„Romanii se considera inteligenti, priceputi, dar nu cred in ei insisi, in tara lor, asa cum o fac germanii, belgienii, elvetienii si alte popoare din UE”. Aceasta mentalitate ar trebui sa se schimbe, spune presedintele, si romanii sa intre in UE mandri, ba chiar cu o „oarecare aroganta”. „Nu putem intra in UE cu capul plecat. Este dreptul nostru sa fim acolo. Noi nu cersim, noi cerem. Nu suntem luati, ci ne ducem in UE. Suntem o natiune puternica, chiar daca avem erori in istorie. Avem o crestere economica, iar sentimentul mandriei nationale este unul din motoarele mentalitatii colective. Nu vad nici un motiv ca noi, aici, acasa, sa nu fim mandri si sa nu intram cu o oarecare aroganta in UE. O aroganta a poporului roman in raport cu cei care n-au nimic in plus fata de noi”.

MIRCEA GEOANA: ”Noi, românii trebuie şi putem sã ne depãşim nivelul de provinciali. Nu suntem nici mai proşti, nici mai slab pregãtiţi decât alţii. Trebuie sã scoatem capul din pãmânt şi sã abordãm cu mai multã demnitate şi mai multã încredere destinul nostru comun.” (Conferinţa Networking Europe organizatã de Delegaţia Comisiei Europene în România)

COSTURILE INTEGRARII IN UE

Traian Basescu a tinut sa avertizeze din nou si asupra costurilor pe care le presupune integrarea in UE, aratand ca explozia preturilor energiei, lemnului si serviciilor publice se datoreaza necesitatilor ajustarii la piata comuna europeana, intrucat „nu este de conceput o Romanie ce intra in UE cu preturi subventionate”.

Potrivit sefului statului, romanii au un sentiment de inferioritate fata de natiunile occidentale, de care trebuie sa se lecuiasca inainte de integrare. Declaraţiile lui Traian Băsescu vin în completarea ofensivei sale discursive pe tema integrării europene, declanşată cu prilejul întrunirii de la Cotroceni cu ambasadorii României. Pledoaria şefului statului pentru schimbarea mentalităţii cu care abordam integrarea în Uniunea Europeană este un mesaj prezidenţialist puternic prin care Băsescu doreşte să-şi impună propria amprentă asupra procesului integrării.

La fel ca şi în cazul apelului pentru ca românii să nu mai dea şpagă, intervenţia preşedintelui este vulnerabilă dintr-un anumit unghi de analiză. Întrebarea fundamentală pe care trebuie să ne-o punem este aceea dacă sentimentul de mândrie vine din interior, ca urmare a unei mobilizări personale ale indivizilor, sau el este o reacţie la performanţele statului, ale instituţiilor sale.  Din acest punct de vedere, mai corect ar fi fost un apel adresat de şeful statului tuturor instituţiilor publice pentru ca acestea să muncească mai serios pe zona integrării astfel încât să-i facă pe români să abordeze aderarea cu încredere, cu mândrie, cu aroganţă…

O astfel de solicitare adresată de preşedinte instituţiilor ar avea toată legitimitatea, inclusiv şanse de a genera efecte. În schimb, un apel adresat populaţiei în ansamblu pentru a-şi schimba mentalitatea nu rămâne altceva decât un artificiu care îi asigură preşedintelui un plus de popularitate.

E interesant faptul că mesajele lui Traian Băsescu s-au interesectat cu cele emise de de liderul PSD, Mircea Geoană, în cadrul aceleiaşi conferinţe organzate de Delegaţia Comisiei Europene (preşedintele PSD încercând, la rândul său, în ultima vreme, mai multe artificii discursive prin care să îşi consolideze imaginea publică).

Dincolo de acest aspect, un mesaj mult mai important al şefului statului, dar care s-a bucurat de o vizibilitate mai redusă, este legat de costurile integrării. Băsescu a vorbit de explozia preţului energiei, lemnului şi serviciilor publice.

E de remarcat că toate cele trei zone identificate de preşedinte vor afecta puternic, în această iarnă, nivelul de suportabilitate socială. Din această perspectivă, este posibil ca în urma intervenţiei preşedintelui să apară noi voci care să pregătească populaţia pentru şocul costurilor la utilităţi pe perioada de iarnă.

Romania ar putea avea un raport de ţara mai bun decat Bulgaria

Pierre Moscovici a declarat ieri la Strasbourg ca traditia unor rapoarte mai favorabile Sofiei decit Bucurestiului ar putea fi contrazisa acum. „Anul acesta se pare ca este invers, Bulgaria neavind un raport foarte favorabil. Insa ambele tari vor adera impreuna“, a declarat Moscovici. La Bulgaria s-a referit cam in aceiasi termeni si raportorul pentru aceasta tara, europarlamentarul britanic Jeoffrey van Orden. Potrivit Sofia News Agency, Van Orden a declarat ca raportul Comisiei privind Bulgaria va fi mai critic decit cele de pina acum. Europarlamentarul a accentuat ca exista presiuni pentru aminarea procesului de extindere cu un an, in special din Germania.

Un raport mai bun pentru România, decât pentru Bulgaria ar reprezenta o veritabilă gură de oxigen pentru Guvernul Tăriceanu. Pe de altă parte, beneficiile din punct de vedere al imaginii vor fi contabilizate în principal de Traian Băsescu în condiţiile ofensivei sale din ultimul timp pe acest subiect, precum şi a faptului că progrese semnificative sunt indicate în zona reformei justiţiei şi a luptei anticorupţie – subiectele favorite ale preşedintelui. Trebuie subliniat că un astfel de raport “mai bun” ar fi un succes strict în planul imaginii, şi nu al realizării promisiunilor de aderare. Pentru România, e esenţială nu obţinerea unui raport mai bun, ci a unui raport foarte bun în sine (indiferent de performanţa Bulgariei), pentru ca integrarea să nu fie periclitată. De asemenea, nu trebuie ignorată varianta ca semnalele din ultima vreme (care sugerează o recuperare a decalajului dintre România şi Bulgaria, şi chiar inversarea raportului în favoarea României) să nu semnifice neapărat că România s-a mişcat mult mai repede, ci că Bulgaria s-a mişcat foarte încet. O astfel de variantă ar sugera că se pregăteşte inclusiv o amânare a aderării celor două state, justificate astfel prin acest tip de mediatizare. Probabil, publicarea rapoartelor de ţară din aprilie (nu cele din toamna aceasta) va clarifica această dilemă.

Marea Britanie intentioneaza sa ratifice tratatul de aderare a Romaniei la UE.

Parlamentul de la Londra e pregatit sa ratifice Tratatul de aderare inaintea publicarii Raportului de monitorizare. Marea Britanie intentioneaza sa ratifice Tratatul de aderare a Romaniei cu doua saptamini inaintea publicarii raportului de tara al Comisiei Europene. „Este un vot de incredere pentru Romania si speram ca parlamentul nostru isi va da acordul pe 11 octombrie“, a declarat ieri Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti.


Administratorul