Intre Palatele Cotroceni sI Victoria ar putea izbucni un razboi pe controlul serviciilor de informatii. Deputatul PNL Radu Stroe a declarat ieri ca serviciile secrete ar trebui sa se unifice intr-o comunitate de informatii „care ar trebui sa fie la guvern”. „Asta nu inseamna ca alte puteri in stat nu trebuie sa aiba acces la informatii. Dar peste 70-75% din aceste informari se duc la guvern”, a spus Stroe.

Propunerea lui Radu Stroe vine la o zi dupa ce premierul Calin Popescu-Tariceanu a vorbit la Mix FM despre importanta serviciilor secrete, care au inceput sa lucreze pentru interesul national. „Nu cred ca trebuie sa ne punem problema schimbarilor cu orice pret. Eu cred ca institutiile statului, cum ar fi serviciile secrete, in primul rind trebuie sa lucreze complet in afara influentelor politice.

Ideea crearii comunitatii de Informatii apartine presedintelui Traian Basescu. El le-a cerut sefilor serviciilor secrete inca din ianuarie sa faca propuneri privind comunitatea, iar potrivit unor surse din Palatul Cotroceni, aceastea au sosit, fiind in faza de codificare legislativa. In viziunea Palatului Cotroceni insa comunitatea de informatii trebuie subordonata CSAT, al carui sef este, potrivit Constitutiei Traian Basescu.

În primul rând, remarcăm că guvernul vrea, şi acum, să preia o parte din succesul de imagine repurtat de Preşedinţie, ca urmare a finalizării crizei ostaticilor. A făcut la fel şi după anunţul eliberării (moment în care Tăriceanu a ţinut o conferinţă de presă în care a reluat mesajele preşedintelui). Tot atunci, s-a încercat un contraatac de imagine referitor la anularea abonamentului la gaze.

Şi acum, după anunţurile prezidenţiale, Călin Popescu Tăriceanu simte nevoia să puncteze şi el pentru a nu pierde teren în faţa Palatului Cotroceni. Această competiţie de imagine l-a făcut pe Tăriceanu să abordeze ieri foarte multe subiecte, la o emisiune radiofonică. De asemenea, astăzi el va fi prezent la TVR, pentru o Ediţie Specială care a fost amânată după ce seara de luni a fost monopolizată de Traian Băsescu.

Nevoia de a ţine pasul cu preşedintele pare a fi mult mai motivantă decât nevoia de a guverna conform programului de guvernare. E interesant de văzut că principalele teme abordate de premier în ultimele apriţii publice se pliază aproape perfect pe temele promovate de Traian Băsescu în aceste zile (serviciile de informaţii, alegerile anticipate, lupta anti-corupţie). De altfel, Tăriceanu iese foarte mult în public în această  perioadă tocmai pentru a se asocia mult mai puternic cu pachetul de legi care vor face obiectul asumării răspunderii în parlament şi pentru a-şi apropria o victorie politică previzibilă (în condiţiile în care o posibilă intervenţie a lui Băsescu i-ar putea limita meritele premierului).

În ce priveşte comunitatea de informaţii, controlul este privit ca o miză importată în societatea românească de foarte mult timp (încă din perioada Constantinescu, atunci când s-a lansat pentru prima dată ideea). Faptul că Tăriceanu susţine, prin oameni apropiaţi, ideea preluării controlului asupra comunităţii de informaţii s-ar putea dovedi o opţiune inoportună, mai ales acum, în contextul apariţiei a tot felul de dovezi ale ineficienţei structurilor de informaţii. Anchetele jurnaliştilor arată cât de puţin legitimă este susţinerea pe care a arătat-o Traian Băsescu faţă de aceste structuri.

O explicaţie ţine de efectele realizării concrete a comunităţii de informaţii – respectiv, trecerea în subordinea preşedintelui a unor servicii aflate acum doar în subordinea unor ministere (şi, deci, a guvernului). Poate fi interpretată ca o reacţie de apărare, necesară într-un moment destul de delicat, în care preşedintele poate profita de succesul de imagine (din ce în ce mai neclar) pentru a obţine o mai mare putere.

E de aşteptat ca această dispută legată de subiectul serviciilor să conducă şi la lupte interne în relaţiile dintre servicii (pe măsură ce se apropie momentul de bilanţ al preşedintelui Băsescu). Credem că preşedintele Băsescu nu va insista foarte tare pe marginea temei comunităţii de informaţii, mai ales dacă presiunea mediatică va creşte. În acest caz, există riscul pentru Tăriceanu să preia singur o parte din nemulţumirile opiniei publice faţă de servicii (mai ales dacă nu va şti să gestioneze problema în mod eficient).


Administratorul