PSD va ataca, cel mai probabil, cu sarabanda scumpirilor si riscul amanarii integrarii europene, in timp ce partidul condus de Geoana si Nastase cel mai probabil va fi acuzat de coruptie si negocieri inabile cu UE. PSD mai doreste sa adanceasca diferendul dintre aliati – acuza PD de lipsa de loialitate si menajeaza PNL, pe care-l sfatuieste sa nu uite lectia PNTCD.

Mircea Geoana a reluat ieri acuzele la adresa lui Traian Basescu acuzat ca este „autorul moral si politic al acestei crize“ si l-a chemat sa medieze criza si sa iasa din tacere. Nici Executivul nu a scapat mai usor, fiind denumit „guvern imoral, nascut din santaj si intimidare“.

Geoana a mai precizat ca a purtat discutii cu fostul sef al statului pe tema anticipatelor si a aratat ca strategia de campanie a PSD, care va fi una „extrem de agresiva”, va implica folosirea in totalitate a „armamentului din dotare”. 

 

PSD s-a dovedit până acum destul de activ in conditiile declansarii unei crize neprevazute, si a reusit să afiseze în mod eficient principalele sale teze:

–         Anticipatele sunt periculoase pentru integrare.

–         Traian Băsescu este autorul moral al crizei politice.

–         PD/Traian Băsescu repetă situaţia din 1997, trădându-şi partenerii de coaliţie.

–         Guvernul este imoral.

Mesajele PSD sunt într-o uşoară discordanţă. Criticarea în acelaşi timp a opţiunii pentru alegerile anticipate şi a calităţii guvernării creează confuzie. Conform logicii politice, o guvernare proastă trebuie schimbată, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin alegeri (la termen sau anticipate). Prin urmare, dacă PSD spune că guvernarea D.A. este proastă, atunci anticipatele ar trebui să devină o soluţie acceptabilă.

Faptul că principalul partid de opoziţie a lansat concomitent aceste două direcţii de atac indică electoralitatea excesivă în care s-a intrat. Practic, PSD a declanşat deja campania şi aruncă din timp pe piaţă orice temă de atac care ar putea reduce diferenţa de voturi faţă de Alianţă.

Din punct de vedere al comunicării politice PSD s-a comportat mai bine decât Guvernul/Alianţa.

PSD a fost mai agresiv şi a atins subiecte într-un mod mai convingător decât Guvernul care a trebuit să facă faţă presiunii comentatorilor politici (pe ideea inoportunităţii demisiei), îndoielilor privind adunarea majorităţii parlamentare necesare iniţierii procedurilor de convocare a anticipatelor şi speculaţiilor privind trădările din arcul puterii.

Este de aşteptat ca în această săptămână poziţia Alianţei să devină mai coerentă şi să se integreze într-un plan compact de comunicare.

Premierul Tăriceanu are de recuperat mult capital de imagine datorita acuzaţiilor privind slăbiciunile manifestate în faţa lui Traian Băsescu. Prin urmare, este posibil să vedem un Călin Popescu Tăriceanu mai activ.

Cel mai aşteptat mesaj va fi însă al preşedintelui Băsescu. Tăcerea sa prelungită indică faptul că preşedintele lasa partidele din DA sa ajunga la o solutie tehnica inainte de a vorbi. El lasa apele sa le „limpezeasca” dupa ce le-a tulburat evident, impunand demisia executivului. Nu e exclus ca seful statului sa urmareasca si în ce direcţie se va orienta opinia publică astfel încât să lanseze un semnal corelat.

Până la urmă, nu este exclus nici un pas înapoi al lui Băsescu care, pus în faţa comentariilor defavorabile faţă de anticipate, ar putea declara că ele nu sunt oportune înainte de raportul de ţară. În acest context, nu trebuie uitat faptul că până acum nu s-au produs gesturi definitive (de exemplu, guvernul nu şi-a dat încă demisia).

În ceea ce priveşte activarea de către PSD a lui Ion Iliescu, acest lucru este foarte probabil având în vedere importanţa strategică a relaţiei fostului preşedinte cu electoratul rural.

Practic, se poate spune că alegerile anticipate reprezintă o bună oportunitate de revenire în prim-plan a lui Ion Iliescu deoarece avantajul audienţei sale pozitive în mediul rural devine o resursă decisivă pentru PSD.

Influenţa atacurilor din ultimul timp la adresa lui Ion Iiliescu este minimă în rural. Prin urmare, chiar dacă Alianţa va reactiva subiectul mineriadelor, acest lucru nu va influenţa capacitatea lui Iliescu de a mobiliza voturile ţăranilor.

În plus, trebuie avut în vedere că o eventuală strategie a PSD de demobilizare a participării la vot (utilă social-democraţilor pentru că diminuează baza electorală urbană a Alianţei) poate fi compensată prin mobilizarea electoratului rural (cu vectorul Iliescu în rol de dirijor).

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Mircea Geoană   

Administratorul