian Basescu devine direct asociat cu performanta acestui sistem de justitie din ultimii ani.


Pe fondul convulsiilor publice generate de suspendarea Presedintelui, a reaparut in spatiul public discutia despre independenta justitiei. Presedintele Basescu a sustinut din nou ideea ca Justitia a devenit independenta si este pusa la adapost de influenta politicului. Acest studiu arata ca, dimpotriva, in ultimii ani, implicarea politica in schimbarile din justitie este mai mare ca oricand. Apetenta majora a Presedintelui Traian Basescu pentru schimbarea de magistrati contrasteaza insa cu discursul sau public, in care se sugereaza contrariul.

Analiza surprinde si modul institutional de comportament al lui Crin Antonescu, pentru perioada in care acesta a fost presedinte interimar (iulie-august), perioada in care institutia prezidentiala a revenit la un model similar de functionare cu cel de dinainte de Traian Basescu. Avem, asadar, si primele exemple concrete a ceea ce ar putea sa fie „modelul de presedinte” al lui Crin Antonescu.

Independenta justitiei este, din pacate, un deziderat la care societatea romaneasca nu a ajuns inca. Spre deosebire de alte valori democratice care, mai mult sau mai putin, au fost asumate in ultimii 20 de ani in Romania (precum libertatea de expresie, dreptul de vot, alternanta democratica la putere, economia de piata, libertatea de miscare sau de asociere etc), acest deziderat – independenta justitiei – este cel fata de care suntem cel mai departe in momentul actual.

Din nefericire, insa, acest subiect a devenit, prin includerea sa in discursul politic, parte explicita a vietii politice din Romania, precum si ca tema de campanie electorala. Si nu in sensul asigurarii independentei justitiei, ci in sens contrar – anume, al folosirii controlului asupra justitiei pentru a se distruge adversarii politici. Fapt care ne confirma, pe fond, cat de departe este societatea romaneasca de asigurarea unei justitii independente.

Analiza de fata cuprinde o comparatie a activitatii formale prezidentiale, cuantificata in decrete emise de catre cei trei sefi de stat alesi si de catre presedintele interimar, in perioada 1997-2012 (ceea ce acopera un mandat al presedintelui Emil Constantinescu, un mandat al presedintelui Ion Iliescu, precum si mandatele presedintelui Traian Basescu).

Cititorul va descoperi in acest raport o detaliere a activitatii prezidentiale, prin prisma decretelor emise in domeniul Justitiei, mai exact, in vederea schimbarii de procurori/judecatori. Este capitolul la care avem cele mai spectaculoase evolutii, cifrele cele mai interesante din ultimii ani. Analiza comparata a scos la iveala faptul ca Justitia este un domeniu important, atributiile prezidentiale permitand titularului o interventie consistenta pe zona de resurse umane.


Persoane de interes:    Crin Antonescu    Traian Basescu   

Administratorul