Prima intrunire de dupa alegeri a Consiliului National al PSD va decide soarta politica a fostului lider al formatiunii. Ion Iliescu are de ales intre a accepta oficial infrangerea si a se revolta impotriva noii conduceri, plecand chiar din partid. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a demonstrat ieri ca nu este dispus sa faca nici un fel de concesii in privinta relatiei cu Ion Iliescu: „daca nu vrea functie, suntem dispusi la colaborare”.

Atmosfera tensionată din jurul Consiliului National se datorează în principal zvonurilor privind declanşarea de către Ion Iliescu a unui atac dur la adresa noii conduceri a PSD. Ele sunt amplificate şi de tensiunea care pare a se acumula tot mai mult în jurul fostului preşedinte, care este atacat şi pe linia referitoare la mineriade, atât de Petre Roman cât şi de Miron Cozma.

Este posibil ca Ion Iliescu să-şi exprime un punct de vedere mai aspru, dar e improbabil ca fostul preşedinte să menţioneze vreun nume în atacul său. În cazul în care ar merge pe o variantă radicală, riscă să-şi ostilizeze iremediabil marea majoritate a participanţilor la Consiliu.

Cei mai mulţi delegaţi se tem cu adevărat de o răbufnire a lui Iliescu şi nu i-ar ierta o eventuală escaladare a atacurilor pentru că acestea ar pune în mare dificultate PSD şi i-ar compromite posibilitatea de relansare.

Dacă Ion Iliescu mai doreşte să revină în prim-planul politicii, el nu o poate face decât în PSD, prin urmare nu se poate lansa în atacuri care limitează posibilităţile de creştere ale partidului. El are însă avantajul de a putea domina dimensiunea doctrinară a partidului, mai ales că percepţia generală care tinde a se impune este aceea că partidul care ar fi trebuit să îi reprezinte pe cei defavorizaţi şi chiar săraci este acum condus de lideri cu avere, care nu au mare legătură cu idealurile social-democraţiei.

În ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, în mod sigur va evita o ciocnire frontală cu Ion Iliescu. Tactic vorbind, o confruntare nu-l avantajează; dimpotrivă, şi-ar crea singur probleme inutile. Geoană va merge probabil pe prezentarea unei viziuni a sa despre viitorul PSD, despre viitoarele acţiuni pentru a muta centrul de greutate al dezbaterilor de pe disputele interne, pe disputele cu puterea.

Mesajul de ieri al preşedintelui PSD privind imposibilitatea de înfiinţare a funcţiei de preşedinte de onoare pentru Iliescu nu va determina o reacţie din partea lui Iliescu pentru simplul motiv că acest semnal a fost lansat doar după ce a fost evident că fostul preşedinte nu este interesat de această funcţie. Prin urmare, chiar dacă vor apărea unele tensiuni, este de asteptat ca masa participantilor să preseze în direcţia evitării unor dispute si atacuri reciproce exagerate.

Persoane de interes:    Ion Iliescu    Mircea Geoană    Petre Roman   

Administratorul