Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat luni seara, la Strasbourg, la finalul dezbaterii Raportului pentru Romania al raportorului Parlamentului European Pierre Moscovici, ca pana la raportul din aprilie al Comisiei Europene nu vom avea condamnari in cazurile mari de coruptie. Monica Macovei a mai precizat ca este necesar ca Romania sa demonstreze ca sistemul sau anticoruptie functioneaza. „Am asigurat membrii Comitetului pentru Afaceri Externe al Parlamentului European de buna noastra credinta si de faptul ca nu o sa ascundem nimic din ceea ce se intampla. Avem aceeasi relatie si cu Comisia Europeana”, a mentionat Macovei. (HotNews.ro)

 

Mesajul Monicăi Macovei poate anunța o modificare de discurs a actualei puteri pe tema luptei anticorupție. Astfel, după alimentarea periodică a acestui discurs, care a înregistrat un moment culminant după publicarea raportului de țară (legitimat de recomandările conținute în acest document), a urmat o perioadă de pauză din partea Monicăi Macovei. Această repliere, care sugerează că marile cazuri de corupție nu vor fi atacate în lunile care urmează pe motivul lipsei de eficiență a unei asemenea ofensive, poate reprezenta o reacție la presiunile europene pe această temă, care solicită performanță efectivă în lupta anticorupție și nu ofensive de imagine.

Declaraţiile ministrului Macovei vin să repare unele luări de poziţie ale şefului DNA, Daniel Morar, prin care acesta dădea impresia furnizării de dosare de mari corupţi la ordin politic (ţinând cont că preciza un număr de 5-6 dosare de mare corupţie până în aprilie 2006).

Mai mult, declaraţia oferă oficialilor europeni o imagine corectă asupra capacităţii sistemului judiciar din România de a avansa în lupta împotriva marii corupţii.

Punctul de vedere exprimat de ministrul justiţiei este corect, având în vedere că practica judiciară din mai multe state a dovedit că judecarea “dosarelor grele ale marilor corupţi” s-a întins de-a lungul unei perioade mai mari, iar termenul raportului din aprilie nu este unul realist.

Pe de altă parte, însă, este posibil să asistăm, în perioada următoare, la reducerea în intensitate a războiului de imagine dus de actuala administraţie împotriva unor așa-ziși mari corupţi. S-ar asigura astfel posibilitatea ca “vânătoarea de vrăjitoare” să se transforme cu adevarat în vânătoare de corupţi, tocmai prin reducerea bătăliilor de imagine împotriva corupţilor, fapt care afectează într-o măsură însemnată procesul de judecare al acestor dosare.

Pentru Monica Macovei, atât pasivitatea din ultima perioadă, precum și această modificare de discurs reprezintă premisele unei înfrângeri de imagine, deoarece marchează o schimbare dramatică față de discursul determinat și avântat care a caracterizat prima parte a mandatului său.

Persoane de interes:    Monica Macovei   

Administratorul