Presedintele PSD, Mircea Geoana, le cere presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu sa demisioneze si sa se arunce „in tandem peste bord”. Intr-o scrisoare deschisa adresata celor doi, Geoana le reproseaza ca s-au ocupat de scandaluri si nu si-au respectat angajamentele pe care si le-au luat in campania electorala. „Impreuna ati inselat o tara intreaga promitand moralitate si curatenie. Si tot impreuna ati produs o Guvernare a Minciunii, o Guvernare a grupurilor de interese corupte”.

Mircea Geoana s-a grabit cand a anuntat ca PSD vrea anticipate la anul, aceasta tema nefiind de actualitate pentru partid. Acesta este mesajul pe care Ion Iliescu si Adrian Nastase l-au dat ieri, in declaratii succesive, in replica la afirmatiile facute luni de presedintele PSD, care spusese ca se impune declansarea urgenta a alegerilor inainte de termen „pentru a scapa tara de acest guvern incompetent”. Adrian Nastase i-a atras atentia lui Geoana ca tara ar putea scapa de acest guvern mult mai devreme, adica saptamana viitoare: „Noi discutam despre eventuale alegeri anticipate pentru anul viitor, cand s-ar putea sa avem o situatie de criza saptamana viitoare„. Ion Iliescu a fost mult mai transant, declarand ca „acum e hazardat” sa vorbesti de anticipate. El a povestit ca, de fapt, in sedinta PSD nici nu s-a discutat „pe fond” aceasta chestiune si i-a reprosat subtire lui Mircea Geoana ca s-a grabit sa lanseze public o tema care nu este sustinuta de majoritatea din partid.

 

Scrisoarea transmisă de Mircea Geoană către preşedinte şi premier este un gest menit să exploateze, în favoarea principalului partid de opoziţie, un moment de slăbiciune pentru actuala putere. Deşi oportunitatea exista, ea a fost valorificată inadecvat de liderul social-democraţilor, care a făcut mai multe opţiuni greşite:

  • a recurs la abordarea unui ton aproape triumfalist, voit cinic şi străbătut de accese de violenţă de limbaj care sunt, în egală măsură, stridente şi nepotrivite contextului; acest ton exclude, din start, atât acceptabilitatea mesajului, cât şi utilitatea acestuia, reducându-l la statutul de simplu accesoriu retoric.
  • şi-a bazat mesajul pe o cerinţă evident excesivă, asumându-şi din start o înfrângere; dacă s-ar fi limitat la a sesiza neconcordanţele dintre discursul şi comportamentul celor doi, de exemplu, mesajul s-ar fi putut dovedi credibil; solicitând din start demisia pe baza acestui argument, mesajul este, pur şi simplu, excesiv

Presa a reacţionat, în mare măsură, indiferent la acest gest, tratându-l expeditiv ca pe un simplu instrument discursiv. Este de aşteptat ca destinatarii scrisorii să ignore, la rândul lor, demersul. De altfel, aceasta pare a fi atitudinea pe care o adoptă din mers reprezentanţii actualei puteri faţă de liderul PSD.

În propriul partid, se întâmplă tot mai des ca atitudinea colegilor de conducere faţă de iniţiativele lui Geoană să fie una de desolidarizare. O dovadă este şi reacţia lui Năstase şi Iliescu referitoare la apetenţa dovedită de Mircea Geoană pentru varianta alegerilor anticipate. Disocierea directă de această variantă joacă un dublu rol: acela de a indica adevăratul nivel de susţinere de care se bucură actualul preşedinte în rândul colegilor de partid, dar şi de a sublinia imaturitatea acestuia, prin contrastul evident cu argumentaţia mai coerentă şi tonul mai aşezat al foştilor lideri.

De remarcat faptul că această desolidarizare survine la scurt timp după ce Geoană proclamase sfârşitul neînţelegerilor în PSD şi debutul acţiunii concertate ca partid de opoziţie. Contradicţia evidentă dintre declaraţia sa şi stadiul efectiv al raporturilor în interiorul structurii de partid are rolul de a-i submina mesajele.

De altfel, acest mecanism al conflictelor urmate de pseudo-armistiţii este deja intens uzat de PSD, până la limita decredibilizării. Pacea a fost anunţată de atât de multe ori, pentru a fi urmată imediat de reizbucnirea conflictelor, încât, în scurt timp, orice anunţ de armistiţiu va fi primit cu neîncredere de opinia publică.

Persoane de interes:    Adrian Năstase    Mircea Geoană   

Administratorul