USL va câştiga cel puţin doi din trei preşedinţi de Consilii Judeţene. PDL risca sa ia sub 20% din presedintii de CJ

La sfârşitul campaniei electorale pentru alegerile locale, situaţia politică a ţării prinde din ce în ce mai mult contur. Astfel, majoritatea sondajelor comandate la nivel local de toate partidele indică situaţii destul de clare în marea majoritate a judeţelor, în ceea ce priveşte câştigarea funcţiilor de preşedinte al CJ.

Am considerat potenţiali câştigători candidaţii care apar în majoritatea sondajelor locale la o distanţă de cel puţin 5% faţă de următorul clasat. În judeţele unde distanţa dintre primii doi clasaţi este mai mică de 5%, ierarhia e schimbată de la un sondaj la altul şi/sau tendinţele sunt oscilante am preferat să nu indicăm un potenţial câştigător, indicând situaţia ca fiind incertă. Pentru evaluări am ţinut cont de rezultatele publice ale sondajelor efectuate de mai multe institute de cercetare.

Astfel, din cele 41 de judeţe, candidaţii USL domină categoric în 26, PDL se pare că va câştiga 4 preşedinţi de CJ, UDMR va obţine 2 astfel de posturi, UNPR o funcţie, în vreme ce în 8 judeţe bătălia pentru această funcţie se poartă în continuare, balanţa putând înclina fie într-o direcţie, fie în alta.

Harta presedinti CJ 2 - Infopolitic

Dacă adăugăm la funcţiile de preşedinte al CJ din ţară şi potenţialiii câştigători ai Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti şi primarii de Sectoare, dominaţia USL devine şi mai accentuată. Astfel, pe lângă postul de primar general al Capitalei, USL este favorit să obţină primari în cinci din cele şase sectoare ale Bucureştiului, ultimul fiind obţinut de UNPR.

Este evident faptul că în ultimele zile de campanie situaţia se poate modifica. Astfel, pot apărea clarificări în ceea ce priveşte judeţele incerte, dar se pot produce şi schimbări de trend în judeţe atribuite deja unui candidat. S-a dovedit în campaniile precedente că nu scorurile din sondaje câştigă alegeri, existând mulţi alţi factori care pot influenţa rezultatele finale. Primul factor ca importanţă este legat de organizarea de campanie a competitorilor, aceasta putând conduce la o mobilizare diferită a electoratelor candidaţilor şi la inversări ale ierarhiei primilor doi clasaţi. De asemenea, condiţiile meteo din ziua votului pot influenţa scorurile finale. Un alt factor important care poate determina diferenţe între scorurile din sondaje şi rezultatele din ziua votului este modul de implicare a instutuţiilor statului pentru respectarea de către competitori a legislaţiei electorale. Astfel, pot exista judeţe în care instituţiile pot trece cu vederea abuzuri ale unui competitor sau altul, cu efecte directe asupra ierarhiei finale de la urne.

Precizăm că în analiza de faţă am indicat doar potenţialii câştigători ai funcţiilor de preşedinte al CJ, fără a face referiri la majorităţile politice din fiecărui Consiliu Judeţean. Astfel, pot exista situaţii în care să avem un câştigător al fotoliului de preşedinte al CJ de la un partid, iar majoritatea la nivelul instituţiei să fie a altei formaţiuni.

Publicăm în continuare lista cu favoriţii pentru câştigarea posturilor de preşedinte al CJ din fiecare judeţ, cu zece zile înaintea votului. Ţinând cont de faptul că pot apărea evoluţii diferite de la judeţ la judeţ, o prognoză finală mai precisă poate fi făcută cu două zile înaintea votului, în măsura în care vor fi disponibile sondaje recente din fiecare judeţ.


Comparativ cu harta politică rezultată în urma alegerilor locale din 2008, situaţia din 2012 ar putea arăta după cum urmează:

  • – PDL câştiga în 2008 14 preşedinţi de Consilii Judeţene, iar acum are sigure doar 4 judeţe.
  • – De asemenea, PDL obţinuse în 2008 doi primari de Sector, acum poate să nu mai obţină nici unul.
  • – USL ar putea avea minim 26 preşedinţi de CJ în 2012, faţă de 21 pe care îi aveau în 2008 PSD şi PNL împreună
  • – USL ar putea obţine 5 primari de Sector în 2012, faţă de 4 în 2008
  • – UNPR ar putea confirma prin obţinerea unei primării de Sector şi a unei funcţii de preşedinte de CJ.

Harta politica Romania -2008


Administratorul