Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a spus, intr-un interviu acordat ieri Rompres, ca intentia puterii privind schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului urmarea, de fapt, distrugerea PSD

„Toata lumea stia, de la bun inceput, ca propunerea de schimbare a presedintilor Camerelor e neconstitutionala. Acest lucru l-au stiut foarte bine si cei din Alianta si a fost spus clar de multa vreme si de juristi si de comentatori, multi dintre acestia deasupra oricarei banuieli de simpatie fata de PSD. Atunci, ma veti intreba, de ce s-a mai facut tot circul cu Regulamentele? Miza reala nu erau cele doua functii – relativ onorifice -, ci distrugerea PSD prin desavarsirea manevrei de deturnare a rezultatului alegerilor: castigatorul iesit de la urne, in noiembrie 2004, adica Uniunea PSD+PUR, trebuia inlocuit cu un uzurpator, Alianta PNL-PD. Mai mult, trebuia creat cadrul pentru inlocuirea presedintilor de Consilii Judetene – deci un amestec al puterii centrale in treburile locale”, a spus pesedistul. El a mai spus ca, anul viitor, clasa politica trebuie sa se gandeasca serios la alegeri anticipate. „Sunt unii care au o aplecare deosebita pentru guvernarea prin crize si le place sa umble cu foc pe langa butoiul cu pulbere. Problema este ca mai multi oameni au brichete si toti acesti oameni se afla la Putere. Ma refer la Traian Basescu si la liderii Aliantei. Raspunsul lui Emil Boc la decizia Curtii Constitutionale imi arata ca el este unul dintre cei care incearca sa vada daca bricheta lui merge”, a spus Nastase.

 

Apariţiile lui Adrian Năstase de după lansarea deciziei Curţii Constituţionale sugerează intenţia sa de a fructifica la maximum acest avantaj. Năstase foloseşte acest prilej de mediatizare pentru a-şi vizibiliza argumentele anti-putere, demers care nu s-a putut bucura de succes până acum (fie din cauza lipsei de interes a presei în a-l mediatiza pe Năstase, fie chiar din motive interne de partid, precum indicaţiile lui Mircea Geoană de limitare a apariţiilor publice ale fostului premier).

În privinţa mesajelor citate mai sus, intenţia centrală din spatele lor este amplificarea mizei aflate în spatele deciziei Curţii Constituţionale. Năstase îşi construieşte discursul pe baza unui raţionament de tipul:

  1. Decizia Curţii Constituţionale reprezintă o victorie importantă pentru Adrian Năstase.
  2. Lupta nu s-a dat între putere şi Adrian Năstase, ci între putere şi PSD.
  3. Prin urmare, victoria lui Adrian Năstase este victoria PSD.

Evident, premisa fundamentală pe care se sprijină acest raţionament este identificarea dintre Năstase şi PSD. Prin urmare, fostul premier încearcă să folosească momentul revalorizarea propriei imagini şi reafirmarea propriei anverguri.

Mai mult, reconstituirea luptei cu puterea are ca reper principal rezutaltul alegerilor de anul trecut. Astfel, se ia în discuţie momentul post-electoral şi configuraţia politică rezultată atunci, precum şi tentativa puterii de a modifica acea configuraţie, care a vizat (şi) confiscarea funcţiei lui Năstase. Din această prezentare a evoluţiei conflictului putere-PSD, este exclus un moment important pentru principalul partid de opoziţie – succesiunea la putere, prin preluarea funcţiei de preşedinte de către Mircea Geoană. Năstase se raportează la acelaşi context postelectoral, când el era exponentul central al PSD în lupta cu puterea.

Persoane de interes:    Adrian Năstase   

Administratorul