Fundatia Multimedia pentru democratie locala a organizat miercuri, 22 mai, conferinta internationala „Cultura participativa in Romania”. Evenimentul, parte a proiectului „Initiativa pentru societatea civila”, co-finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, a generat un interes deosebit pentru reprezentantii societatii civile organizate (membri si voluntari), din cei peste 100 de participant, cea mai mare parte fiind personal din cadrul ONG-urilor.

In cadrul proiectului exista o componenta de cercetare sociologica, ce a vizat realizarea a 8 sondaje de opinie la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare, alaturi de focus-grupuri si interviuri de profunzime, in vederea identificarii si masurarii elementelor ce definesc implicarea civica, participarea electorala, participarea la decizia politica. De asemenea, au fost realizate analize ale contextului economic si social mai larg specific fiecarei regiuni, analize ce au fost corelate cu datele sociologice de factura cantitativa si calitativa.

Amploarea procesului de cercetare, precum si faptul ca se incearca conturarea conceptului de „cultura participativa”, prin intermediul dimensiunilor „implicare civica”, „participare electorala”, „participare la decizia politica” fac din studiul realizat in cadrul proiectului o premiera pentru Romania.

Evenimentul, organizat alaturi de SNSPA, a avut in vedere prezentarea principalelor concluzii ale acestui studiu.

La conferinta au luat parte Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, analistul politic Bogdan Teodorescu, sociologul si Directorul Institutului de Cercetare CCSB Mirel Palada si personalitati ale mediului academic international precum Alina Bargaoanu, rectorul SNSPA, Helena Helve, profesor la Universitatea din Helsinki, Rink Weijs, profesor de managementul organizatiilor si sustenabilitate la Eindhoven. Conferinta a fost moderata de Dan Sultanescu, Directorul Executiv al Fundatiei si managerul proiectului.

Rink Weijs a vorbit participantilor despre potentialul societatii civile din Romania si despre cum acesta poate fi valorificat. In acest sens, profesorul a prezentat un model de succes in Olanda, numit Buurtlink, prin care se valorifica initiativele cetatenilor si care ajuta la o mai buna cooperare intre principalii actori ai unei comunitati – cetateni, autoritati locale, mediul de afaceri. La randul sau, profesoara Helena Helve a abordat o problematica extrem de actuala si de preocupanta atat in Romania, cat si la nivel european: participarea si incluziunea tinerilor.

Pe langa modelele internationale de buna practica in domeniul societatii civice prezentate de profesorii din Finlanda si Olanda, participantii la conferinta au aflat, in urma prezentarii datelor sociologice de catre expertii implicati in proiect, ca in Romania profilul civic este unul neparticipativ, patriarhal, departat de cel occidental. In schimb, cand vine vorba despre participarea electorala, Romania inregistreaza niveluri comparabile cu democratiile consolidate. Acest lucru l-a facut pe Bogdan Teodorescu sa sublinieze ca „romanii par mai degraba interesati de sistemul electoral decat de sistemul de partide”.

O alta concluzie a studiului subliniata in cadrul conferintei este aceea ca romanii au mai degraba valori de supravietuire, nu valori de autorealizare si de status. Insa, in eventualitatea unei perioade prelungite de crestere economica, este de asteptat sa aiba loc o tranzitie catre valorile expresive (cum s-a intamplat in Vestul Europei in ultimii 50 de ani), mai ales in contextul unui contact direct sau mediat de internet, din ce in ce mai frecvent, cu idei si persoane din occident.

Faptul ca 97% din romani sunt de acord ca oamenii ar trebui sa se implice mai mult in comunitatea locala, dar, in acelasi timp, (doar) 40% declara ca au colaborat cu persoane din comunitate in chestiuni de interes comun a generat interesul participantilor si a stimulat dezbaterea. Neconcretizarea intentiei de participare poate fi explicata prin lipsa resurselor (financiare sau de timp), oferta limitata (contacte care sa ii introduca pe indivizi in viata asociativa) sau anticiparea esecului in cazul incercarii de a participa (aspect cauzat fie de experiente trecute, fie tocmai de lipsa de experienta).

Asadar, cetatenii sunt disponibili pentru participare si informare politica, dar nu participa efectiv si nu sunt suficient de informati. Toate concluziile cercetarii, precum si detaliile legate de acest studiu pot fi gasite pe site-ul Fundatiei Multimedia.


Administratorul