Fostul presedinte, Emil Constantinescu, il someaza pe actual sef al statului, Traian Basescu, sa isi declare cu sinceritate propriile grupuri de interese. In cadrul unei manifestari prilejuite de implinirea a 9 ani de cand Constantinescu a depus juramantul ca presedinte, acesta i-a mai cerut lui Basescu sa revina la promisiunile electorale, sa se concentreze pe lupta impotriva coruptiei si sa nu se mai amestece in activitatea Guvernului.

***

Dorin Marian a recunocut ca a inregistrat convorbirea cu Traian Basescu, ministrul Transporturilor in guvernarea CDR, in care actualul presedinte se arata surprins ca nici un membru al guvernului nu fusese anuntat despre arestarea prefectului de Brasov. Dorin Marian acuza trunchierea inregistrarii convorbirii si dezavueaza gestului lui Mugur Ciuvica, calificandu-l imoral.
***

In replica, intr-un comunicat, Mugur Ciuvica, presedinte al Grupului de Investigatii Politice, pune la indoiala confirmarea lui Dorin Marian si declara ca el nu va dezvalui sursele inregistrarii in a carei posesie a intrat de curand. De asemenea, Ciuvica ii invita pe cei doi sa puna la dispozitia presei intreaga convorbire, daca sustin ca fragmentul prezentat este „trunchiat”, si scos din context. (HotNews.ro)

 

Având în vedere faptul că atacul lansat săptămâna trecută a avut un impact mediatic destul de important, Emil Constantinescu a ales să continue seria de declaraţii defavorabile actualului preşedinte. Acuzaţiile de ieri diversifică atacul, pe teme care să confirme atacul principal, respectiv lipsa de moralitate a lui Traian Băsescu.

Recentele acuzaţii, aduse sub forma unei somaţii, urmată de o serie de recomandări, sunt menite a contura mai clar poziţiile de imagine pe care se află cei doi actori politici. Putem constata intenţia de construire a unui contrast între imaginea celor doi combatanţi, Constantinescu reprezentând partea morală, în timp ce Traian Băsescu ar putea reprezenta personajul lipsit de moralitate.

Miza creării acestei dihotomii pare importantă, din moment ce toate luările de poziţii se învârt în jurul aceluiaşi motiv. Preşedintele Băsescu a ales ca strategie contestarea activităţii lui Emil Constantinescu. Dorin Marian acuză, la rândul său, lipsa moralitate în modul de folosire a  înregistrărilor. Răspunsul venit din partea lui Mugur Ciuvică este centrat pe aceeaşi temă, cerând dovezi publice privind lipsa de moralitate. (O precizare necesară este aceea ca tentativa lui Dorin Marian de a contesta utilizarea înregistrării poate reprezenta simularea unui conflict, pentru evitarea imaginii de atac concertat, orchestrat de o unică sursa). Continuarea disputei pe această temă se poate dovedi total ineficientă pentru preşedinte, având în vedere că moralitatea a constituit unul dintre atributele principale de imagine pe care le-a folosit pentru câştigarea alegerilor din 2004.

Trebuie subliniat, in acest context, ca impactul acestui atac nu trebuie minimalizat pe criteriul credibilităţii reduse si/sau lipsei  de anvergură a emitentului (Constantinescu si grupul din jurul acestuia). Fostul preşedinte are imaginea unui personaj neimplicat in disputa politică prezentă şi, prin urmare, demersul său este mai puţin perceput prin prisma unor interese politice imediate. Daca acest atac ar fi venit din zona PSD, de exemplu, el s-ar fi bucurat de o credibilitate mai mică.

Un alt efect pe care îl au declaraţiile fostului şef al statului este acela de revenire în atenţia opiniei publice. Acesta ar putea fi un prim pas dintr-o strategie care ar avea ca obiectiv reactivarea lui Constantinescu în viaţa politică românească. Deocamdată, prin răspunsul supradimensionat acordat atacului GIP, preşedintele Băsescu a sprijinit acţiunea fostului şef al statului, oferindu-i acestuia noi pretexte de mediatizare.

Lansarea, imediat după atac, a unei iniţiative politice (sub titulatura “Generaţia europeană”) clarifică într-o oarecare măsură intenţiile fostului preşedinte. Deocamdată, cel puţin ca prim pas al relansării, Constantinescu pare că doreşte să devină ceea ce sugerase, cu  mai mult timp în urmă, că ar viza şi Ion Iliescu : un pol al societăţii civile care să critice şi să conteste actualul establishment. Dacă Iliescu îşi dorea să se instituie ca păstrător al valorilor stângii, pe care să le reimpună în dezbaterea publică şi, ulterior, în dezbaterea politică, Emil Constantinescu pare că se concentrează pe o critică a clasei politice în ansamblu, a valorilor şi comportamentului acesteia. Interesant este faptul că el îşi poate fundamenta discursul pe o serie de idei lansate şi consacrate de preşedintele Băsescu: tema grupurilor de interese este deja valorificată în teza “sistemului oligarhic” promovată de Constantinescu.

Persoane de interes:    Emil Constantinescu    Traian Basescu   

Administratorul