Analiza ZileiDECIZIE DE COMUN ACORD PRESEDINTE-PREMIER. Promulgarea Legii privind majorarea salariilor din sectorul bugetar de catre presedintele Iohannis a fost urmata la scurt timp de declaratiile premierului Ciolos, conform carora exista resursele pentru aplicarea acestei masuri.

Acest lucru arata foarte clar ca intre presedinte si premier a existat un acord privind pasii de urmat. Promulgarea Legii transmite si cateva semnale politice importante legate de actiunile noului Guvern.

IOHANNIS SI GUVERNUL CIOLOS NU VOR SA ISI ASUME ACTIUNI CARE POT PRODUCE EFECTE ELECTORALE NEGATIVE PENTRU PNL. Promulgarea Legii arata in primul rand lipsa de disponibilitate a presedintelui, dar si a Guvernului de a asuma riscuri de natura electorala – care s-ar reflecta in primul rand asupra PNL. Initial, au existat zvonuri privind intentia de a amana aplicarea Legii – in final, acestea nu s-au materializat.  Neaplicarea legii ar fi echivalat cu o taiere de 10% a salariilor – in contextul in care legea era deja votata.

GUVERNUL SI PRESEDINTELE VOR INCERCA SA TREACA ACEASTA MARIRE A SALARIILOR PE LISTA „REALIZARILOR NOII GUVERNARI”. Este de anticipat ca pasul facut acum nu se va reduce doar la elementul formal – promulgarea legii si aplicarea ei. Atat presedintele, cat si Guvernul vor incerca sa asume aceasta marire ca o realizare a actualei guvernari – desi vorbim despre un proiect promovat de parlamentari PSD, sustinut de fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, si de care PSD a conditionat chiar sustinerea Guvernului Ciolos.

  • Zilele urmatoare vor arata o intensificare a propagandei/comunicarii, in sensul atribuirii majorarilor de 10% presedintelui si noii guvernari.
  • Aceasta, cu atat mai mult cu cat comunicarea PSD este timida in ultima perioada, inclusiv in asumarea masurilor fostei guvernari. Dupa votul din Parlament, nu a existat presiune publica vizibila a PSD asupra presedintelui Iohannis, pentru a promulga Legea (vorbim despre presiune in sensul unei strategii de comunicare coerente si vizibile).

PARADOXUL GUVERNARII – Cand stanga era la putere si lua masuri de dreapta, confisca in acest fel temele de discurs ale dreptei (relaxarea fiscala, de exemplu). Acum, cand reprezentantii dreptei sunt la putere (Iohannis este lider de dreapta, iar Ciolos provine din zone de dreapta, dincolo de caracterul sau tehnocrat), incep sa fie confiscate teme de stanga (mariri salarii bugetari).

O BUNA GUVERNARE VA LIMITA SCORUL PSD. PSD nu pare dornic sa se afirme ca partid de opozitie, asumandu-si o atitudine publica discreta (fara lansare de teme proactive, fara presiune pe guvern, fara subiecte pe care sa propuna masuri de impact etc). Discretia in comunicare este o strategie asumata (probabil se doreste a fi compensata de efectele pozitive pentru reprezentantii PSD din administratie de prezenta efectiva in functii de decizie). O buna guvernare a Guvernului Ciolos va limita potentialul PSD de a contesta public directia actuala – asumandu-si o maniera discreta de monitorizare si comunicare, PSD incepe, treptat, sa se autoexcluda din spatiul public, lasand posibilitatea castigarii alegerilor mai mult pe organizare si mai putin pe comunicare.

DE BUNA GUVERNARE NU POATE PROFITA PNL DECAT DACA TANDEMUL IOHANNIS-CIOLOS DORESTE ASTA. PNL este intr-o situatie si mai dificila decat PSD, pentru ca nu are deloc optiunea contestarii sau limitarii guvernarii. Capacitatea de a propune teme alternative pentru guvernare este si mai limitata – iar profitarea de beneficiile guvernarii este inca minima. PNL poate asimila succesul guvernarii ca fiind al sau doar in cazul in care invita tandemul amintit sa devina lideri de facto ai PNL.

POSIBIL BENEFICIAR AL UNEI GUVERNARI CARE CONTINUA O PARTE DIN MASURILE GUVERNULUI PONTA AR FI VOCILE ALTERNATIVE ALE DREPTEI – fie ca vorbim de Traian Basescu (extrem de activ in comunicare in ultima perioada) sau de miscarea Monicai Macovei (inca, destul de discreta). Ambii au la dispozitie un discurs critic, prin care pot cere guvernarii corectii si indreptari spre alte agende. Aceasta contestare dinspre dreapta va imparti electoratul fragmentat al dreptei si mai mult, insa, dand sanse acestor formatiuni sa obtina scoruri utile pentru reprezentarea in Parlament in viitor.

Persoane de interes:    Klaus Iohannis   

infopolitic