Primele zile de dupa tragedia de la Colectiv au fost dominate in dezbaterea publica de aprecierea fata de activitatea cadrelor medicale care au intervenit la locul evenimentului si care au gestionat ulterior situatia.

Acest fenomen a fost insa unul de scurta durata, pentru ca in dezbaterea marcata de compasiune si-a facut loc discursul politic.

In ultimele zile au existat cateva evenimente care au reorientat treptat cadrul dezbaterii publice (dincolo de demisia Guvernului):

1. Consultarile presedintelui Iohannis cu ”strada”

Actiunea presedintelui, utila ca miscare de PR, nu inseamna de fapt un dialog cu strada.

Cei iesiti in strada nu au constituit de la bun inceput un grup omogen – in strada au iesit si oameni de Stanga, si oameni de Dreapta, si oameni care contesta in totalitate establishmentul politic. Cu mici exceptii, la Cotroceni au fost prezente organizatii ale societatii civile cu un discurs pronuntat de Dreapta – si nu este vorba aici doar de tema luptei anticoruptie, ci de filozofia generala exprimata de aceste organizatii in raport cu ce inseamna statul. Ca atare, gestul presedintelui a fost unul de legitimare a strazii ca o miscare de Dreapta.

2. Rostogolirea de informatii false si zvonuri privind modul in care autoritatile gestioneaza criza ranitilor sau chiar cu privire la modul in care au intervenit la locul tragediei

De la scrisorile aparute la 2-3 zile dupa tragedie, in care Arafat si SMURD erau acuzati direct pentru interventia de la Colectiv, pana la acuzele conform carora pacientii nu primesc medicamentele necesare tratamentului sau ca medicii nu au fost de acord cu transferul acestora in strainatate (din orgoliu, din cauza faptului ca nu vor sa conteste ordinele ministrului Sanatatii, din incompetenta si altele).

3. Atacul concertat la adresa BOR

Situatia din Romania nu este specifica tarilor unde sistemul democratic are o lunga istorie. Stanga politica romaneasca este marcata de conservatorism prin raportare la Biserica, in timp ce Dreapta romaneasca este mai degraba orientata catre laicizare (din cauza ca electoratul Dreptei romanesti – sau o buna parte din el – este format din tineri). Niciun partid nu are in acest moment curajul apararii publice, sustinute a BOR.

4. Rostogolirea cu precadere a informatiilor despre ancheta care privesc acuzatii aduse unor functionari publici – de la primarul Piedone si subalternii sai, pana la angajatii ISU

In acest context, patronii clubului Colectiv par mai degraba victimele unui sistem, decat vinovati (sau printre cei vinovati) de tragedia din local. Nu exista o dezbatere despre consecintele pe care compromisurile facute in mediul privat din considerente ce tin de costuri sau de profit le pot avea.

La acest moment, incepe sa se construiasca din nou imaginea unui stat incapabil sa isi ajute cetatenii, dominat de coruptie, cu sisteme ce nu sunt inca deplin functionale (cum este cazul celui de Sanatate). Pe acest fond apare de altfel si discutia despre un guvern de tehnocrati – identificat cu imaginea ruperii de politica, cu anteprenoriatul privat, cu eficienta.

Desi premierul PSD a demisionat doar de o saptamana, social-democratii sunt in totala defensiva pe fondul discutiilor legate de numirea unui alt Guvern. Pentru prima data dupa mult timp, PSD este un partid care participa la dezbaterea politica fara a avea o agenda – este oarecum surprinzator ca PSD nu cere nici macar un Guvern care sa mentina masurile luate de Guvernul Ponta (episodul pastrarii functiei de premier fiind unul deja depasit).

Teama legitima pentru un recul al masurilor sociale (mai mult decat a celor economice) luate de Guvernul demisionar nu este compensata in acest moment de discursul PSD.

Ca atare, singurul discurs legitim ramane cel al lui Iohannis, care este despre institutii, despre coruptie, despre moralitatea clasei politice. In trena acestui discurs vine PNL, tractat de presedinte (discursul legitim este insa cel al presedintelui), si ONG-urile care vor largi spectrul discursului de Dreapta din anii trecuti, reluand inclusiv teze precum intarirea prezentei private in sistemele de Educatie sau Sanatate sau cu privire la numarul de angajati din sistemul public.

Spre deosebire de 2010, atunci cand acest discurs s-a lovit de socul social pe care l-au generat masurile concrete luate de Guvernul PDL (in primul rand taierea salariilor), acum acest discurs este legitimat ”de strada” si de o parte din reprezentantii ONG-urilor cele mai vizibile.

Sursa Foto: media.rtv.net

Persoane de interes:    Klaus Iohannis   

infopolitic