Denunţ penal împotriva celui care a compus cântecul care-i atacă pe românii din Spania. Ziarul El-Pais anunţă că unul dintre partidele spaniole îl acuză fără ocol pe DJ Syto de xenofobie şi incitare la violenţă rasială.

Ambasada României la Madrid a informat autoritatile spaniole despre reactiile negative aparute fata de acesta piesa. Cantecul care-i instiga pe spanioli impotriva imigrantilor români este irelevant, considera autoritatile spaniole. Ambasadorul Spaniei la Bucuresti a declarat, astazi, ca românii fac treaba buna in tara sa si nu ar trebui sa ia in serios astfel de cantece.

Interpretări:

–         Apariţia piesei spaniole cu mesaj anti-românesc este un simptom deloc imprevizibil al unui fenomen care se va dezvolta puternic în următorii ani în vechile state membre ale Uniunii Europene: atitudinea anti-imigraţie.

–         Analiştii prezic de mai mult timp dezvoltarea acestui fenomen, iar el va deveni cu atât mai evident pe măsură ce se va amplifica fluxul de forţă de muncă ieftină dinspre noile state membre sau aspirante către aceste zone. Unele state iau deja atitudine pentru a-şi proteja cetăţenii de această invazie (Marea Britanie, de exemplu), dar reacţia instituţională generală lentă vis-a-vis de acest fenomen va crea o perioadă în care sentimentul anti-imigraţie va prolifera în aceste state.

–         Una din victime vor fi românii. Prin numărul mare în care pleacă la muncă în străinătate, dar şi prin tendinţa lor de a se organiza acolo în comunităţi închise şi vizibile, ei vor deveni în mod natural ţinta unor atacuri de acest tip.

–         Efectul acestei atitudini, în interiorul ţării, va fi multiplu:

  • Imaginea muncii în străinătate, excelentă iniţial (de care a profitat  inclusiv PSD în campania electorală), se va înrăutăţi, din cauza semnalelor negative de acest tip; percepţia că românii merg în străinătate pentru a deveni “servitorii” dispreţuiţi şi persecutaţi ai Europei bogate, existentă deja, se va consolida
  • Aceasta poate determina inclusiv diminuarea interesului românilor pentu munca în străinătate, ceea ce compromite şansele de bunăstare personală pentru un număr de familii
  • Dispariţia acestei soluţii distruge o alternativă de creştere a nivelului de trai pentru un număr de oameni care ar fi putut opta pentru această cale
  • Acest factor, la rândul său, poate determina creşterea presiunii sociale interne – dispărând alternativa muncii în străinătate, vor creşte aşteptările legate de îmbunătăţirea nivelului de trai din România şi de crearea de şanse pe plan intern, adică se va amplifica presiunea asupra performanţei guvernamentale.
  • Nu este de neglijat faptul că acest fenomen se va accentua pe măsură ce vor apărea şi dificultăţile derivate din procesul de integrare, care va ameninţa bunăstarea personală a unui număr mare de români.

Administratorul